Hoe maak je een hondenmand van steigerhout?

Hoe maak je een hondenmand van steigerhout? Als je een nieuwe hondenmand zoekt voor je huisdier, is het natuurlijk makkelijk om daarvoor naar de dierenwinkel te gaan en daar een nieuwe hondenmand te kopen. Maar wist je dat je ook vrij eenvoudig zelf een nieuwe hondenmand kunt maken? Dit kun je doen met steigerhout.

Steigerhouten hondenmanden gaan lang mee en zijn behoorlijk stevig. Daarnaast kun je de hondenmand zo groot maken als je zelf wilt als je er zelf een maakt. In dit blogbericht vertel ik je hoe je makkelijk een hondenmand van steigerhout maakt en wat je daarvoor nodig hebt.

Waarom een hondenmand van steigerhout?

Als je huisdier toe is aan een nieuwe hondenmand lijkt het een makkelijke oplossing om een nieuwe te kopen bij de dierenwinkel. Toch heeft het een heleboel voordelen als je zelf een hondenmand van steigerhout maakt. Wanneer je ervoor kiest om zelf een hondenmand te maken, kun je daarmee zelf de grootte bepalen. Vaak zie je dat hondenmanden die je in de winkel kunt kopen vaak net te klein zijn of veel te groot.

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

 

Daar heb je natuurlijk geen last van als je zelf een hondenmand maakt. Daarnaast zijn de meeste hondenmanden die je bij de dierenwinkel kunt kopen van kunststof. Hoewel de kwaliteit van hondenmanden helemaal niet slecht is, merk je vaak wel dat ze sneller kapot gaan dan hondenmanden van hout.

Daarom is het zeker een goed idee om te kijken naar de mogelijkheden en ervoor te kiezen om een hondenmand te maken van steigerhout. Zo bepaal je zelf hoe groot de hondenmand wordt en gaat hij over het algemeen een stuk langer mee.

Hoe maak je een hondenmand van steigerhout?

Voordat je gaat beginnen is het handig om te weten wat de afmetingen van de hondenmand moet zijn. Ook is het handig dat je alvast een idee hebt van hoe de hondenmand eruit moet komen te zien. Je kunt dit zelf bedenken, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bouwtekening.

Om een steigerhouten hondenmand te maken heb je natuurlijk steigerhout nodig. Het is daarbij een goed idee om ervoor te zorgen dat je er voldoende van hebt. De kans is namelijk groot dat je tijdens het zagen van het hout een foutje maakt, waardoor een gedeelte van het hout dat je gekocht hebt niet meer bruikbaar is.

Daarom raad ik je aan om altijd meer hout te kopen dan dat je denkt nodig te hebben zodat je niet tussentijds terug hoeft naar de bouwmarkt. Daarnaast is het ook een goed idee om vooraf direct de juiste materialen in huis te halen. Zo heb je bijvoorbeeld een zaag nodig, schroeven en een boormachine.

Maak voordat je aan je project gaat beginnen een boodschappenlijstje van alle dingen die je wilt halen in de bouwmarkt. Als je ervoor kiest om je hondenmand van steigerhout met een bouwtekening te maken, kun je meestal op de bouwtekening precies zien welke dingen je allemaal nodig hebt om de hondenmand te maken.

Nadat je alle benodigdheden voor de hondenmand hebt gehaald kun je aan de slag gaan. Het makkelijkste is om gewoon de stappen van een bouwtekening te volgen omdat je dan zeker weet dat je geen belangrijke stappen overslaat.

Het zou jammer zijn als de hondenmand verkeerd in elkaar wordt gezet waardoor de hondenmand niet zo lang mee gaat. Als je heel handig bent is het natuurlijk best te doen om een hondenmand van steigerhout zonder bouwtekening te maken.

Maar voor de niet alledaagse klusser is het een goed idee om wel een bouwtekening te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het maken van je hondenmand van steigerhout?

Een van de belangrijkste dingen waarop je moet letten is dat je zorgt dat de hondenmand groot genoeg is voor je huisdier. Als je de hondenmand te klein maakt bestaat de kans dat je hond er niet in gaat liggen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Ook is het goed om te weten dat een hondenmand van steigerhout kan zorgen voor splinters. Daarom is het een goed idee om het hout dat je gaat gebruiken eerst goed glad te schuren. Om ervoor te zorgen dat de hondenmand in goede conditie blijft, is het ook een goed idee om een laklaag aan te brengen aan het hout. Zo weet je zeker dat de hondenmand lang mee gaat en dat je niet steeds het hout hoeft bij te werken.

werktekeningen

Een hondenmand van steigerhout zelf ligt natuurlijk wel een beetje hard. Je kunt er dan voor kiezen om zelf een kussen met vulling aan de hondenmand vast te maken. Dit kun je eventueel doen met een ritssluiting zoals dat ook vaak gedaan wordt bij bankstellen.

Het voordeel hiervan is dat je de kussens er dan ook nog eens uit kunt halen om ze te wassen. Een andere manier is om er een losse hondenkussen bij te kopen die je er gewoon in legt. Zo maak je het voor je hond een stuk comfortabeler.

10.000 bouwtekeningen

Als je een hondenmand van steigerhout wilt maken, kun je zoals eerder benoemd daarvoor het beste een bouwtekening gebruiken. Als je het leuk vindt om zelf te klussen raad ik je aan eens te kijken naar de steigerhout bouwtekeningen van Fred. Fred zelf is een echte doe het zelver en heeft van veel projecten die hij heeft gedaan bouwtekeningen gemaakt.

Inmiddels heeft hij meer dan 10.000 bouwtekeningen gemaakt van zijn projecten. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten steigerhouten meubels zoals:

  • Hoekbanken
  • Wandmeubels
  • Tuinbanken
  • Plantenbakken
  • loungesets
  • Tuinhuisjes
  • Vogelhuisjes

 

Doe het nu zelf

Je kunt het zo gek niet bedenken of Fred heeft er een bouwtekening voor. Natuurlijk kun je bij Fred’s bouwtekeningen ook een bouwtekening vinden voor een steigerhouten hondenmand. Zo weet je precies wat je nodig hebt en kun je de hondenmand met gemak maken.

De bouwtekeningen van Fred zijn vooral simpel beschreven zodat je zelfs je eigen hondenmand kunt maken als je helemaal geen ervaring met klussen hebt. Ben jij benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal zijn, of wil je de bouwtekening voor een hondenmand van steigerhout downloaden? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Fred’s Bouwtekeningen.

 

 

Leave a comment