Hoe behandel je steigerhout voor buiten?

Hoe behandel je steigerhout voor buiten? – Maak jij graag gebruik van steigerhout? Hier kunnen we je geen ongelijk in geven. Je kunt het vrijwel overal voor gebruiken. Hierbij kun je denken aan steigerhouten tuinmeubelen, tafels of aan schommels. Bovendien kun je deze helemaal zelf maken. Als doe-het-zelver, moet dit een toffe uitdaging voor jou zijn.

Wanneer je gebruikmaakt van steigerhout, zal het de nodige aandacht van je vragen. Denk aan het onderhoud. Je kunt steigerhout behandelen op verschillende manieren en om verschillende redenen. Steigerhout dat buiten staat, vraagt wel om een speciale behandeling en dit kan veel voordelen hebben.

De vraag is echter: hoe behandel je steigerhout voor buiten? In dit blogbericht ga je het antwoord krijgen op deze vraag. Bovendien krijg je meer informatie over bouwen met steigerhout, zodat je voorbereid aan de slag kunt gaan. Lees dit bericht helemaal tot het einde, om niks meer te missen.

Is steigerhout voor buiten behandelen nodig?

Heb je meerdere blogs gelezen op onze website? Dan heb je veel kennis opgedaan over steigerhout. Je weet dat het een veelzijdig houtsoort is en het qua onderhoud niet veel nodig heeft. Zonder behandeling kan steigerhout minimaal 5 tot 10 jaar meegaan.

Echter kunnen hier wel een aantal gevolgen aanzitten. Zo kan het hout op den duur gaan verkleuren, kromtrekken of gaan scheuren. Erg zonde, aangezien je dit kunt voorkomen met een behandeling. Moet je steigerhout voor buiten behandelen? Wij zouden zeggen van wel.

Dit is vooral aan te raden voor de lange termijn. Door steigerhouten tuinmeubelen of andere attributen te behandelen, kun je namelijk de levensduur aanzienlijk verlengen. Doordat het hout buiten staat te vertoeven, krijgt het te maken met verschillende weersomstandigheden. Denk aan regen, hagel, sneeuw en aan vrieskou. Op den duur kan het hout hierdoor worden aangetast. Vooral vocht is funest en tast het hout snel aan.

Wil je dus langer genieten van het steigerhout dat je buiten hebt staan? Stroop dan je mouwen op en kies voor een behandeling. Hoe deze er precies uitziet? Hier gaan we je meer over vertellen.

Hoe behandel je steigerhout voor buiten?

Heb je het blogbericht tot en met hier gelezen? Super! Dan weet je inmiddels waarom het belangrijk is om steigerhouten meubels of attributen voor buiten te behandelen.

Er zijn verschillende manieren om deze te behandelen. Een aantal van deze manieren gaan we met je bespreken:

1.      Beitsen

Dit is een veelgebruikte manier van steigerhout behandelen. Voor zowel binnen als voor buiten. Steigerhout beitsen doe je met een speciale beits, die hiervoor geschikt is. Deze kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt verkrijgen.

Beits kun je vergelijken met een verflaagje dat je over het hout heen smeert.  Door dit met een kwast aan te brengen, verandert het laagje in een sterke beschermlaag. Deze laag beschermt tegen de weersomstandigheden en voorkomt dat de conditie verslechterd.

Beits voor hout heb je in verschillende kleuren, maar uiteraard ook in een doorzichtige kleur. Hier kun je dus meerdere kanten mee op.

2.      Olie

Olie is een goedwerkend middel voor steigerhout dat veel in de zon staat of op een vochtige plek staat. Zoals steigerhouten meubels, tafels of schommels. Je kunt hiervoor speciale houtolie gebruiken, die ook weer in allerlei kleuren verkrijgbaar is.

Door de olie goed te verspreiden over het oppervlak, trekt het er volledig in. Hierdoor wordt het steigerhout niet alleen vanbuiten beschermt. Ook aan de binnenkant vormt zich een sterke bescherming. Dat kan het wel gebruiken.

3.      Vermijd vochtige ondergronden

Geef vocht niet de kans om het hout te verpesten. Het is geen behandeling, maar voorkomen is beter dan genezen. Toch? Je kunt dit op verschillende manieren doen.

Verwijder na de zomer gewoon alle meubels van ondergronden die vochtig kunnen worden en dek deze vervolgens af met een speciaal zeil.

Hoe behandel je steigerhout voor buiten?

Is steigerhout geschikt voor buiten?

Schimmel, scheuren, kromtrekken en verkleuren. Het kan zomaar gebeuren als steigerhout buiten staat. Het effect van de verschillende weersomstandigheden is groter dan de meeste mensen denken. Je zou bijna zeggen dat steigerhout alles behalve geschikt is om buiten te gebruiken. Is dit echt zo?

Nee, deze stelling is niet waar. Steigerhout is het meest geschikte houtsoort om buiten te gebruiken. Zolang het de juiste behandeling krijgt en het niet teveel in aanmerking komt met vocht, kan het erg lang mee gaan. Eerder in dit blogbericht heb je kunnen lezen hoe je dit kunt aanpakken. Door deze stappen te volgen, ben je zo goed als verzekerd van een langdurige levensduur.

Wat zijn verder de voordelen van steigerhout?

We kunnen tot nu toe concluderen dat steigerhout voor buiten niet veel behandeling nodig heeft. Tenminste, het is niet zo tijdrovend als andere klusjes. Daarbij weet je waar je het voor doet.

De levensduur en behandeling zijn niet de enige voordelen van steigerhout. Er zijn er nog veel meer. Voordelen waar je als doe-het-zelver van kunt profiteren. Hoe deze voordelen er precies uitzien? Deze staan voor je beschreven in het onderstaande overzicht:

  • Laag in prijs: Je kunt steigerhout vrij goedkoop krijgen. Bijvoorbeeld via een hout verkoper of via de bouwmarkt.
  • Hergebruiken: Heb je gebruikte planken in de schuur? Deze kun je hergebruiken. Hiermee creëer je ook een toffe look.
  • Gerecycled: Wist je dat steigerhout gerecycled hout is? Hier hoeven dus geen extra bomen voor gekapt te worden. Zo draag je effectief je steentje bij aan het milieu.
  • Tijdloos: Het hout heeft een tijdloze look en uitstraling. Het zal niet snel gaan vervelen.
  • Veelzijdig: Van steigerhout kan vrijwel alles gemaakt worden. Van woonaccessoires tot aan meubelen.

Conclusie – Steigerhouten meubels bouwen doe je zo

Heb jij steigerhouten meubels buiten staan? Het blijft vaak gissen of deze een behandeling nodig hebben. Hoewel steigerhout niet direct een behandeling nodig heeft, is het wel verstandig om dit te doen. Je houdt de conditie goed en je kunt er langer van genieten. Maar, hoe behandel je steigerhout voor buiten?  In het blogbericht heb je kunnen lezen hoe je dit kunt aanpakken.

Freds BouwtekeningenSteigerhouten meubels komen er niet vanzelf. Behalve dat deze kant-en-klaar in de winkel gekocht kunnen worden, kun je deze ook zelf maken. Je bent tenslotte niet voor niks een doorgewinterde doe-het-zelver. Steigerhouten tuinmeubelen maken gaat niet zonder een goede bouwtekening. Laat Freds Bouwtekeningen deze nu voor je hebben.

Via Freds Bouwtekening krijg je beschikking over meer dan 10.000 bouwtekeningen, speciaal voor doe-het-zelvers. Wat wil je nog meer?

Leave a comment