Hoe duurzaam is steigerhout?

Steigerhout is één van de meest populaire houtsoorten die er op dit moment bestaat. Alleen al in de achtertuinen is er altijd wel iets van steigerhout te vinden. Of dit nu om tuinmeubelen, een schutting of om een schommel voor de kinderen gaat. Voordat jij als doe-het-zelver aan de slag gaat met steigerhout vraag je je vast het volgende af: Hoe duurzaam is steigerhout?

Je zit er als klusser niet op te wachten om ieder jaar het hout te vervangen of om nieuwe planken te kopen. Dat loopt flink op in de kosten. Steigerhout daarentegen, is ontzettend duurzaam. Onder andere door sterkte en de lange levensduur van het hout. Steigerhout kan namelijk minimaal tussen de 5 en 10 jaar meegaan.

Wil jij meer weten over de duurzaamheid van steigerhout of zoek jij naar de perfecte bouwtekening? Ik ga het je hier allemaal vertellen en uitgebreid uitleggen. Lees het artikel gewoon even tot en met het einde en jij kunt binnenkort beginnen aan jouw bouwproject met steigerhout.

Hoe duurzaam is steigerhout?

Hoe duurzaam is steigerhout?

Wanneer je als doe-het-zelver aan de slag gaat met een bepaald houtsoort, of dat nu voor binnen of voor buiten is, dan wil je dat dit zo lang mogelijk mee kan gaan. Om nu ieder jaar het hout te vervangen of om iets nieuws te maken, daar zit je niet op te wachten.

Je hebt er niet altijd energie of tijd voor en daarnaast zijn het ook dure grapjes om ieder jaar nieuw hout te moeten aanschaffen. Grote kans dat je je oog hebt laten vallen op steigerhout en dat je je afvraagt hoe duurzaam dit hout is. Daar ga ik je alles over vertellen.

Eén van de redenen waarom steigerhout zo’n populair houtsoort is, is voornamelijk om zijn duurzaamheid. Hiermee krijg je direct al antwoord op de vraag hoe duurzaam steigerhout is. Steigerhout is één van het meest duurzame houtsoort dat er bestaat.

Dat heeft voornamelijk te maken met de sterkte en met de levensduur van het hout. Door de conditie van het hout kan het jaren meegaan en blijft het ook mooi. Steigerhout kan minimaal 5 tot 10 jaar meegaan. Steigerhout is niet zomaar duurzaam, maar ontzettend duurzaam.

Is steigerhout milieuvriendelijk?

Steeds meer aspecten in ons dagelijks levens draaien om het milieu. Zo zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijke materialen bijna niet meer weg te denken en doen we ons best om de beste keuzes te maken.

Het idee om een milieuvriendelijk houtsoort te gebruiken, geeft jou als doe-het-zelver vast een prettig gevoel. Het milieu word niet aangetast en je kunt er ook nog eens toffe dingen mee maken. Hoe zit dat eigenlijk met steigerhout? Is steigerhout milieuvriendelijk?

Steigerhout is absoluut een houtsoort dat milieuvriendelijk is. Dat komt doordat het letterlijk en figuurlijk gerecycled word. Met andere woorden, het hout word door jou en door andere klussers opnieuw gebruikt.

Steigerhout is namelijk een houtsoort wat je vaker terug ziet komen in de steigers van bijvoorbeeld schilders of klussers die op grote hoogte werken. Na het afbreken van de steiger kan het hout opnieuw gebruikt word. Ook daarom is het ook zo populair. Het hout ziet er hierdoor namelijk robuuster uit.

Hoe duurzaam is steigerhout?

Waarom is steigerhout een populair houtsoort?

Toen we het aan het begin van dit artikel hadden over hoe duurzaam steigerhout is, benoemde ik al kort dat het een populair houtsoort is. Onder andere door de duurzaamheid en de levensduur van het hout.

Waarom is steigerhout nog meer zo’n populair houtsoort en waarom kiest zo’n grote groep mensen voor het gebruik hiervan? Daar gaan we eens naar kijken door middel van dit korte overzicht:

  • Het is een houtsoort dat vrijwel geen behandeling of onderhoud nodig heeft. Hierdoor heeft het al een vrij lange levensduur.
  • Doordat het hout vaak niet behandeld word, verkleurd het op een gegeven moment naar een grijze kleur. Een kleur waar veel mensen voor vallen en het hout daarom niet behandelen.
  • Steigerhout kan letterlijk overal gebruikt worden. Niet alleen in de achtertuin wat je vaak ziet, maar ook binnenshuis word het steeds meer gebruikt.
  • Steigerhout is een houtsoort wat niet veel hoeft te kosten. Dat is natuurlijk al erg aantrekkelijk.
  • Het idee dat er geen bomen gekapt worden voor steigerhout, dat is voor veel mensen een erg prettige gedachte.
  • De geleefde uitstraling dat steigerhout heeft, is een eigenschap waar steeds meer mensen naar op zoek zijn. Het past bij deze tijd en de meubels krijgen een trendy uitstraling hierdoor.

Waar moet je op letten bij het gebruik van steigerhout?

Allemaal leuk en aardig die duurzaamheid en populariteit van steigerhout, maar is er dan helemaal niets waar je op moet letten als je hiermee aan de slag gaat?

Natuurlijk zul je als doe-het-zelver altijd ergens rekening mee moeten houden en zo is dat ook het geval met steigerhout. Dus voordat je aan de slag gaat, is het misschien handig om hier eerst even naar te kijken:

  • Wil je gebruikmaken van robuust en gebruikt steigerhout? Pas dan altijd op voor splinters of scherpe stukjes.
  • Het is en blijft hout. Dat betekent dat je nooit de garantie hebt dat het niet beschadigd of dat het lang mee zal gaan. Hout kan altijd barsten of splijten en zeker als het geen behandeling heeft gehad.
  • Steigerhout kan vrij snel vocht opzuigen. Staat het buiten, zorg er altijd voor dat het niet op een vochtige plek staat.

Conclusie – Check hier de beste bouwtekeningen!

In dit artikel hebben we de duurzaamheid van het populaire houtsoort steigerhout ontdekt. Als doe-het-zelver ben je vast helemaal gerustgesteld en kun je met een gerust hart aan de slag met je project.

Behalve dat hout nodig is voor het bouwen, heb je ook een bouwtekening nodig. Hier staat namelijk van A tot Z op welke materialen je nodig hebt en hoe jouw project eruit komt te zien.

Freds BouwtekeningenVoor de beste bouwtekeningen ga je naar Freds Bouwtekeningen. Alle bouwtekeningen die je hier kunt vinden zijn speciaal gemaakt voor doe-het-zelvers die juist wel of geen ervaring hebben met klussen. Ideaal. Download het Freds Bouwtekeningen pakket om in één keer over meer dan 10.000 bouwtekeningen te beschikken. Voor iedere klus zit er vast iets voor je bij.

Leave a comment