Hoe bouw je zelf een radiator ombouw? Stap-voor-stap!

Vaak zet je van alles tegen je radiator aan. Denk aan kasten of banken, of er hangen gordijnen voor. De circulatie van warmte is hierdoor niet optimaal. Door een ombouw om je  radiator te maken kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan. Er blijft namelijk ruimte tussen de ombouw en de vensterbank.

Een radiator ombouw brengt dus veel voordelen met zich mee. Je kunt deze standaard kopen of laten maken. Vaak zijn hier wel enorme kosten aan verbonden. Door zelf een radiator ombouw te bouwen bespaar je op de kosten, daarnaast kun je zelf bepalen hoe de radiator ombouw eruit ziet. Maar hoe maak je zo’n radiator ombouw? Lees dit artikel verder, ik vertel je namelijk hoe je een radiatorombouw kunt bouwen.

Hoe maak je een radiator ombouw?

Door de stappen een-voor-een te volgen zul je snel een mooie ombouw maken voor je radiator. Volg het stappenplan:

Stap 1: Bedenk wat jezelf wilt.

Voordat je een radiatorombouw gaat bouwen is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Ga eens opzoek naar wat je mooi vindt. Kijk op het internet, blader door tijdschriften, maak voor jezelf een overzicht door middel van een moodboard en of teken het voor jezelf uit. Op deze manier creëer je een duidelijk beeld en weet je waarna je op zoek moet gaan.

Stap 2: Zoek een bouwtekening

Nu je weet wat voor radiatorombouw je wilt kun je op zoek naar een bouwtekening. Er zijn diverse bouwtekeningen op het internet te vinden. Nadeel: vaak zijn ze niet heel duidelijk of niet compleet, of erg duur. Nog makkelijker is om gebruik te maken van Freds Bouwtekeningen. Dit e-book bevat meer dan 10.000 bouwtekeningen. Er zit van alles tussen net als een radiator ombouw. Maak het jezelf makkelijk en bestel het e-book van Freds Bouwtekeningen. Dit bespaart je veel tijd, moeite en geld. Je bestelt het boek en kiest de perfecte bouwtekening voor je radiator ombouw uit. Freds Bouwtekeningen zijn zo ontwikkeld dat elke doe-het-zelver ermee aan de slag kan. Ervaring is dus niet noodzakelijk.

Stap 3: Benodigdhedenlijst

Nu je een bouwtekening uit het boek van Freds Bouwtekeningen hebt gevonden kun je aan de slag. Maak een overzichtslijst en schrijf erop wat je allemaal nodig hebt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Op bouwbestel.nl kun je uitzoeken wat alles kost en alle materialen vinden. Zo kun je gelijk de kosten berekenen.

Stap 4: Maten opmeten

Meet  je radiator en de beschikbare ruimte op. Houdt rekening met de hoogte, breedte en diepte van de radiator. Let ook op de radiatorkraan, leidingen en andere factoren die je eventueel weg moet werken. Is er wel een thermostaat in de kamer? Moet de kraan bereikbaar blijven? Allemaal dingen om rekening mee te houden. De afstand tussen de radiator en de ombouw moet minimaal 3 cm zijn. Wil je een zitplek creëren? Zorg dan voor een diepte van minimaal 50 cm.

Klussen voor beginners

Stap 5: Materialen aanschaffen

Maak een lijstje met alles wat je nodig hebt.  Kijk eens naar een online webwinkel als bouwbestel.nl. Op deze webwinkel vind je alles wat je nodig hebt. In een klik bestel je alles. Voordeel: je hebt een overzicht, hoeft niet door de winkel te struinen en ze leveren het aan huis.

Stap 6: Plaats de vensterbank

Indien je een andere wilt of nog een vensterbank nodig hebt dien je deze te maken. Kijk goed op de bouwtekening die je uit het e-book van Freds Bouwtekeningen hebt gehaald. Kijk of je echt een vensterbank moet maken of dat je er standaard een kunt kopen. Indien je een standaard vensterbank kunt gebruiken kun je deze kopen bij bouwbestel.nl. Nadat je dit weet en dit hebt besteld in combinatie met de andere materialen kun je de vensterbank gaan plaatsen. Zorg dat deze waterpas staat.

Stap 7: De afstand tussen de vloer en de vensterbank meten

Meet de afstand tussen de vloer en vensterbank op. Doe dit op de juiste manier dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 8: Het stripje voor de beugels vastschroeven

Schroef de beugels en dergelijke die je erbij hebt besteld vast. Kijk hiervoor goed op de bouwtekening. Houdt in je achterhoofd dat er tussen de bovenkant van het frame en de vensterbank 3 tot 6 cm open moet blijven.

Stap 9: Maak het frame in orde

Maak het frame in orde door de eventuele beugels, schroeven en andere materialen toe te voegen. Op deze manier heb je alles in orde voordat je de ombouw plaatst.

Stap 10: Bepaal de positie van de staanders

In de bouwtekening van de radiator ombouw staan ook staanders. Het is belangrijk om deze positie goed te bepalen. Zo kun je de radiator ombouw goed plaatsen en afwerken. Doe dit door alles er tijdelijk in te plaatsen en teken het af. Zo weet je waar de radiator ombouw moet komen.

Stap 11: Maak de blokjes vast en lijm

Maak de blokjes aan de staanders vast en zorg dat je alle benodigdheden vast lijmt. Volg de bouwtekening en breng alles in orde wat nodig is.

Stap 12: Zaag zijpanelen af

Nu heb je alle dingen in orde maar je moet de zijpanelen nog opmaat maken. Zaag ze af en zorg dat ze passend zijn.

Stap 13: Schuif de zijpanelen erin

De zijpanelen moeten er als eerste in. Schuif deze erin en ervoor dat je de rest kunt afwerken.

Stap 14: De ombouw opschuren en verven

Ontvet de ombouw, schuur hem op en zet hem eventueel in de grondlak. Daarna lak je hem af.

Stap 15: Voeg de bekleding toe

Afhankelijk van het soort bekleding dat je hebt gekozen kun je deze nu toevoegen. Volg de bouwtekening. Daar staat exact op wat je moet doen.

Stap 16: Afwerking

Fred's BouwtekeningenJe hebt nu alles geplaatst en toegevoegd. Werk alles netjes af en schroef eventueel bepaalde onderdelen nog extra vast.

Zorg ervoor dat alles netjes geplaatst is en verf eventueel nog wat bij. Laat alles nog even drogen en geniet van je nieuwe radiator ombouw.

Wil je direct aan de slag met een goede bouwtekening?

Dan raad ik je absoluut aan om eens te kijken naar de bouwtekeningen van Fred.

Je krijgt dan direct goede instructies.

Leave a comment