Hoe maak je een steigerhouten boekenkast?

Bij de inrichting van een huiskamer, slaapkamer of werkkamer heb je ongetwijfeld aan verschillende soorten kasten gedacht. Is de boekenkast daar toevallig één van? Met een boekenkast verkrijg je een fraaie en veelzijdige kast. Je kunt immers niet alleen boeken in een dergelijke kast zetten, maar ook allerlei andere objecten. Door de veelzijdigheid komt een boekenkast in veel ruimtes prima van pas.

Als je naar een meubelspeciaalzaak gaat, kom je echter al snel met een lege portemonnee thuis. De prijzen voor hoogwaardige boekenkasten zijn onwijs hoog. Gelukkig hebben wij een handige tip voor je: ga zelf aan de slag met het maken van een boekenkast. Het maken van een boekenkast is relatief simpel, is super goedkoop en geeft je een voldaan gevoel. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je een boekenkast van steigerhout kunt maken.

De voordelen van het maken van een boekenkast

Allereerst willen we graag op de voordelen inzoomen. Waarom zou je ervoor kiezen om zelf een boekenkast te maken? Eén van de hoofdredenen is terug te vinden in de kostenbesparing. Het maken van een boekenkast is immers vele malen goedkoper dan het kopen van een dure boekenkast. Daarnaast is het ook een voordeel dat je de kast volledig naar eigen zin kunt maken. Je hebt zelf volledige zeggenschap over de afmetingen, de uitstraling en de indeling. Tot slot willen we graag nog benoemen dat het maken van je eigen meubelen erg leuk is. Of je nou een boekenkast of een trapkast gaat maken; het biedt veel plezier en achteraf geeft het ongetwijfeld een voldaan gevoel. Kortom; voldoende redenen om zelf de handen uit de mouwen te steken. In het vervolg van dit artikel vertellen we je graag hoe je een dergelijke kast kunt maken.

Wat heb je nodig om een steigerhouten boekenkast te maken?

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je een ontwerp maken. In dit ontwerp kan je de afmetingen, de uitstraling en de indeling verwerken. Denk na over hoeveel planken je wilt hebben en of je eventueel ook nog een gesloten gedeelte wenst te hebben. Aangezien je volledige zeggenschap hebt, kan je dit allemaal perfect zelf bepalen.

Heb je het ontwerp eenmaal volledig op papier staan? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te halen. Allereerst moet je steigerhout halen; dit kan je bij de plaatselijke bouwmarkt of houthandel doen. Ons advies is om nét iets meer hout te kopen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Mocht je onverhoopt tijdens het bouwproces een foutje maken, biedt dat verder geen probleem. Je hebt dan immers nog wat reserve steigerhout achter de hand.

Steigerhouten meubels maken tips

Daarnaast heb je ook de juiste gereedschappen en verbindingsstukken nodig. We denken hierbij aan spijkers, schroeven, houtlijm, een zaagmachine, een boormachine en een schuurmachine. Ook kunnen een waterpas en een potlood prima van pas komen tijdens het bouwproces.

Heb je deze benodigdheden in huis gehaald? Dan kan je in principe aan de slag. Welke stappen je vervolgens dient te nemen, lees je in het restant van dit artikel.

Het stappenplan

Door onderstaand stappenplan op te volgen, kan je razendsnel een steigerhouten boekenkast maken. Lees de stappen rustig door, volg deze strikt op en geniet nadien van het prachtige resultaat.

Stap 1: je begint allereerst met het in orde maken van het steigerhout. Pak de schuurmachine erbij en schuur het steigerhout netjes op. Je kunt beter iets té lang schuren dan iets te kort. Als je lang genoeg schuurt, verwijder je immers alle splinters. Hierdoor ziet het hout er fraaier uit en loop je niet het gevaar op eventuele splinters.

Stap 2: vervolgens kan je beginnen met het frame van de boekenkast. Dit frame bestaat uit een onderkant, een bovenkant en twee zijkanten. Zaag de twee zijkanten op de juiste maat en doe dat vervolgens ook voor de boven- en onderkant. Vervolgens kan je deze vier onderdelen aan elkaar vast maken.

Stap 3: zo, de constructie staat nu in principe al. Ons advies is om nu te beginnen met de achterkant. Je kunt hier meerdere steigerhouten planken naast elkaar monteren, maar je kunt er ook voor kiezen om de achterkant open te laten. Waar je keuze naar uit gaat, is afhankelijk van je voorkeuren en de positie van de boekenkast in de desbetreffende kamer.

Stap 4: zit de achterkant er ook in? Dan kan je aan de slag met het de plankjes aan de binnenkant van de boekenkast. Deze plankjes kan je moeiteloos aan de zijkanten bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om de plankjes óók nog tegen de achterkant te monteren. Dat geniet in ieder geval wel onze voorkeur. De plankjes moeten immers het nodige gewicht dragen.

Stap 5: eigenlijk ben je nu al bijna helemaal klaar. De plankjes zitten erin, de bovenkant zit op de boekenkast, de achterkant is netjes en ook de onderkant is netjes. Je kunt nu alleen nog aan de onderkant pootjes bevestigen. Dit is echter niet verplicht, aangezien een boekenkast ook op de stevige steigerhouten zijkanten kan rusten. Of je nog iets met de pootjes gaat doen, is afhankelijk van het ontwerp van jouw boekenkast.

Stap 6: je kunt nu in principe beginnen met het afwerken van de boekenkast. Geef de boekenkast de gewenste kleur en plaats de boeken (en andere objecten) in de kast. Heb je dat gedaan? Dan ben je eigenlijk helemaal klaar. Dat was niet al te moeilijk, toch?

Freds bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenVind je het ook zo leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken? Kom je soms alleen enig inzicht tekort?

In dat geval kunnen wij de bouwtekeningen van Fred absoluut aanraden. De afgelopen jaren heeft Fred meer dan 10.000 bouwtekeningen verzameld en gebundeld.

Je kunt nu voor een miniem bedrag toegang krijgen tot deze onuitputtelijke bron van bouwtekeningen.

Je vindt hier onder meer ook meerdere bouwtekeningen voor een steigerhouten boekenkast terug. Met dergelijke bouwtekeningen wordt het maken van de boekenkast nóg makkelijker. Veel succes en plezier!

Leave a comment