Hoe maak je een steigerhouten bar?

Je bent een echte klusser en je vindt het leuk om je eigen meubelen te maken. Een van de beste materialen die je kunt gebruiken om je eigen meubelen te maken is met steigerhout. Daarnaast kun je met steigerhout veel verschillende meubels maken en is steigerhout vooral heel geschikt voor tuinmeubelen.

Een bar van steigerhout is niet moeilijk om te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is de juiste hoeveelheid steigerhouten planken, een goed ontwerp en een bouwtekening om de bar in elkaar te zetten.

In dit blogbericht leg ik je uit hoe je een bar van steigerhout maakt en hoe je de bar het makkelijkst kunt maken.

Hoe maak je een bar van steigerhout?

Om een bar van steigerhout te kunnen maken is het allereerst belangrijk om na te denken over het design. Je kunt ervoor kiezen om een hoekbar te maken of een U-vormige bar.

De meeste mensen die een bar maken van steigerhout kiezen ervoor om een U-vormige hoekbar te maken.

Als je aan de slag gaat met het maken van een U-vormige hoekbar, is het eerst belangrijk om de fundering te bouwen.

De fundering

Om een fundering te bouwen heb je een aantal lange steigerhouten planken nodig van ongeveer 2,5 m lang en 0,3 meter breed. Afhankelijk van hoe hoog je de bar wilt hebben, leg je een aantal van die steigerhouten planken over de breedte tegen elkaar aan.

Om de planken aan elkaar te bevestigen maak je gebruik van verbindingslatten. Deze latten zorgen ervoor dat de planken van de bar aan elkaar blijven zitten.

Het vooraanzicht van de bar

Als je 5 steigerhouten planken van 30 cm breed met elkaar verbindt, maak je hiermee een bar van 1,5 m hoog. Afhankelijk van je wensen kun je de bar dan hoger of lager maken door meer steigerhouten planken met elkaar te verbinden.

Met de steigerhouten planken van 2,5 meter lang, maak je dan de voorkant van de bar.

De zijkanten van de bar

Om de zijkanten van de u-vormige bar te maken heb je steigerplanken nodig van ongeveer 1 meter lang. Deze planken worden gebruikt voor de zijkanten van de U-vormige bar.

Deze planken dienen dan in dezelfde hoogte gemaakt te worden als het vooraanzicht van de bar.

Je maakt de zijkanten zowel aan de linkerkant als de rechterkant gelijk.

Het blad van de bar

Als je een bar wilt maken heeft de bar natuurlijk ook een blad nodig om drinken en eten op te plaatsen. Hiervoor maak je 3 steigerhouten planken van iets minder dan 2,5 meter aan elkaar met verbindingslatten.

Deze planken plaats je dan tussen de twee zijkanten van de bar op de gewenste hoogte. Het is hierbij belangrijk om de lengte goed af te meten zodat het blad van de bar precies tussen de twee zijkanten past.

Na het uitvoeren van deze stappen heb je een simpele bar gebouwd. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende modellen die je zou kunnen maken.

 

Hoelang duurt het om een steigerhouten bar te maken?

Het maken van een steigerhouten bar duurt tussen de 2 en 5 uur. Hoe lang het precies duurt om de bar te bouwen hangt natuurlijk helemaal af van je ervaring en wat voor een soort bar je gaat maken.

Het is namelijk een stuk makkelijker om een simpele U-vorm bar te maken dan een bar met opbergruimtes en ingebouwde verlichting.

Het voordeel van je eigen steigerhouten meubels maken is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om verlichting in te bouwen, een eigen biertap te installeren of er een complete keuken van te maken.

Hoe meer elementen je toevoegt aan de bar, hoe langer het duurt om de bar daadwerkelijk te maken.

Ook is het belangrijk dat je direct alle benodigde materialen in huis haalt. Als je er tijdens het klussen achter komt dat je bepaalde materialen bent vergeten kun je er zo een uur tot twee uur aan klustijd bij op rekenen.

Daarom is het een goed idee om voordat je aan de slag gaat met het bouwen van je eigen steigerhouten bar, je er eerst voor zorgt dat je een goede bouwtekening hebt, waar precies opstaat hoe de bar gemaakt wordt en wat je er allemaal voor nodig hebt.

 

Waar kun je een bouwtekening downloaden voor een steigerhouten bar?

Er zijn heel veel mogelijkheden om aan bouwtekeningen te komen voor steigerhouten meubels. Zo heeft de gamma of de praxis behoorlijk wat bouwtekeningen beschikbaar. Ook is het mogelijk om bouwtekeningen te downloaden via het internet. Sommige bouwtekeningen zijn gratis en sommige betaald.

Zelf heb ik ervaren dat gratis bouwtekeningen niet echt goede instructies geven. Er missen vaak wat belangrijke stappen of de lijst met benodigdheden zijn niet compleet.

Toen ik op zoek ging naar een manier om mijn eigen bar van steigerhout te bouwen, ben ik terecht gekomen bij Freds bouwtekeningen.

Hier kreeg ik de mogelijkheid om 10.000 bouwtekeningen in één keer te downloaden en had ik ineens keuze uit 10.000 verschillende meubels die ik kon bouwen.

Voordat je 10.000 meubels maakt ben je natuurlijk zo een paar jaar verder, maar telkens als ik mijn meubels wil gaan maken pak ik eerst even de bouwtekeningen van Fred erbij. Voor mij werkt dat heel makkelijk.

 

10.000 bouwtekeningen downloaden

Sinds ik de bouwtekeningen van Fred heb, hoef ik nooit meer op zoek te gaan naar klus ideeën of bouwtekeningen. Zodra ik zin heb om te klussen pak ik de bouwtekeningen van Fred erbij en Fred's Bouwtekeningenkijk ik wat ik wil gaan bouwen.

Als je ook toegang wilt krijgen tot de 10.000 bouwtekeningen raad ik je aan eens op de website te kijken van Fred’s bouwtekeningen. Hier kun je alle 10.000 bouwtekeningen in een keer downloaden en heb je genoeg bouwtekeningen om jaren aan de slag te kunnen met het maken van je eigen steigerhouten meubels.

Wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred? Neem dan een kijkje op de pagina van Fred’s bouwtekeningen.

Het was voor mij zeker de moeite waard om de bouwtekeningen te downloaden. Ook heb ik een review geschreven over Freds bouwtekeningen. Lees de review hier.

Leave a comment