Bed van steigerhout maken

Een bed van steigerhout maken? Steigerhouten meubelen, je ziet ze steeds vaker. Van hondenmanden tot aan eettafels, je kan het zo gek niet bedenken of het is van steigerhout gemaakt.

Deze vintage look is bijna niet meer weg te denken in de tegenwoordige interieur met deze warme tint.

Slapen op jou zelf gemaakt bed van steigerhout, wie wilt dat nou niet?

Het project om je eigen steigerhouten bed te maken kan vrij tijdrovend zijn, maar het eindresultaat is geweldig en je hebt ontzettend eer van je werk.

Elke keer als je de slaapkamer in loopt denk je, wat een prachtig bed en dan te bedenken dat je hem zelf in elkaar hebt gebouwd.

Wil jij je als klusser echt bewijzen? Begin dan aan deze klus, zelf een bed van steigerhout maken!

Wat zijn steigerhouten meubelen?

Bouwtekening Steigerhouten bank zonder leuning

Steigerhouten meubelen wordt uiteraard gemaakt van steigerhout. Steigerhout is een vuren houtsoort en komt van het hout van de naaldboom.

Dit soort hout wordt vaak gebruikt in de bouw en ook worden hier vaak meubels van gemaakt.

De naam steigerhout wordt afgeleid van de steigers welke gebruikt worden in de bouw, die grote metalen steigers met die loop planken er op?

Juist, deze planken zijn steigerplanken, gemaakt van steigerhout.  Deze steigerplank wordt gebruikt omdat het flexibel hout is welke niet hard splintert.

Als deze steigerplanken meer dan een jaar in de steigers hebben gelegen, worden ze vaak ingeleverd of ingeruild bij een houtwinkel voor nieuwe verse steigerplanken.

Vroeger werden deze planken direct verbrand als ze een jaar op de steiger hadden gelegen, maar steeds vaker worden deze “gebruikte” planken hergebruikt voor een nieuw doel; namelijk meubels!

Waarom kun je een steigerhouten bed beter zelf maken in plaats van kopen?

 Als je een beetje handig bent met klussen, is dit de ideale klus om zelf uit te voeren.

Een groot voordeel aan steigerhout is dat het in verhouding voordelig is als je het vergelijkt met andere soorten hout zoals eikenhout.

Maar waarom zou je niet gewoon een bed van steigerhout kopen, in plaats van hem zelf te maken?

Als je het steigerhouten bed zelf maakt, scheelt het je aanzienlijk in de kosten.
Zoals ik al zei, een bed of meubel van steigerhout maken, daar gaat veel tijd in zitten.

Winkels of mensen die zelf een meubel van steigerhout maken zijn hier veel tijd aan kwijt, en uiteindelijk betaal je daar voor.

Tevens is het een leuk project om zelf aan te beginnen, want zeg nou eerlijk, het is toch veel leuker als jij of een naaste in een bed slaapt die jij zelf hebt gemaakt?

Als je bij een hobbyist een meubel zou kopen van steigerhout, is er een kans dat deze steigerhout heeft gebruikt welke al versleten, krom en/of gebarsten is door dat deze al gebruikt is in de bouw op een steiger.

Als je zelf een meubel zou maken van steigerhout is het aan te raden om nieuw steigerhout te gebruiken, als je het zelf doet weet je ook zeker dat het echt nieuw hout is.

Steigerhout is materiaal wat makkelijk te bewerken is, dit hout is relatief zacht en daarom makkelijk om het hout te bewerken door er bijvoorbeeld schroeven in te draaien.

Door zelf het bed te maken kun je er geheel je eigen smaak en twist aan geven.

Denk bijvoorbeeld aan het hoofdsteun, als je een ontwerp hebt bij welke het hoofdsteun uitsteekt, kan je hier geheel in eigen stijl vormen en figuren in maken.

Hoe kun je een steigerhouten bed maken?

Wanneer je begint aan het project om je eigen bed van steigerhout te maken, zal je zien dat het een behoorlijke uitdaging is.

Soms zit het tegen, maar van deze tegenslagen leer je en dit project is leerzaam voor zowel ervaren als beginnende klussers.

Het proces van een bed van steigerhout maken bestaat in principe uit drie onderdelen:

  1. De creatie van het omhulsel, oftewel het bed frame
  2. Het maken van een stevige lattenbodem
  3. Het afmaken en het controleren op de stevigheid van het bed

Eventueel kun je hier nog een vierde onderdeel aan toevoegen, namelijk het verven en personaliseren van het bed. (Denk hier bij aan kleuren, patronen etc.)

steigerhouten meubels maken

Dit is natuurlijk geheel persoonlijk, gezien sommige mensen juist de originele warme hout kleur veel prettiger en mooier vinden.

Uiteraard kan je er voor kiezen om je bed in eerste instantie nog niet te verven, en als je toe bent aan verandering kan je altijd nog een pot verf kopen en aan de slag gaan met je zelf gemaakt bed van steigerhout!

Tip: Steigerhout staat heel mooi bij andere houten dingen in de kamer. Deze soorten hout samen zorgt voor een warme uitstraling en vult elkaar mooi aan wanneer je er naar kijkt.

Wat heb je er voor nodig?

 Om het perfecte bed te maken, welke tevens veilig is heb je een bouwtekening nodig.

Deze bouwtekeningen leggen je stap voor stap uit hoe het bouw proces werkt, welke schroef waar moet en hoe alles in elkaar steekt.

Zelf een bed van steigerhout maken is met de juiste bouwtekeningen eenvoudig.

Bouwtekeningen van boxsprings, bouwtekeningen van bedden met een grote opslag la onder het matras, of bouwtekeningen van een bed met twee ondergoed en sokken laden onder het bed.

Alles is mogelijk, als je een goede bouwtekening hebt dan komt het helemaal in orde.

Waar vind ik bouwtekeningen?

 Ben je er klaar voor en ben je bereid om je borst nat te maken? Dan is het tijd om je handen uit de mouwen te steken?

Fred's BouwtekeningenBij Freds Bouwtekeningen hebben ze na jaren lange ervaring een gigantisch bouwtekeningen pakket opgebouwd met wel meer dan 10.000 bouwtekeningen.

Van zelf gemaakte bedden tot aan tuinhuisjes of een boomhut voor de kinderen.

Met de bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen kun je de mooiste en leukste constructies bouwen met je eigen handen voor jezelf en voor je geliefden.

Benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal beschikbaar zijn, of hoe jij aan de bouwtekening van het ideale bed van steigerhout kan komen?

Naar de pagina van Fred’s Bouwtekeningen >>

Hier staan diverse voorbeelden van het aanbod van bouwtekeningen en verdere uitleg over bijvoorbeeld het bouwen van meubelen van steigerhout.

Leave a comment