Beste Lijm voor steigerhout? Dit werkt het beste

Veel mensen weten niet wat steigerhout is, maar de naam verraadt het eigenlijk al. Steigerhout is een bepaald soort vurenhout. Het is en grof gezaagde en niet geschaafde soort hout, dat vooral bekend is omdat deze gebruikt wordt in de bouw voor steigers of in de meubelindustrie voor tafels of wijnrekken. Het hout is afkomstig van de naaldboom en valt door zijn lange vezel onder categorie zacht hout. Een steigerplank is vijf meter of korter, maar is heel flexibel en heeft geen harde splinters.

Behandeling van steigerhout

Onbehandeld krijgt steigerhout een grijzige kleur na ongeveer zeven maanden. Het duurt nog een tijd langer eer de houtplank helemaal egaal grijs is. Met de grijze kleur wordt het steigerhout veelal omgevormd tot meubelstukken. Nieuw steigerhout moet nog zes tot achttien weken drogen, omdat je dit type hout veelal vochtig aanschaft. Voordat je met het hout aan de slag kunt moet je met deze droogtijd rekening houden. Gebruik je het voor die tijd, zal het hout namelijk krom gaan trekken en gaan wiebelen of klemmen.

Verschil tussen steigerhout en Douglas hout

Een veelvoorkomende fout is dat mensen steigerhout aanzien voor Douglas hout of andersom. Ofschoon ook Douglas hout afkomstig is van een naaldboom zijn er wel wat verschillen in de houtsoorten. Zo is steigerhout veelal goedkoper dan Douglas hout. Maak je van steigerhout meubelen in huis, hoeven deze niet behandeld te worden. Voor tuinmeubels is dit wel het geval. Bij Douglas hout hoeven ook de tuinmeubelen niet behandeld te worden. Ook de kleur van steigerhout is anders. Steigerhout is veelal lichter van kleur variërend van gelig tot grijs, terwijl Douglas hout meer een oranjebruine kleur heeft. Steigerhout is daarnaast wat ruwer in uitstraling met meer naden en scheurtjes, terwijl Douglas hout juist consistenter is en daardoor netjes oogt. De kwaliteit van beide soorten hout is wel gelijk. Het zijn kwalitatief goede houtsoorten, die ook nog eens zeer duurzaam zijn.

Varianten in steigerhout planken

Wanneer je steigerhout gaat kopen, kun je dit in verschillende kleuren doen. Ook de voorbereiding van de planken kan verschillen. Je hebt bijvoorbeeld gebruikte steigerplanken. Deze zijn aan alle weersinvloeden blootgesteld en door verf-, kalk- en cementresten geïmpregneerd. Gebruikt steigerhout is over het algemeen goedkoper dan nieuw steigerhout. Door de afgeleefde look die gebruikte planken hebben, vallen ze bij veel mensen in de smaak. Daarnaast kun je nieuwe steigerplanken kopen. Nieuwe steigerhout heb je in drie varianten.

Onbehandeld steigerhout

Binnen de categorie nieuw heb je vervolgens onbehandelde planken steigerhout. Dit zijn nog vrij ruwe planken, die wel al gedroogd zijn om houtwerking tegen te gaan. Gebruik je deze planken voor tuinmeubelen of andere gebruik buitenshuis, dan moet je ze wel zelf nog behandelen tegen onder andere weersinvloeden en schimmel, algen, et cetera. Eventueel kun je het steigerhout nog van een frisse kleur voorzien.

Gekleurd steigerhout

Deze houtplanken zijn zowel gedroogd als behandeld. Door de planken van een kleur te voorzien, zijn ze beschermd tegen externe invloeden, zoals het weer. Je kunt kiezen voor grijze, witte of verouderde tinten, zoals vintage en verweerd.

Geborsteld en gekleurd steigerhout

Deze planken van steigerhout zijn geborsteld, waardoor de ruwe naden en andere grofheden glad gemaakt zijn. Hierdoor zitten er geen splinters in de planken en blijft de structuur van het hout goed zichtbaar. Dit leidt weer tot een natuurlijke uitstraling. Door een houtbehandeling in kleur zijn ook deze planken behandeld tegen onder andere weersinvloeden.

Hoe maak je zelf meubels van steigerhout?

Fred's BouwtekeningenAls je de houtplanken behandeld hebt, dan kun je er eigenlijk mee aan de slag. Houd hierbij wel rekening dat het hout nog gaat werken. Om zelf je meubels te maken van steigerhout is het handig om online bouwtekeningen te bekijken op steigerhout bouwsites.

Een andere tip is een steigerhout bouwpakket van Freds Bouwtekeningen aan te schaffen.

Het zelf maken van steigerhout meubels is niet lastig en neemt ook niet veel tijd in beslag.

In het bouwpakket van Freds Bouwtekeningen vind je tienduizend bouwtekeningen van verschillende bouwmogelijkheden voor je steigerhout voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Tevens vind je er meteen een materialenlijst, zodat je precies weet wat je voor een klus nodig hebt.

Schroeven of lijmen?

Maak je zelf je meubels van steigerhout, dan zul je voornamelijk speciale steigerhout schroeven gebruiken. Deze schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal of ze zijn gegalvaniseerd tegen roesten. Met een accuboor kun je de schroeven bevestigen. Voor echt stevige constructies, bijvoorbeeld bij stoelen die veel verschuift worden, kun je beter naast schroeven ook nog goede houtlijm gebruiken.

Deuvels en lijm

Steigerhouten meubelen kun je ook op een nette manier monteren met deuvels en houtlijm. Deuvels zijn ronde houten pennen. In de te bevestigen planken boor je een gat, waar je de deuvels indraait nadat ze met lijm zijn ingesmeerd. De planken worden nu met elkaar verbonden op de plek, waar ze elkaar raken. Gebruik op deze aanraakplek nog eens een extra klodder houtlijm. Voor vurenhoutsoorten, zoals steigerhout, gebruik je deuvels van 8 millimeter.

Welke houtlijm is het beste?

Er zijn zoveel verschillende soorten houtlijm op de markt dat het moeilijk is om een keuze te maken. Voor steigerhout is de houtlijm Topspeed van Bison een aanrader. Met deze lijm plak je de planken snel en vochtbestendig aan elkaar. Bison heeft eveneens andere goede houtlijmen, zoals de Bison Extra Wood en de Bison Prof Hout Max. Ook de Griffon D4 houtlijm en de Griffon Woodmax, Bostik Woodfix D3 en de Frencken Parketnadenlijm, zijn een aantal populaire en krachtige houtlijmen.

Leave a comment