Hoe lang gaat steigerhout mee?

Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of het kan van steigerhout gemaakt worden. Stoelen, tafels en zelfs badkamermeubels. Behalve dat steigerhout veel binnenshuis gebruikt word, zie je het toch vaker buitenshuis. Word het buitenshuis gebruikt, dan krijgt het te maken met alle weersomstandigheden die je je maar kunt bedenken. De kans is relatief groot dat je je het volgende afvraagt: hoe lang gaat steigerhout mee?

Als we het hebben over steigerhout dat buiten staat, dus in de vorm van tuinmeubelen of van een schutting, dan kun je erop rekenen dat dit tussen de 5 tot ongeveer 10 jaar mee gaat. Uiteraard hebben we het hier over steigerhout dat niet is behandeld met een speciale beschermlaag dat geschikt is voor steigerhout. Hebben we het over steigerhout dat binnen staat, dan is dit uiteraard een stuk langer en liggen de verhoudingen weer anders.

Heb jij nog veel meer vragen over steigerhout of kun je wel wat meer informatie gebruiken over steigerhout in het algemeen? Geen probleem. Je hoeft het artikel alleen maar tot het einde te lezen en je bent weer helemaal op de hoogte.

Hoe lang gaat steigerhout mee?

Steigerhout is een ontzettend populair houtsoort dat je tegenwoordig overal ziet. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is gemaakt van steigerhout. Van schuttingen tot aan speelgoed voor de kinderen.

Zeker als het steigerhout buiten vertoeft, heeft het redelijk wat te verduren wat betreft de weersomstandigheden. Denk aan regen, sneeuw, vorst of hagel. Allemaal omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat het steigerhout flink aangetast word en waardoor het op den duur lelijk kan worden.

Heb jij steigerhouten producten buiten staan die niet beschermd zijn met een speciale laag? Dan kun je er voorzichtig rekening mee houden dat het tussen de 5 tot 10 jaar mee zal gaan. Op zich is dat niet slecht.

Onthoud wel dat ieder houtsoort een product is van de natuur. We hebben daar niet altijd volledige grip op. Kijk er dus niet gek van op als het beschadigt of scheurt. Soms kan dat gebeuren met hout. Mocht het toch scheuren of beschadigen, dan geeft dat ook vaak een wat geleefde uitstraling.

Hoe kan ik er dan voor zorgen dat steigerhout langer mee gaat?

Steigerhout dat niet behandeld is met een speciale laag, dat gaat tussen de 5 tot 10 jaar mee. Tenminste, als het zonder enige bescherming buiten blijft staan. Je kunt het steigerhout dus langer mee laten gaan. Dat kun je doen door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe lang gaat steigerhout mee?

Als het om bijvoorbeeld steigerhouten meubelen gaat, kun je deze buiten de zomer om ergens mee afdekken. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat het hout niet aangetast kan worden door de weersomstandigheden. Naast het afdekken, kun je de meubelen ook even verplaatsen. Belangrijk is dat je zorgt voor een plek waar het vocht niet of moeilijk bij kan. Vocht is namelijk funest voor steigerhout en hier word het alleen maar lelijker van. Even afdekken of verplaatsen kan al een hele hoop voorkomen.

Is het niet mogelijk om de meubelen af te dekken of te verplaatsen omdat het bijvoorbeeld om een schutting gaat? Dan heb je altijd nog de optie om een beschermlaagje aan te brengen. Hierdoor blijft het hout in perfecte staat en word het niet aangetast. Je kunt kiezen voor een doorzichtige beschermlaag of voor een leuk kleurtje.

Moet steigerhout dan verplicht behandeld worden?

Je weet nu dus dat steigerhout dat niet behandeld is lang mee kan gaan, maar dat het nog een flink stuk langer mee kan gaan als het wel behandeld is. Moet je steigerhout dan verplicht behandelen?

Nee. Er is geen ‘moeten’ als het gaat om steigerhout behandelen. Daar ben jij helemaal vrij in. Het zijn tenslotte jouw eigen meubelen of producten. Er zijn zelfs mensen die zweren bij steigerhout onbehandeld laten. Op deze manier gaat het hout er wat robuuster uitzien en krijgt het een grijzige kleur. Iets wat veel mensen aanspreken en wat je ook steeds vaker terugziet.

Waarom je het zou behandelen, is omdat je het op deze manier een stuk langer mee kan laten gaan. Hierdoor kun je het hout maar liefst 5 tot 10 jaar langer mee laten gaan dan wanneer je het onbehandeld laat.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je het heel gemakkelijk zelf behandelen door hier een speciaal beschermingslaagje overheen te brengen. Deze kun je gewoon vinden bij de bouwmarkt of desnoods op internet.

Wat kun je eigenlijk allemaal maken van dit houtsoort?

Een van de redenen waarom steigerhout zo populair is tegenwoordig, is omdat bijna alles ervan gemaakt kan worden. Daarom dat veel mensen voor dit houtsoort kiezen.

Wat kun je eigenlijk allemaal maken van steigerhout? Laat ik je helpen door een aantal voorbeelden te geven hiervan. Misschien heb je er iets aan.

Hoe lang gaat steigerhout mee?

  • Meubels voor de badkamer
  • Schommels
  • Een buitenkeuken
  • Een afdak of terras voor in de tuin
  • Speelgoed voor de kinderen (klein keukentje of tafeltjes)
  • Picknicktafel
  • Bureau
  • Stoelen

Conclusie – Zo maak je je klus helemaal af

Wie heeft er nu tegenwoordig geen steigerhouten meubels of andere producten? Je ziet ze zowel binnen- als buitenshuis. Zeker als het buiten staat vraag je je vast af hoe lang steigerhout nu eigenlijk mee kan gaan. Je hebt kunnen lezen hoe lang dit is en wat je kunt doen om het hout nog waren jaartjes langer kan laten meegaan.

Ben jij als doe-het-zelver dol op klussen, maar is jouw klus in een sleur gekomen en zit je nu met de handen in het haar? In dat geval kan een bouwtekening dé uitkomst bieden. Je weet op deze manier waar je naartoe werkt en wat je nodig hebt.

Freds BouwtekeningenFreds Bouwtekeningen kan voor die ene bouwtekening zorgen die jou gaat helpen bij het afmaken van die klus. Niet één bouwtekening, meer dan 10.000!

Het enige wat jij hoeft te doen is het Freds Bouwtekeningen Pakket te downloaden en binnen enkele seconden beschik jij over alles wat je nodig hebt. Maak de schommel, het afdak, terras of de picknicktafel van jouw dromen met behulp van Freds Bouwtekeningen.

Leave a comment