Hoe maak je een steigerhouten kapstok?

Wat doe je als eerste zodra je jouw huis binnen stapt? De kans is bijzonder groot dat je jouw jas uit doet en deze op/over de kapstok heen hangt. Wat voor kapstok heb jij in jouw huis? Het aanbod van kapstokken is tegenwoordig onwijs uitgebreid; je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een staande kapstok of een hangende kapstok. Ook op het gebied van vormgeving, design en materiaalgebruik bestaan behoorlijk veel verschillen.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe kapstok? Dan hebben wij absoluut een prima suggestie: ga zelf een kapstok maken. In dit artikel bespreken we hoe je een kapstok zelf kunt maken, welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt en waar je zoal aan moet denken. Na het lezen van dit artikel ben je in staat om volledig zelfstandig een prachtige kapstok te maken. Een kapstok die in je interieur past en een kapstok die zowel fraai als praktisch is.

Materiaal

Op het gebied van materiaal hebben we eigenlijk maar één tip: ga voor steigerhout. Met dit materiaal kan je moeiteloos een prachtige kapstok maken. Door een kapstok van steigerhout te maken, profiteer je van de volgende voordelen:

  • Steigerhout is makkelijk bewerkbaar; je kunt de kapstok qua vormgeving dus volledig naar eigen wens maken.
  • Steigerhout is relatief goedkoop; het maken van een kapstok kost zodoende niet al te veel geld.
  • Steigerhout heeft een fraai design; de kapstok is zodoende absoluut een aanwinst voor jouw interieur.
  • Steigerhout is sterk; je kunt hierdoor behoorlijk veel jassen op de kapstok ophangen, terwijl de kapstok ondertussen stabiel en stevig blijft staan. </li.
  • Steigerhout heeft een lange levensduur; je kunt hierdoor jarenlang genieten van een prachtige, zelfgemaakte kapstok.
  • Steigerhout heeft een unieke uitstraling; hierdoor past een steigerhouten kapstok in zowel een huis met een moderne uitstraling als een huis met een landelijke uitstraling.

Dat zijn voldoende redenen om voor een steigerhouten kapstok te gaan, niet waar? In bovenstaande lijst heb je bovendien enkele redenen kunnen vinden waarom het interessant is om zelf een kapstok te maken. Eén van die redenen heeft betrekking op het kostenplaatje. Het maken van een steigerhouten kapstok kost namelijk niet al te veel geld. Je hoeft alleen maar geld uit te geven aan de benodigdheden. Welke benodigdheden dat zijn? Dat lees je hieronder!

Welke benodigdheden heb je nodig?

Als je zelf een kapstok van steigerhout wilt gaan maken, is het van belang om eerst een ontwerp te gaan maken. Op basis van dat ontwerp kan je namelijk berekenen hoeveel planken steigerhout je nodig hebt. Dit steigerhout kan je vervolgens bij een bouwmarkt of houthandel in de buurt aanschaffen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hoef je voor steigerhout gelukkig niet al te diep in de buidel te tasten.

Steigerhouten meubels maken tips

Behalve het hout heb je uiteraard ook enkele gereedschappen nodig. We kunnen je sowieso adviseren om een schuurmachine, een zaagmachine, een boormachine, schroeven, houtlijm en een rolmaat in huis te halen. Heb je deze benodigdheden al in huis? Dan wordt het maken van een steigerhouten kapstok dus nóg voordeliger.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je aan de slag kunt gaan, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Allereerst moet je een ontwerp van de kapstok gaan maken. Ons advies is om hiervoor potlood en papier te gebruiken. Maak een schets en pas deze schets eindeloos aan totdat de kapstok 100% naar wens is. Bij het maken van een dergelijk ontwerp moet je uiteraard wel met enkele zaken rekening houden:

  • Je moet goed nadenken over de plek waar de kapstok komt te staan of te hangen.
  • Je moet dus ook een keuze maken of je gaat voor een staande kapstok of voor een hangende kapstok.
  • Je moet goed nadenken over het formaat & het gewicht van de kapstok. Probeer hierbij te bedenken hoeveel jassen gemiddeld aan de kapstok moeten komen te hangen.
  • Je kunt nadenken over eventuele extra’s. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een kapstok inclusief een handenschoenenkastje of schoenenplankje gemaakt. Als dat ook jouw wens is, kan je dit direct in jouw ontwerp meenemen.

Heb je aan de hand van bovenstaande aandachtspunten een prachtig ontwerp gemaakt? Dan is het zaak om met onderstaand stappenplan aan de slag te gaan. In onderstaand stappenplan bespreken we hoe je een prachtige wandkapstok kunt maken.

Het stappenplan om een steigerhouten kapstok te maken

Zo, je hebt alle benodigdheden in huis en je hebt alle voorbereidingen getroffen. Je bent dus klaar om met onderstaand stappenplan aan de slag te gaan:

Stap 1: je begint allereerst met het opschuren van het steigerhout. Hiermee maak je het hout fraaier en veiliger; je verwijdert immers alle splinters.

Stap 2: maak vervolgens van het steigerhout een achterwand. Zorg ervoor dat de planken goed aan elkaar gemonteerd worden. Onze tip; gebruik hiervoor een dwarsligger. Hiermee geef je de kapstok extra stabiliteit. Bovendien kan je een dergelijke dwarsligger ook nog gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een schoenenplank of een handschoenenkastje.

Stap 3: maak vervolgens zelf de ringen/haakjes van de kapstok. Je kunt hier haakjes voor gebruiken, maar je kunt ook met steigerpijper zelf een kapstok gebruiken. Waar je exact voor kiest, is compleet afhankelijk van jouw ontwerp.

Stap 4: is de kapstok volledig naar wens? Dan kan je de gehele constructie aan de wand vastmaken. Het advies hierbij is om met stevige en grote schroeven te werken, aangezien de kapstok behoorlijk wat gewicht moet kunnen tillen.

Kan je extra hulp gebruiken?

Fred's BouwtekeningenKan je tijdens het maken van een steigerhouten kapstok extra hulp gebruiken? In dat geval kunnen wij Freds bouwtekeningen aanraden. Fred heeft in de loop der jaren meer dan 10.000 bouwtekeningen verzameld en deze gebundeld in één groot bestand.

Je kunt je voor dit bestand aanmelden, waarna je toegang krijgt tot alle bouwtekeningen. Binnen dit aanbod vind je uiteraard ook bouwtekeningen voor het maken van een steigerhouten kapstok. Met deze hulp gaat het maken van je eigen kapstok nóg makkelijker en sneller.

Leave a comment