Bureau van steigerhout maken – Hier moet je op letten

Werk je vanuit huis? Dan breng je veel tijd door achter je bureau. Het is een functioneel middel die je helpt om je werkzaamheden tot een goed einde te brengen. Nu kan het zo zijn dat je bureau toe is aan vervanging. Bijvoorbeeld door schade, lichamelijke klachten of omdat je er simpelweg op uitgekeken bent. Een bureau van steigerhout maken kan een goed idee zijn.

Voordat je een bureau van steigerhout gaat maken, moet je met een aantal dingen rekening houden. In dit artikel ben je aan het juiste adres. Lees de tekst helemaal tot het einde en je kunt direct aan de slag.

Wat zijn de voordelen van een steigerhouten bureau maken?

Goed, je hebt plannen voor een nieuw bureau. Leuk! Voordat het exemplaar in je thuiskantoor staat, moet je eerst op zoek naar een geschikt bureau. Natuurlijk, je kunt een bureau kant-en-klaar kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een bureau van steigerhout te maken. Dat brengt de volgende voordelen met zich mee:

Ideale hoogte

Een bureau moet aangepast worden op je lichaamslengte. Doe je dit niet, dan is de kans op lichamelijke klachten groot. Denk aan bijvoorbeeld rug- of nekpijn. Het is niet makkelijk om een bureau te vinden die groot of klein genoeg is. Een steigerhouten bureau kun je wat dat betreft aanpassen naar wens.

Perfecte maat

Heb je een gekke hoek in je thuiskantoor? Zoek je naar een specifieke maat van het tafelblad? Opnieuw is het een lastige zoektocht. Met een bureau van steigerhout is dat het niet. Je kunt het meubelstuk namelijk op maat maken.

Steigerhouten bureau maken

Origineel meubelstuk

Bureaus uit de winkel zijn vrij standaard en hetzelfde. Grote kans dat je niet de enige bent. Maar maak je een bureau van steigerhout? Dan kun je ervan uit gaan dat je over een origineel meubelstuk beschikt. Je kunt denken aan de vorm, de kleur en aan andere toevoegingen. Misschien vind je het tof om een motief in het blad te verwerken.

Lagere prijs

Dat lees je goed. Je kunt de prijs van een steigerhouten bureau aanzienlijk laag houden. Vooral omdat je steigerhout gebruikt. Daarbij is de kans groot dat je de meeste materialen al in huis hebt. Iedere doe-het-zelver heeft een uitgebreide gereedschapskist in huis, toch?

Steigerhouten bureau maken: Waar moet ik op letten?

Heb je de bovengenoemde punten doorgenomen? Mooi. Als je een bureau van steigerhout wil maken, dan weet je wat de voordelen zijn. Deze punten kunnen je twijfels wegnemen. Er is echter nog genoeg om te bespreken. Omdat het om je werkplek gaat, is het belangrijk dat het steigerhouten bureau voldoet aan al je wensen. De volgende tips helpen je daarbij:

1.      Kies een goede bouwtekening

Ben je een doe-het-zelver? Als je een bureau van steigerhout gaat maken, dan is een bouwtekening geen overbodige luxe. De tekening verschaft je namelijk de juiste informatie die je nodig hebt. Denk aan de maten, de materialen en aan andere benodigdheden.

Je kunt de bouwtekening zelf maken, maar het is geen schande als je dit niet kunt. Later in dit artikel vertellen we je waar je de beste bouwtekeningen kunt vinden voor je steigerhouten bureau.

2.      Houdt rekening met de hoogte

Eerder bespraken we dat een bureau met de verkeerde hoogte nadelige gevolgen heeft. Je kunt er lichamelijke klachten aan overhouden. Je moet dus zeker weten dat de hoogte goed is voor jou als je het steigerhouten bureau gaat maken.

De hoogte verschilt per persoon. De ene werknemer is namelijk langer dan de ander. Het is dus moeilijk om in te schatten hoe hoog het bureau exact moet zijn. Dit kun je makkelijker bepalen door rekening te houden met het volgende:

  • Voorkom dat je knieën tegen het blad aankomen. In dat geval is het steigerhouten bureau te laag
  • Zorg ervoor dat je armen minimaal een hoek van 90 graden hebben. Is de hoek te groot, dan kunnen je armen overbelast raken
  • Zorg dat je recht vooruit naar je beeldscherm kunt kijken. Het is niet de bedoeling dat je je nek moet buigen of overstrekken

Bureau van steigerhout maken

3.      Kies bewust de kleur

Steigerhout heeft een rustige, stijlvolle kleur van zichzelf. Nu je project af is, kun je het bureau zo laten. Omdat de tafel binnenshuis staat, is een behandeling niet noodzakelijk. De kans is klein dat je thuiskantoor vochtig wordt en schade toebrengt.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je het blad glad moet schuren. Je zit immers niet te wachten op splinters. Met houtverf kun je het steigerhouten bureau een kleur geven. Je kunt een kleur kiezen die bij de stijl van je kantoor past, maar je kunt ook voor iets anders kiezen. Houdt er wel rekening mee dat je aan het bureau wil werken. Vraag jezelf dus af of een felle kleur of druk patroon een goed idee is.

Hoe kan ik me concentreren?

Concentreren tijdens je werk blijft een lastige opgave. Zowel op kantoor als vanuit huis. Het eerste probleem hebben we opgelost. Je kunt namelijk zelf een bureau van steigerhout maken. Tot slot geven we enkele tips die je concentratie verbeteren:

  • Ruim je bureau op: Een volgeladen bureau is niet alleen onpraktisch, het kan je concentratievermogen flink verstoren. Onnodige spullen kunnen je namelijk afleiden en dat is natuurlijk niet de bedoeling
  • Laat je bureaublad zo leeg mogelijk: Met een leeg bureaublad creëer je meer werkruimte. Zo hoef je jezelf niet in lastige posities te vouwen
  • Zorg voor een rustige achtergrond: Staat je bureau tegen de muur? Een decoratieve muur met felle kleuren en schilderijen is natuurlijk prachtig, maar het is opnieuw zeer afleidend. Wist je dat je je bureau het beste voor een raam kunt zetten? Door elke 20 minuten naar buiten te kijken, krijgen je ogen rust en worden ze minder droog. Dit voorkomt hoofdpijn en concentratieproblemen.

Conclusie: Zo maak je een bureau van steigerhout

Freds BouwtekeningenWil je een bureau van steigerhout maken? We hebben vastgesteld dat dit veel voordelen heeft. Wil je als doe-het-zelver aan de slag, maar heb je geen ervaring? Dat geeft niks! Bij Freds Bouwtekeningen vind je toegankelijke bouwtekeningen voor iedere klusser. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en begin direct aan je project.

Leave a comment