Ben je ook zo’n liefhebber van steigerhout? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Deze houtsoort brengt namelijk ongelooflijk veel voordelen met zich mee. Dankzij deze voordelen is steigerhout ook uitermate geschikt voor het maken van je eigen meubelen. Recentelijk hebben wij meerdere artikelen gepubliceerd met daarin meer informatie over het maken van steigerhouten meubelen. We hebben hierin onder andere beschreven hoe je dit kunt doen, welke meubelen je zoal kunt maken en welke aandachtspunten hierbij om de hoek komen kijken.
In dit artikel willen wij onze focus op een ander aspect leggen: het behandelen van steigerhout voor buiten. Als je een steigerhouten tafel voor buiten maakt, krijgt deze tafel met de nodige weersinvloeden te maken. Ondanks deze weersinvloeden wil je uiteraard dat de steigerhouten tafel zo lang mogelijk in optimale conditie blijft. Hoe kan je daarvoor zorgen? Hoe kan je steigerhout het beste behandelen? En welke andere tips hebben we nog verder voor het onderhouden van steigerhout? Je leest het allemaal in dit artikel!
Is het nodig om steigerhout te behandelen?
In andere artikelen van ons heb je kunnen lezen dat steigerhout bijzonder duurzaam is. Ondanks dat het duurzaam is, dien je het toch te behandelen. Dus ja; het is zeker nodig om steigerhout te behandelen. Door steigerhout te behandelen, kan je onder meer een lange levensduur verkrijgen.
Stel nou dat je in de tuin een steigerhouten tafel hebt staan. Deze tafel komt in aanraking met vocht, met het felle zonlicht, met vuil en met schimmels. Al deze facetten hebben een invloed op het hout. Met name de samenstelling van het steigerhout kan hierdoor veranderen, waardoor bijvoorbeeld het steigerhout vies kan worden. Dat wil je uiteraard voorkomen.
Door steigerhout te behandelen, kan je de levensduur verlengen. Daarnaast weet je op deze manier ook het steigerhout in de juiste conditie te houden. Het gevolg daarvan is ook dat je steigerhout makkelijk schoon kunt maken. Met het oog op de lange termijn is het dus zeker belangrijk om je steigerhout te behandelen.
Hoe kan je steigerhout behandelen?
Je hebt hierboven het belang van het behandelen van steigerhout kunnen lezen. Op welke manier kan je zoals steigerhout behandelen? Dat kan onder andere met behulp van olie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de volgende olie gebruiken: Jotun Treolje V. Deze olie is uitermate geschikt voor steigerhout en heeft een interval ongeveer 3 jaar. Dit betekent dat je jouw steigerhouten tafel om de 3 jaar even goed in moet oliën.
Deze olie heeft een matte afwerking en zorgt voor een goede conditie van het steigerhout. De olie trekt in het steigerhout, waardoor de samenstelling van het steigerhout weer hersteld wordt. Doordat je deze olie maar één keer in de 3 jaar in hoeft te smeren, ben je hier bijzonder weinig tijd aan kwijt. Het is wel van belang dat je de olie op geïmpregneerd en onbehandeld steigerhout aanbrengt.
Steigerhout behandelen met beits
Je kunt er ook voor kiezen om het steigerhout te gaan beitsen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld voor Jotun Demidekk Terrasslasyr kiezen. Deze beits is semi dekkend en trekt eveneens in het hout. Ook deze beits zorgt ervoor dat de samenstelling van het steigerhout weer hersteld wordt.
Een voordeel van de beits is dat de onderhoudsinterval tussen de 3 en 4 jaar ligt. Je hoeft dus maar één keer in 3 á 4 jaar de steigerhouten tafel te beitsen. Ook hierbij geldt dat je de beits aan moet brengen op geïmpregneerd en onbehandeld steigerhout.
Steigerhout behandelen met verf
Het is ook nog mogelijk om steigerhout te behandelen met verf. Hierbij laat je het steigerhout er met name weer mooi uit zien. Maar, ook deze verf trekt het hout in. Hierdoor wordt de samenstelling van het hout weer hersteld, zodat de levensduur verlengd wordt. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat je een speciale verf voor steigerhout gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Jotun Demidekk Oljetackfarg.
De onderhoudsinterval met verf is nog langer dan met olie en beits. Een steigerhouten tafel hoef je maar één keer in de vijf jaar met verf te behandelen. Mocht je in de tussentijd een ander kleur tafel wensen te hebben, kan je uiteraard de tafel ook in een andere kleur verven.
Wat is de beste manier om steigerhout te behandelen?
Het is zeer lastig om antwoord op deze vraag te geven. De keuze hiervoor is voornamelijk persoons- en situatie gebonden. In onze ogen heeft olie één van de beste werkingen, maar andere vinden weer dat beits en verf minstens even goed werken. Het is dus maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
We willen je wel adviseren om goed naar de verschillende mogelijkheden te kijken. Bij gebruik van bijvoorbeeld beits is het ontzettend belangrijk dat de tafel goed opgeschuurd wordt. Als je verf gebruikt, is dat in mindere mate nodig. Daarbij zie je wel oneffenheden in het hout. Mocht dat niet je voorkeur hebben, kan je er altijd voor kiezen om vooraf de steigerhouten tafel netjes op te schuren.
Handige tips voor steigerhout
De verschillende mogelijkheden om steigerhout te behandelen, heb je hierboven kunnen lezen. We willen graag dit artikel in stijl afsluiten met enkele handige tips. Volg onderstaande tips op, zodat jouw steigerhouten meubels een nóg langere levensduur hebben.
De eerste tip heeft betrekking op het schoonmaken van de steigerhouten meubels. We raden je aan om zeker elk jaar de meubels uitgebreid schoon te maken. Hier kan je een borstel, warm water en vochtige doek voor gebruiken. Hierbij moet je wel goed opletten dat je niet de hele beits laag er van af wrijft.
Daarnaast kunnen we ook adviseren om de steigerhouten meubels zo min mogelijk met vocht in contact te laten komen. Zet de meubels bij voorkeur onder een afdakje in plaats in de open buitenlucht. Je kunt er ook voor kiezen om blokjes onder de poten van een steigerhouten tafel neer te leggen, zodat het vocht vanuit de grond lastiger in de tafel kan trekken.
Ben je van plan om je eigen steigerhouten meubels te gaan maken?
Dan mag je de bouwtekeningen van Fred zeker niet missen.