7 tips bij het maken van steigerhouten meubels

Op zoek naar tips bij het maken van je steigerhouten meubels? Het inrichten van je huis is een ongelooflijke leuke bezigheid. Je moet met meerdere factoren rekening houden én het moet uiteraard naar je wens worden. Het is daardoor niet alleen een leuke bezigheid, maar ook een redelijk intensieve bezigheid. Je besteedt al snel vele uurtjes aan het vergelijken van verschillende meubelen. Je bent ongetwijfeld op zoek naar de perfecte meubels. Je komt er echter al snel achter dat het spoedig vinden van de perfecte meubels een utopie is. Je moet hier veel tijd aan besteden óf je moet genoegen nemen met iets minder.

Gelukkig is er altijd nog een andere mogelijkheid. Als je op zoek naar fraaie meubels voor in huis en/of tuin bent, kan je ook altijd nog meubels zelf maken. Het is daarbij voor de hand liggend om voor steigerhouten meubels te kiezen. Ja, veel Nederlanders kiezen ervoor om steigerhouten meubels te maken. In dit artikel willen we jou graag enkele tips geven met betrekking tot het maken van eigen meubelen met steigerhout. Lees onderstaande tips door en maak het maken van je eigen steigerhouten meubels een stuk makkelijker.

Schuur het steigerhout op

Deze tip heeft met name betrekking op het aspect ‘veiligheid’. Bij het werken met steigerhout loop je namelijk altijd het risico op splinters. Steigerhout is een redelijk grove houtsoort, waardoor splinters her en der aanwezig kunnen zijn. Het is uiteraard niet wenselijk dat al deze splinters, tijdens het klussen, in je vingers komen. Ook wil je uiteindelijk zonder problemen of angst gebruik willen maken van de steigerhouten meubels. Ons advies is dan ook om al het steigerhout goed op te schuren.

Gebruik hiervoor een schuurmachine en besteed hier echt veel tijd aan. Alleen op die manier weet je 100% zeker dat het steigerhout netjes is en geen gevaarlijke splinters meer heeft. Als het hout netjes geschuurd is, kan je er ook direct voor kiezen om het hout te lakken of te beitsen.

Gebruik gedroogde steigerplanken

Bij steigerhout kunnen we een onderscheid maken tussen twee varianten: gedroogde planken en verse planken. De gedroogde planken zijn ouder, maar zijn daardoor wel makkelijker te bewerken. Voor het maken van je eigen meubelen kan je dan ook het beste voor de gedroogde steigerplanken kiezen. Het bewerken hiervan gaat een stuk makkelijker, waardoor je jouw klus een stuk sneller en efficiënter uit kunt voeren.

Zorg voor het juiste gereedschap

Het is wellicht een open deur, maar zorg dat je het juiste gereedschap tot je beschikking hebt. Met het juiste gereedschap kan je het gewenste eindresultaat behalen. Bovendien gaat het proces daarnaar toe een stuk soepeler en sneller. Je hoeft tijdens het klussen niet moeilijk te doen.

hoe maak je een steigerhouten plantenbak

Nee, zorg in de voorbereiding op de klus ervoor dat je het juiste gereedschap tot je beschikking hebt.

Gebruik de juiste schroeven

Bij het maken van steigerhouten meubels heb je soms te maken met behoorlijk zware planken. Dat is dan ook één van de redenen waarom steigerhout zoveel toegepast wordt. Deze houtsoort is behoorlijk robuust en daardoor erg sterk. Door deze eigenschap is het uitermate geschikt om hier meubels van te maken. Maar, daarbij moet je wel de juiste schroeven tot je beschikking hebben. Dit moeten sowieso schroeven zijn die bestand zijn tegen hout, maar daarnaast is het ook belangrijk dat deze schroeven erg sterk zijn. Je kunt beter té sterke schroeven hebben in plaats van te kleine- en te slappe schroeven.

Maak vooraf een ontwerp

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

We gaven bij de tip ‘zorg voor het juiste gereedschap’ al even aan dat de voorbereiding bijzonder belangrijk is. Ja, het maken van steigerhouten meubels is over het algemeen niet al te lastig. Wel is het daarbij belangrijk dat je dus de juiste voorbereiding treft. Wat wij onder een juiste voorbereiding verstaan? Dat is onder andere het kopen van het juiste gereedschap, maar ook het maken van een ontwerp.

Bij het maken van je eigen meubels is het ontzettend mooi dat je zelf het ontwerp kunt bepalen. Je kunt zelf de afmetingen bepalen, je kunt de kleur van de meubels bepalen en je kunt zelf een eventueel patroon bepalen. Kortom: de wereld ligt aan jouw voeten.

Ga direct aan de slag met het maken van een ontwerp. In dat ontwerp kan je direct jouw smaakvoorkeuren verwerken, zodat het meubelstuk 100% naar wens is. Daarbij komen we ook weer bij het aangestipte onderwerp in de inleiding. Als je niet je gewenste meubels bij de meubelspeciaalzaken kunt vinden, is het een prima alternatief om zelf meubels te gaan maken. Door een ontwerp te maken, weet je zeker dat deze zelfgemaakte meubels 100% naar wens zijn.

Let op je veiligheid

Bij het maken van je eigen steigerhouten meubels ben je veel in de weer met (elektrische) gereedschappen. Denk daarbij aan een schuurmachine, een zaagmachine en een boormachine. Ook heb je te maken met splinters en eventueel zaagsel. Het is al met al dan ook belangrijk om continue op je veiligheid te letten. Draag een veiligheidsbril en draag de juiste kleding. Ook is het belangrijk om op eventuele mede klussers te letten. Ga je samen met een ander klussen? Zorg dan ook te allen tijde voor elkaars veiligheid.

Volg bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenBen je niet al te handig, maar wil je wel zelf je meubels maken? Dan heb je baat bij de bouwtekeningen van Fred. Fred’s bouwtekeningen zijn absoluut een begrip geworden in de wereld van doe-het-zelvers. Met deze bouwtekeningen is het namelijk een fluitje van een cent om zélf je (steigerhouten) meubels te maken. Je kunt in totaal ruim 10.000 verschillende bouwtekeningen vinden. Uiteraard zitten daar ook de nodige bouwtekeningen voor steigerhouten meubels tussen.

Je kunt na alle bouwtekeningen tegen een gereduceerd tarief downloaden. Vervolgens kan je de geschikte bouwtekening uitzoeken en aan de slag gaan. Volg de stappen in de bouwtekening correct op en maak zodoende op een snelle en efficiënte manier je nieuwe, steigerhouten meubels.

Het maken van steigerhouten meubels is niet al te moeilijk. Een juiste voorbereiding, inclusief bouwtekeningen, zorgt uiteindelijk voor een soepel en probleemloos project. We wensen je veel succes met het maken van je eigen steigerhouten meubels!

Direct starten met de bouwtekeningen van Fred >> 

Leave a comment