Hoe bescherm je steigerhout? – Bouwen met steigerhout is vandaag de dag nog nooit zo populair geweest. Steeds meer doe-het-zelvers nemen de touwtjes in eigen handen, en starten massaal met eigen projecten. En waarom ook niet? Van steigerhout kun je de mooiste dingen maken, en dat voor een zeer betaalbare prijs. Daarbij is het niet moeilijk om überhaupt aan steigerhout te komen, aangezien vrijwel iedere houtverkoper dit beschikbaar heeft.
Werken met hout kent wel de nodige uitdagingen. Dit betreft niet alleen het bouwen zelf, maar ook de behandeling van hout. Zeker als steigerhout buiten vertoeft en het te maken krijgt met vocht, wil je ervoor zorgen dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Dit maakt dat steigerhout behandelen en beschermen iets essentieels is geworden.
Nu vraag je je vast af, hoe jij steigerhout moet behandelen én kunt beschermen tegen externe factoren. Gelukkig ben jij bij dit artikel terecht gekomen, want hier krijg jij het antwoord op al jouw vragen.
Het enige wat jij hoeft te doen, is dit artikel helemaal tot het einde te lezen en je kunt aan de slag. Lees vooral mee!
Waarom moet ik mijn steigerhout beschermen?
Als het gaat om steigerhout beschermen en behandelen, ben jij in eerste instantie niets verplicht. Dat is allereerst goed om te weten. Over het algemeen is steigerhout een vrij makkelijk houtsoort dat niet veel aandacht nodig heeft. Je kunt de natuur zijn werk laten doen en het op zijn beloop laten.
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de levensduur niet gegarandeerd kan worden. Door overmatig vocht kan steigerhout gaan scheuren, verkleuren en zelfs kromtrekken. Dit maakt dat jouw doe-het-zelf project sneller in kwaliteit achteruit gaat en deze op den duur niet meer te gebruiken is. En eerlijk is eerlijk, dat zou heel erg zonde zijn.
Door te besluiten dat jij jouw steigerhout wil beschermen, kun jij schade in de toekomst voorkomen en dus een langere levensduur creëren van behandeld steigerhout. Jouw steigerhout behandelen is dus iets wat wij zeer aanraden om te doen.
Wat zijn de voordelen van steigerhout beschermen?
Inmiddels is duidelijk geworden wat bescherming kan betekenen voor jouw steigerhout. Vooral als het steigerhout buiten staat in de vorm van een schutting, meubel óf schommel.
Heb jij nu nog vraagtekens hierbij en zoek jij naar meer overtuiging? Daar hebben wij rekening mee gehouden. Hieronder kun je een uitgebreid overzicht vinden van de voordelen van steigerhout behandelen:
- Door een behandeling kan steigerhout langer dan 10 jaar goed blijven
- Er zijn verfsoorten en beitsen die een kleur afgeven. Dé manier om jouw steigerhout in de gewenste kleur te krijgen
- Op den duur is jouw steigerhout behandelen geld besparend. Je hoeft de komende tijd niets nieuws aan te schaffen of te repareren
- Het hout kan het hele jaar door buiten blijven staan door de beschermlaag die jij hebt aangebracht
- De kwaliteit wordt beter én sterker
Hoe bescherm je steigerhout?
Met de informatie die jij tot nu toe hebt gekregen, kun jij letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen steken. Met andere woorden; aan de slag gaan met steigerhout beschermen.
Ga jij dit voor het eerst doen? Dan kunnen we ons voorstellen dat jij nog geen weet hebt van de handelwijze. Uiteraard hoeft dat geen probleem te zijn, aangezien jij bij dit artikel terecht bent gekomen.
Hier gaan wij jou een beeld geven van hoe jij steigerhout voor zowel buiten als binnen kunt behandelen én beschermen. Je zou het niet verwachten, maar hier zijn meerdere manieren voor. Hieronder geven we jou een aantal handige voorbeelden van hoe jij te werk kunt gaan:
- Steigerhout verven: Er zijn een aantal verfsoorten die speciaal voor de bescherming van steigerhout bedoeld zijn. Het verf trekt diep in het hout, waardoor vocht effectief afgeweerd wordt. Mét als voordeel dat het hout een tof kleurtje krijgt. Twee vliegen in één klap, als je het ons vraagt.
- Beits: Nog steeds gebruiken de meeste doe-het-zelvers een speciale houtbeits als steigerhout bescherming. Deze beits is een doorzichtige laag dat je over het hout aanbrengt. Meestal bouw je de beits op in meerdere lagen, waardoor het diep in het hout kan trekken. Beits kun je niet alleen doorzichtig aanschaffen, maar ook in een bepaalde kleur.
- Olie: Houtolie werkt in principe hetzelfde als houtbeits. Het verschil zit hem vooral in het aanbrengen. Over het algemeen is een beits simpeler in gebruik als een houtolie. Dat is iets om rekening mee te houden.
Uit de bovenstaande punten is gebleken hoe jij steigerhout kunt beschermen. Het voordeel is, dat jij zelf kunt bepalen waar jij mee aan de slag gaat en wat jij zelf mooi vindt.
Hoe steigerhout beschermen tegen vocht?
Met name vocht is een zeer grote boosdoener als het gaat om steigerhout. Met een beschermlaag kun jij deze indringer voor het grootste deel afweren. Naast een beschermlaag aanbrengen, kun jij meer doen dan dat.
Bijvoorbeeld door de meubels en gebruiksvoorwerpen af te dekken met een dekzeil. Bovendien raden wij aan om alle voorwerpen van natte ondergronden te verwijderen, zodat eventueel vocht geen enkele kans krijgt. Goede voorbeelden hiervan zijn grasmatten en zandondergronden.
Conclusie – Zo bescherm jij jouw steigerhout voor nieuwe projecten!
Hoe bescherm je steigerhout? Steigerhout behandelen en beschermen kunnen wij jou als doe-het-zelver zeer aanraden. Hiermee creëer jij een langdurige levensduur en blijft het hout dezelfde kwaliteit houden. Voornamelijk buitenshuis krijgt steigerhout te maken met verschillende weersomstandigheden, waaronder vocht.
Wanneer vocht het hout binnendringt, kan dit voor schade en kleurverschil zorgen. Door een speciale houtbeits, olie of door het steigerhout te verven kun jij dit dus voorkomen. Wat ons betreft zeer de moeite waard, zeker op de lange termijn.
Wil jij graag bouwen met steigerhout, maar weet jij niet hoe? Dan verwijzen wij jou graag door naar Freds Bouwtekeningen. Hét platform voor doe-het-zelvers. Hier vind jij alle bouwtekeningen die je je maar kunt wensen. Ze zijn makkelijk af te lezen en zelfs geschikt voor beginners.
Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en beschik binnen enkele seconden over meer dan 10.000 bouwtekeningen. Meer dan 30.000 doe-het-zelvers zijn jou al voorgegaan!