Hoe kun je steigerhout tegen muur bevestigen?

Vind je het ook zo prettig om jouw eigen meubelen te maken? Indien dat het geval is, is de kans groot dat je met steigerhout aan de slag gaat. Steigerhout brengt namelijk enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Deze voordelen zorgen ervoor dat je snel, moeiteloos en efficiënt meubelstukken kunt maken. Zodra deze meubelstukken eenmaal staan, kan je hier bovendien lang van genieten. Steigerhout is namelijk ongelooflijk sterk en duurzaam.

Je moet wel te allen tijde goed op de bevestiging van het steigerhouten meubelstuk letten. Hoe bevestig je een steigerhouten meubel nou het beste tegen een muur? Of wil je een hele muur met steigerhout gaan bedekken? Ook dat komt steeds vaker voor. In dit artikel leggen we jou graag uit hoe je steigerhout tegen een muur kunt bevestigen. Vervolgens lees je ook meer informatie over de voordelen van steigerhout en waar je goed op dient te letten. Al met al dus een informatief artikel waarbij je aan het einde tevens nog een handige tip vanuit onze kant kunt vinden.

Hoe kan je steigerhout bevestigen?

Steigerhout is tamelijk sterk; dit betekent dat je het hout absoluut goed aan een muur moet bevestigen. Doe je dat niet? Dan valt het steigerhout zo van de muur af. Met name als je een muur met steigerhout wilt gaan bevestigen, moet je hier heel scherp op zijn. Gelukkig is het niet al te lastig om steigerhout tegen een muur te bevestigen.

Je hebt op dit gebied meerdere oplossingen waartussen je kunt kiezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kleine houten plankjes op de muur te bevestigen. Deze plankjes kan je op de muur met spijkers en schroeven bevestigen. Vervolgens kan je de steigerhouten planken aan deze houten plankjes bevestigen. Daarbij is het wel van belang dat de houten plankjes de juiste dikte hebben. Doordat op deze manier de steigerhouten planken een stukje van de muur vandaan zitten, is het zeker niet de ideale methode.

Nee, ons advies is om met slagpluggen aan de slag te gaan. Deze slagpluggen kan je in de muur stoppen en vervolgens de steigerhouten planken aan deze pluggen bevestigen. Voordeel hierbij is dat de slagpluggen behoorlijk sterk zijn. Hoeveel slagpluggen je gaat gebruiken, is volledig naar eigen inzicht. Hierbij speelt namelijk ook de afmeting van de muur een belangrijke rol.

Bij het bevestigen van steigerhout aan de muur moet je op enkele zaken letten. Welke zaken dat zoal zijn, lees je in het volgende hoofdstuk.

Aandachtspunten bij het bevestigen van steigerhout

Als je steigerhout wilt gaan bevestigen, moet je het steigerhout eerst goed voorbereiden. Dat kan je onder andere doen door het hout op te schuren. Als de houten planken op de muur zitten, wil je immers niet dat bijvoorbeeld jouw kind zich aan de planken kan verwonden. Dat is wél mogelijk als je het steigerhout onbewerkt laat; de splinters steken dan uit het hout en kunnen voor schade aan jouw kind zorgen. Ben hier dus altijd voorzichtig mee!

Daarnaast kan je ook de houten planken alvast lakken of in de beits zetten. Het is overigens ook mogelijk om dit te doen nádat je de steigerhouten planken aan de muur bevestigd hebt. Wij hebben verder geen advies wanneer je dit het beste kunt doen. Ook dit hangt van persoonlijke voorkeuren af.

Tot slot willen we je nog aanraden om goed na te denken over de lengte van de steigerhouten planken. Hout brengt namelijk het risico met zich mee dat het krom kan gaan trekken. Als je de planken té kort maakt, kunnen de planken dus na verloop van tijd verder gaan krimpen. Als de planken net iets te lang zijn, gaat het hout sowieso krom trekken. Ons advies is dan ook om het steigerhout perfect op maat af te zagen. Daarmee voorkom je dat het hout ‘gaat bewegen’ nadat het bevestigd is aan de muur.

Freds bouwtekeningen ervaringen

De voordelen van steigerhout

Heb je enig idee waarom sommige mensen ervoor kiezen om steigerhout aan de muur te bevestigen? De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn, maar hebben sowieso van doen met de voordelen van steigerhout. Deze krachtige houtsoort brengt namelijk specifieke voordelen met zich mee.

Een van de voordelen is dat steigerhout bijzonder sterk is. Op het moment dat jij hard tegen de muur aan botst, vangt het steigerhout alle klappen op. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld de eettafel net iets te hard tegen de muur aanschuift. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de staat van de muur; het steigerhout houdt simpelweg alles tegen.

Daarnaast brengt steigerhout ook een prachtige uitstraling met zich mee. Bijkomend voordeel is dat deze houtsoort makkelijk bewerkbaar is. Je kunt het hout dus de gewenste kleur mee geven. De opties op dit gebied zijn in feite eindeloos.

Ook is het onwijs prettig dat steigerhout een lange levensduur heeft. Je kunt dus jarenlang van een prachtige en stevige muur genieten. Om het laatste voordeel ook maar direct te benoemen: het bevestigen van steigerhout is niet al te lastig. Je hebt immers hierboven meerdere mogelijkheden kunnen vinden waarmee je moeiteloos steigerhout aan een muur kunt bevestigen. Houd rekening met de aandachtspunten (zoals hierboven vernoemd) en profiteer van het prachtige en sterke steigerhout.

Weet je wat overigens ook erg leuk is? Als je elders in huis ook meubelstukken van steigerhout hebt. Dat vormt dan namelijk een prachtig geheel met de muur van steigerhout. Hieronder kan je een handige tip van ons vinden waarmee het maken van allerlei steigerhouten meubelstukken nóg makkelijker wordt.

Freds bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenEnkele jaren geleden is Fred begonnen met het verzamelen van allerlei bouwtekeningen. Al deze bouwtekeningen – ruim 10.000 – heeft Fred gebundeld in één overzicht. Het overzicht heeft de toepasselijke naam Freds bouwtekeningen gekregen.

Door je aan te melden voor deze bouwtekeningen, verkrijg je een perfecte leidraad voor al jouw klussen.

Met deze bouwtekeningen is het bijvoorbeeld mogelijk om allerlei soorten meubelstukken van steigerhout te maken. Koop het steigerhout, pak de juiste bouwtekening erbij en ga razendsnel aan de slag. Absoluut een aanrader!

Leave a comment