Hoe lang blijft steigerhout buiten goed?

Hoe lang blijft steigerhout buiten goed? Steigerhout is een houtsoort dat populairder is dan ooit. Bijna overal is het wel terug te vinden. Dat geld voor zowel binnenshuis als voor buitenshuis.

De meeste mensen kiezen er dan ook voor om steigerhout buiten in de achtertuin toe te passen door middel van een schutting, een lounge set of door een toffe tuinstoel. Als het steigerhout buiten staat, dan heeft het wat de weersomstandigheden betreft vaak veel te verduren. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe lang steigerhout goed blijft buiten. Daar kan ik je bij helpen.

Staat jouw steigerhout helemaal buiten zonder beschutting, dan kan je erop rekenen dat het hout tussen de 5 en 15 jaar mee zal gaan buiten. Kan je het steigerhout langer mooi houden buiten? Dat kan absoluut.

Wil jij meer weten over hoe je steigerhout goed houd buiten of wil je gewoon meer weten over steigerhout in het algemeen? Lees het artikel dan vooral helemaal tot het einde.

Hoe lang blijft steigerhout buiten goed?

Steigerhout kan erg lang mee gaan. Dat heb je in de introductie kunnen lezen. Over het algemeen kan steigerhout zo’n 5 tot 15 jaar meegaan. Tenminste, dat hangt er ook een beetje vanaf. Tenslotte is niet ieder steigerhout hetzelfde en moet je er ook een beetje geluk mee hebben. Je kan weleens pech hebben. Over hout heb je echter geen volledige controle. Toch kan je het steigerhout ook een klein handje helpen.

In principe hoef je aan steigerhout nauwelijks iets te doen. Het hout verkleurt op den duur wel naar een grijzige kleur, maar de meeste mensen vinden dat helemaal niet erg. De grijze kleur past vaak perfect in de tuin en dat is dan ook de reden waarom veel mensen het zo laten.

Vind jij die grijzige kleur die je op den duur krijgt nu helemaal niks en wil je dat het steigerhout zijn originele kleur behoud? Dan kan je daar uiteraard iets aan doen. Dit kan je doen door het hout netjes te onderhouden en bij te houden. Behalve dat je de grijzige kleur tegengaat, laat je het hout op deze manier ook langer meegaan.

Wil jij nu weten hoe je dat steigerhout netjes kan onderhouden? Lees het artikel dan verder om daarachter te komen.

Waarom steigerhout buiten gebruiken?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om steigerhout te gebruiken buiten. Als we het hebben over buiten, dan geld dat in de meeste gevallen voor de achtertuin.

Maar waarom is dat steigerhout nu eigenlijk zo populair? Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Het geeft veel sfeer. Of het nu gaat om een schutting, om een lounge set of om een prachtige tafel, de sfeer is direct gecreëerd.
 • Steigerhout gaat erg lang mee. Dat heb je hierboven al kunnen lezen. Je zou dus kunnen zeggen dat steigerhout erg duurzaam is.
 • Het hout is geen nieuw hout, maar het wordt als het ware hergebruikt. Oorspronkelijk vindt je steigerhout terug in steigers of in andere bouwonderdelen.
 • Met steigerhout kan je erg veel kanten op en je kan er veel van maken. Het is dus een veelzijdig houtsoort.
 • Steigerhouten speeltoestellen voor de kinderen is natuurlijk fantastisch. Het is stevig en het geeft een leuke uitstraling.

Hoe lang blijft steigerhout buiten goed?

Wat kan er gemaakt worden van steigerhout?

Als je het artikel tot en met hier hebt gelezen, dan weet je inmiddels waarom veel mensen kiezen voor het gebruik van steigerhout. Voornamelijk in de achtertuin is het ontzettend populair.

Steigerhout is een veelzijdig houtsoort waar je ongelofelijk veel kanten mee op kan. Je kan het zo gek niet bedenken, of het kan gemaakt worden van steigerhout. Zelfs hele badkamers worden gemaakt van steigerhout. Het hout is wat dat betreft ontzettend duurzaam en breed in te zetten.

Omdat we het in dit artikel natuurlijk hebben over steigerhout dat we buiten gebruiken, vraag je je misschien af wat je allemaal kan maken van steigerhout. Voor wat ideeën en inspiratie vindt je hieronder een overzicht van wat je allemaal van steigerhout kan maken. Dit geeft ook gelijk een mooi beeld van hoeveel er mogelijk is met steigerhout.

 • Picknicktafel in verschillende vormen
 • Een buitenkeuken met alles erop en eraan
 • Een afdak
 • Een terras
 • Een of meerdere schuttingen
 • Toffe lounge set
 • Een mooie tafel
 • Tuinstoelen
 • Speeltoestellen van de kinderen

Hoe lang blijft steigerhout buiten goed?

Hoe houd ik het steigerhout buiten goed?

Als je steigerhout buiten gebruikt, dan gaat dit een bepaald aantal jaren mee. Dit is ongeveer 5 tot 15 jaar. Dat heb je hierboven kunnen lezen. Wil je dat het steigerhout wat langer mee gaat of dat het mooi blijft? Dan zul je het toch moeten onderhouden.

Hoewel steigerhout van zichzelf weinig tot geen onderhoud nodig heeft, kan het de levensduur wel verlengen en dat is uiteindelijk wat je graag wilt. Op den duur kan het steigerhout een grijze kleur krijgen of kan de kwaliteit van het hout wat minder worden.

Hoe je dat steigerhout nu goed houd buiten? Dat kan je doen door een aantal stappen te ondernemen. Om het steigerhout lekker schoon en fris te maken, kan je het schoonhouden met wat water of met een drupje groene zeep. Dit laat het hout er al een stuk schoner uitzien.

Naast het schoonmaken kan je het hout natuurlijk ook onderhouden. Dit kan je doen door een doorzichtig laagje op het hout aan te brengen. Dit doorzichtige laagje beschermt het steigerhout en het zorgt ervoor dat het hout er mooi uit blijft zien.

Conclusie – Zo bouw jij alles van steigerhout

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over steigerhout dat je buiten gebruikt. Hoe lang steigerhout goed blijft buiten? Je weet nu dat dat tussen de 5 en 15 jaar is.

Freds Bouwtekeningen

Natuurlijk moet je er ook een beetje geluk mee hebben en is ieder hout weer anders. Om het steigerhout mooi te houden en lang mee te laten gaan, kan je dit vrij makkelijk onderhouden en schoonhouden.

Wil jij lekker aan de slag gaan met steigerhout en mooie dingen gaan bouwen als rasechte doe-het-zelver? Neem een kijkje bij Freds Bouwtekeningen en download het Freds Bouwtekeningen Pakket. In deze gids staan meer dan 10.000 bouwtekeningen die zeer geschikt zijn voor het bouwen met steigerhout.

Leave a comment