Hoe kun je steigerhout glad maken?

Als je een handige doe-het-zelver bent, is het zeker aan te raden om jouw eigen meubelen te maken. Hierbij is het voor de hand liggend om voor het materiaal ‘steigerhout’ te kiezen. Deze houtsoort brengt enkele unieke voordelen met zich mee. Dankzij deze voordelen kan jij vol plezier de meubelen maken én achteraf genieten van de prachtige uitkomst.

Bij het maken van steigerhout meubelen moet je wel met enkele zaken rekening houden. Recent beschreven wij al hoe je steigerhout moet afwerken. Door het hout af te werken, kan je van een nóg langere levensduur genieten. Bijkomend voordeel is dat het hout er nog fraaier uit komt te zien. Een andere actie die je, op ons advies, uit moet voeren, is het glad maken van steigerhout. In dit artikel bespreken we graag hoe je het steigerhout glad kunt maken en waarom dit belangrijk is. Ook vind je nog meerdere handige tips in dit artikel terug. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door!

Waarom moet je steigerhout glad maken?

Eén van de voordelen van steigerhout is dat je deze houtsoort voor allerlei soorten meubelen kunt gebruiken. Het hout is voor zowel binnen als buiten geschikt. Daarnaast is het hout ook behoorlijk sterk, waardoor je prima een bank, een bed of een grote kast van steigerhout kunt maken. Bij bijvoorbeeld een bed is het wenselijk dat je je niet kunt bezeren aan het steigerhout. Van nature heeft hout echter altijd splinters in zich. Door het steigerhout volledig glad te maken, verwijder je de splinters uit het steigerhout. Hierdoor kan je te allen tijde veilig op jouw steigerhouten bed gaan liggen.

Bijkomend voordeel is dat het steigerhout een nóg fraaiere uitstraling krijgt. Normaliter heeft steigerhout van nature al een stoere en fraaie uitstraling. Als je het hout prachtig glad maakt, wordt deze uitstraling nog verder verbeterd. Kortom; voldoende redenen om steigerhout glad te maken.

Als je het steigerhout glad probeert te maken, kan je dit met schuurpapier doen. Dat levert echter niet altijd het gewenste resultaat op. Gelukkig er is nog een andere mogelijkheid; die mogelijk vind je hieronder.

Steigerhout glad maken; hoe doe je dat?

Wil je graag het steigerhout glad maken? Dan heb je daar een schuurmachine voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld voor een bandschuurmachine kiezen. Kies hierbij voor een bandschuur met een grove korrel. Deze grove korrels zijn in staat om het steigerhout perfect glad te maken. Het is mogelijk dat je met de schuurmachine meerdere keren over het hout heen moet gaan. Na verloop van tijd zie je echter dat het hout steeds gladder wordt. Uiteindelijk ben je op het moment aanbeland dat het steigerhout prachtig glad is.

Steigerhout afwerken

Een andere mogelijkheid is om het steigerhout af te lakken. Door het hout af te lakken, ‘verberg’ je in principe de splinters. Van een ervaren klusser hebben wij ooit het volgende advies gehoord: lak het steigerhout in, schuur het steigerhout grondig en lak het steigerhout nogmaals in. Door deze handelingen uit te voeren, kan je ervoor zorgen dat alle splinters verdwijnen. Het gevolg is een fraai en veilig steigerhouten meubelstuk.

De voordelen van steigerhout

Zit je nog enigszins te twijfelen om het steigerhout glad te maken? Wij kunnen je verzekeren dat je hierdoor alleen maar meer gaat genieten van jouw steigerhouten meubelstuk. Van origine biedt deze houtsoort al bijzonder veel voordelen. Deze voordelen zijn terug te vinden in de uitstraling, in een lange levensduur en in het feit dat je steigerhout gemakkelijk kunt bewerken.

Doordat je steigerhout gemakkelijk kunt bewerken, kan je het hout helemaal naar wens maken. Je kunt het op de gewenste afmetingen zagen, je kunt het naar wens schuren en je kunt het dus volledig glad maken. Hoe je het hout het beste glad kunt maken, heb je in dit artikel kunnen vinden.

Met een meubelstuk van steigerhout kan je jarenlang genieten van een prachtig meubelstuk. Steigerhout is namelijk sterk, is duurzaam en is bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Doordat het hout bestand is tegen verschillende weersomstandigheden kan je de steigerhouten meubelen ook in de tuin neer zetten. Overigens is het ook voor buitenmeubelen van belang dat het hout glad is. Glad steigerhout biedt namelijk ook minder kans aan vuil om zich te nestelen in het hout.

Een ander voordeel is terug te vinden in de aanschafprijs van steigerhout. Je kunt bij de plaatselijke bouwmarkt al relatief voordelig steigerhout aanschaffen. Het maken van eigen meubelen is eigenlijk nog nooit zo voordelig geweest. Bovendien kan je op deze manier veel geld besparen ten opzichte van het kopen van meubelen.

Welke meubelen kun je maken met steigerhout?

In principe kan je alle meubelen maken met steigerhout. Dat geldt zowel voor binnen meubelen als voor buitenmeubelen. Bureaus, kasten, bedden, tafels, stoelen en wandborden; in principe is alles mogelijk met steigerhout. Naast deze meubelen kan je ook nog meerdere accessoires maken, zoals een hondenmand, een plantenbak of een opbergkist.

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je uiteraard wel een ontwerp maken. Haal op basis van jouw ontwerp voldoende steigerhout in huis, schaf het juiste apparatuur aan en ga direct aan de slag.

Heb je enig idee hoe je al deze steigerhouten meubels kunt maken? Wij hebben één handige tip voor je; meld je aan voor de bouwtekeningen van Fred. Daarover vertellen we je graag iets meer in het volgende hoofdstuk.

Fred’s bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenIn de afgelopen jaren zijn de bouwtekeningen van Fred uitgegroeid tot een waar fenomeen. Onder meer doe-het-zelvers kunnen onwijs veel profijt hebben van de bouwtekeningen. In de afgelopen jaren heeft Fred namelijk meer dan 10.000 bouwtekeningen weten te verzamelen.

Deze bouwtekeningen heeft hij allemaal gebundeld en deze tekeningen biedt hij nu aan een ieder aan. Wil je ook een handige leidraad hebben bij het maken van steigerhouten meubelen? Meld je dan direct voor de bouwtekeningen van Fred aan en ga vol goede moed aan de slag.

Staat jouw steigerhouten meubelstuk eenmaal? Maak ‘m dan volledig glad met de tips uit dit artikel. Veel succes en plezier!

Leave a comment