Beginnen met klussen als Hobby?

Tweedehands steigerhoutIn de huidige maatschappij is het van belang om je ontspanning te nemen. De maatschappij is namelijk nogal hectisch en alles dient in de hoogste versnelling plaats te vinden. Door ontspanning te nemen, kan je even bijkomen van dit hectische leven. Hiermee kan je problemen voorkomen én kan je tevens genieten van het mooie leven. Dat is zeker het geval als je een leuke hobby hebt. Een hobby waar je al je energie en plezier in kwijt kunt. Voor sommige mensen is klussen een dergelijke hobby. Dat kunnen wij ons zeer goed voorstellen!

In dit artikel kijken we naar de vraag: Waarom is klussen zo leuk? Het antwoord op die vraag geven we aan de hand van enkele factoren. Daarbij bespreken we ook real life situaties waarin het uitermate prettig is dat jouw hobby klussen is. Tot slot hebben wij nog een handige tip voor jou. Is klussen nou ook één van jouw hobby’s? Met de tip aan het einde van dit artikel kan je jouw hobby nóg leuker maken.

Wat verstaan we onder klussen?

Het woord ‘klussen’ is min of meer een containerbegrip. Deze term kan immers meerdere betekenissen hebben. Wij baseren ons echter op de volgende definitie: ‘Klussen is een benaming voor een creatieve of constructieve activiteit die door de consument zelf wordt gedaan, in tegenstelling tot werk dat door een vakman wordt gedaan”.

Wat betekent dit? In feite dat klussen altijd iets met een creatieve of constructieve activiteit te maken heeft. Dat klopt. Je bent immers bezig met het maken van bijvoorbeeld een meubelstuk; bij het maken hiervan kan je al jouw creativiteit de vrije loop laten gaan.

 

Daarnaast staat er bewust het woordje ‘consument’. Klussen doe je namelijk voor jezelf, voor bijvoorbeeld je eigen huis of voor je eigen tuin.

Stel nou dat je een nieuwe tuinbank wenst te hebben. Dan heb je eigenlijk twee opties: je gaat zelf aan de slag of je koopt een tuinbank bij een dure meubelzaak, dure tuinwinkel of duur tuincentrum. Wij zijn echter veel meer fan van het zélf maken van je meubelstukken. Waarom? Dat lees je hieronder!

De voordelen van klussen

Door zelf meubelstukken te gaan maken, kan je van enkele voordelen profiteren. Het eerste voordeel hebben we reeds in de inleiding van dit artikel benoemd. Het klussen is namelijk onwijs leuk. Je haalt hier veel voldoening uit, je kunt je vrije tijd op een leuke manier besteden en je komt volledig tot rust tijdens het klussen. Al met al is klussen dus een prima afleiding van de huidige, hectische maatschappij.

Een ander voordeel hebben we deels hierboven al vernoemd. Door zelf je meubelstukken te maken, kan je een behoorlijke som geld besparen. Je hoeft immers geen duur meubelstuk te kopen. Je hoeft ook geen vakman in te schakelen die voor jou wel even een nieuwe tuinbank maakt. Nee, door hier zelf heel even tijd voor vrij te maken, kan je behoorlijk veel geld besparen. Dat geld kan je vervolgens weer besteden aan nóg leukere dingen.

Freds bouwtekeningen ervaringen

Daarnaast is het ook een voordeel dat je volledig zeggenschap hebt. Als je een tuinbank bij een meubelzaak aan wilt schaffen, ben je afhankelijk van het huidige aanbod. Staat er niks tussen wat volledig naar jouw wens is? Dan ga je mogelijk genoegen nemen met een tuinbank die toch niet voor 100% aan jouw wensen voldoet. Dat is gelukkig niet het geval bij het klussen. Nee, als je gaat klussen, kun je immers volledig zelf bepalen wát je gaat maken. Je hebt volledig zeggenschap en kunt je creativiteit de vrije loop laten gaan.

Zoals gezegd levert het klussen ook een hoop voldoening op. Als de zelfgemaakte tuinbank eenmaal in de tuin staat te pronken, levert dit je een goed gevoel op. Je kunt met veel genoegen naar het meubelstuk kijken, terwijl je tijdens het klussen ook onwijs veel plezier hebt gehad. Klussen is immers een hobby voor velen.

Als allerlaatste willen we nog benoemen dat je er ook nog eens nóg handiger door kunt worden. Hierbij komt het gezegde ‘oefening baart kunst’ om de hoek kijken. Hoe vaker je iets doet, des te handiger je hier in wordt. Ons advies is dan ook om het gewoon te proberen. Probeer maar eens een nieuwe kapstok te maken. Zolang je niet probeert, leer je ook niks. Door te klussen leer je dus onwijs veel. Je wordt steeds handiger en kunt zodoende nóg meer klussen onder handen gaan nemen.

Klus tips

We hebben ook nog enkele handige tips voor jou op een rijtje gezet:

  • Neem de tijd voor het klussen. Het is onwijs vervelend als je dingen afraffelt, waardoor het resultaat uiteindelijk minder naar wens is.
  • Gebruik het juiste gereedschap. Als je klussen echt als hobby is, is het belangrijk om te investeren in gereedschap. Met het juiste gereedschap werk je immers een stuk plezieriger, efficiënter en makkelijker. Aangezien je klussen als hobby hebt, gebruik je het gereedschap hoogstwaarschijnlijk regelmatig. Ook dat is een reden om te investeren in het juiste gereedschap.
  • Volg je hart. Ben je een tuinbank aan het maken? Luister en volg dan alleen naar je eigen hart. Vind je een bepaald detail op een andere tuinbank onwijs mooi? Maak dat detail dan gewoon na, ook al vinden andere mensen het niks. Het gaat immers om jouw hobby en jouw meubelen. Door naar jezelf te luisteren, kan je het klussen nóg leuker maken.

Fred’s Bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenOm het artikel helemaal in stijl af te sluiten, hebben we nog één handige tip voor je. Onze tip is om je aan te melden bij Fred’s bouwtekeningen. Fred heeft in de afgelopen jaren meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen bij elkaar verzameld.

Met deze bouwtekeningen kan je jouw hobby nog leuker maken. Je kunt inspiratie halen uit deze bouwtekeningen, maar je kunt ook precies volgen hoe je bepaalde meubelstukken dient te maken.

Heb je interesse in de bouwtekeningen van Fred? Klik dan direct hier om met korting het volledige pakket aan bouwtekeningen aan te schaffen!

Leave a comment