Hoe behandel je steigerhout? – Houd je steigerhout in perfecte conditie?

Hoe behandel je steigerhout? Steeds meer mensen kiezen voor in de achtertuin voor steigerhout. Of dit nu gaat om een schutting, een picknicktafel, een lounge set of om een buitenkeuken. Wat dat betreft is steigerhout erg breed in te zetten en een mooi houtsoort om mee te klussen als doe-het-zelver.

Logisch dus dat de kans groot is dat jij ook voor steigerhout wilt kiezen. Steigerhout heeft als voordeel dat het niet behandeld hoeft te worden, maar dan loop je wel het risico mee dat het op den duur verkleurd en het hout slechter word. Er zit in dat geval niets anders op dan het hout te behandelen en te onderhouden.

Je vraagt je vast af hoe je steigerhout moet behandelen, hoe je het moet onderhouden en wat je daarvoor nodig hebt. Dat komt goed uit. In dit artikel vertel ik je namelijk hoe je steigerhout moet behandelen, wat je daarvoor nodig hebt en vertel ik je wat meer over steigerhout in het algemeen. Straks kan jij als doe-het-zelver daar lekker mee aan de slag gaan. Hoe tof is dat?

Waarom kiezen veel mensen voor steigerhout?

Voordat we het gaan hebben over behandelen van steigerhout, gaan we het eerst uitgebreid over steigerhout in het algemeen hebben. Mocht je de ontwikkelingen rondom het klussen en verbouwen een beetje volgen, dan is het je vast niet ontgaan dat steigerhout een ontzettend populair houtsoort is en dat veel mensen ervoor kiezen. Waarom is dat eigenlijk?

Dat is voornamelijk omdat je met steigerhout veel verschillende kanten op kan, omdat het zo’n sfeermaker is en de achtertuin direct een andere uitstraling krijgt. Zo geeft het de achtertuin bijvoorbeeld direct een hele zomerse en relaxte look. Dat heeft vooral te maken met de uitstraling van het hout. Het hout is vaak niet nieuw en is in de meeste gevallen al gebruikt. Behalve dat het dus gerecycled is, geeft het ook een robuuste en gehavende look. Iets wat veel mensen erg tof vinden.

Daarnaast is steigerhout ook een relatief makkelijk houtsoort. Hoewel we het in dit artikel gaan hebben over het behandelen van steigerhout, is dat niet altijd nodig. Het heeft weinig verzorging nodig en het is erg sterk. Het hout kan op den duur verkleuren naar een grijzige kleur, maar dat vinden veel mensen helemaal geen probleem en nemen dat gewoon voor lief. Dat behandelen, dat is dus niet altijd verplicht of nodig. Je ziet dus dat er veel redenen zijn waarom mensen voor het gebruik van steigerhout kiezen en waarom het zo ongelofelijk populair is.

Hoe behandel je steigerhout?

Zitter er eigenlijk wel voor- en nadelen aan het gebruik van steigerhout?

Je zou al snel zeggen dat er alleen maar voordelen zitten aan het gebruik van steigerhout. Zeker als je het eerste stuk van dit artikel goed hebt gelezen, valt er nauwelijks een nadeel te ontdekken.

Toch zijn er een aantal nadelen aan steigerhout waar je rekening zult moeten houden. Deze nadelen gaan we dan ook samen bespreken. Voordat we dat doen, gaan we uiteraard eerst naar de positieve kant van steigerhout kijken en dus beginnen we eerst met de voordelen.

  • Steigerhout geeft enorm veel sfeer in de achtertuin.
  • Met steigerhout kan veel gebouwd worden. Of dit nu om een meubel of een schutting gaat, het is allemaal mogelijk.
  • Over het algemeen heeft steigerhout weinig tot geen onderhoud nodig. Ideaal.
  • Steigerhout is duurzaam hout dat eigenlijk her gebruikt word. Goed voor het milieu dus.
  • Steigerhout zal nooit vervelen en komt ieder jaar dus weer terug.
  • Steigerhout kan naar ieders smaak worden aangepast.

Dan nu de nadelen van steigerhout. Deze zijn er wel degelijk.

  • Behandel je steigerhout niet? Dan krijgt het op den duur een grijzige kleur. Niet iedereen vindt dat mooi en dus zul je het moeten behandelen.
  • Niet ieder steigerhout is hetzelfde. Waar de ene plank mooi plat is, zal de andere plank weer een andere vorm hebben.

Waarom zou je moeten kiezen voor het behandelen van steigerhout?

Steigerhout hoeft dus niet altijd behandeld te worden. Dat heb je in dit artikel al kunnen lezen. Het is een relatief makkelijk houtsoort en de meeste mensen vinden de verkleuring niet zo’n punt.

Toch kan ik me goed voorstellen dat je die verkleuring niet zo tof vindt en dat je het daarom zou willen behandelen. Door de behandeling van steigerhout te herhalen, voorkom je dat het hout lelijk word en dat je een kleurverschil krijgt. Het ligt dus helemaal aan jouw eigen smaak of je kiest voor het behandelen van steigerhout. Er is geen goed of fout daarin. Wil jij graag weten hoe je steigerhout kan behandelen en wat je daarvoor nodig hebt? Lees hieronder dan verder!

Hoe behandel je steigerhout?

Hoe behandel je steigerhout?

De reden waarom je bij dit artikel terecht bent gekomen, is natuurlijk omdat je graag wilt weten hoe je steigerhout moet behandelen. Nadat we het een en ander hebben besproken over steigerhout, gaan we kijken naar de behandeling.

Om je de behandeling te kunnen uitleggen, heb ik een aantal tips voor je samengesteld die jou hierbij helpen.

  • Mocht het om steigerhouten meubels gaan, zet deze niet in de open lucht waar ze regen kunnen vangen. Word het hout niet beter van.
  • Verf nooit het steigerhout. De verf zal er niet mooi op blijven zitten en daar word je zelf ook niet blij van.
  • Behandel het hout met speciale beits. Hierdoor blijven de meubels of het steigerhout veel langer mooi en kun je er lekker lang van genieten. Die beits gaat ook de verkleuring tegen, mocht je dat niet mooi vinden.
  • Wil je het hout een frisse schoonmaakbeurt geven? Dat kan gewoon. Gebruik een beetje water en groene zeep. Werkt perfect en het hout zal niet aangetast worden.

Conclusie – Bouwen met steigerhout doe je zo!

Hoe behandel je steigerhout? Hiermee zijn we dit artikel begonnen. Behalve dat je nu weet hoe je steigerhout moet behandelen, weet je ook waarom het een goede keuze is en weet je wat de voor- en nadelen zijn.

Freds BouwtekeningenHeb jij naast het steigerhout nog een bouwtekening nodig voor het bouwen van jouw project? Ga dan naar Freds Bouwtekeningen en schaf het Freds Bouwtekeningen Pakket aan, dat beschikt over meer dan 10.000 bouwtekeningen!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>