Hoe maak je een steigerhouten kinderbed?

Ben je van plan om zelf een steigerhouten kinderbed te maken? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres. Het maken van een steigerhouten kinderbed is helemaal niet moeilijk om te maken, een ontzettend leuke klus en geeft veel voldoening.

Als je aan de slag gaat met het maken van een steigerhouten kinderbed, heb je daarin keuze uit verschillende soorten bedden.

Je kunt ervoor kiezen om een standaard eenpersoonsbed te maken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een hoogslaper te maken.

De kans is groot dat het kind waarvoor je het bed gaat maken, ook helemaal weg zou zijn van een hoogslaper van steigerhout.

 

Hoe maak je een steigerhouten kinderbed?

Hoewel het maken van een steigerhouten kinderbed helemaal niet zo moeilijk is, is het wel belangrijk dat je een aantal dingen direct goed voor elkaar hebt.

Zo heb je de juiste materialen nodig en natuurlijk een idee van wat voor een soort bed je gaat maken.

Afhankelijk van het soort bed dat je gaat maken kun je dan de juiste materialen in huis halen om vervolgens aan de slag te gaan.

Daarnaast is het ook verstandig om het steigerhouten kinderbed met behulp van een bouwtekening te maken. Helemaal als je nog nooit eerder meubels hebt gemaakt van steigerhout.

 

Verschillende soorten steigerhouten kinderbedden

Zoals er in de intro al hadden aangegeven heb je bij het maken van een steigerhouten kinderbed meerdere mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een eenpersoonsbed van steigerhout te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om een hoogslaper te maken.

De meeste kinderen vinden een hoogslaper ontzettend leuk en daarom raad ik je aan om daarvoor te gaan.

Eenpersoonsbed van steigerhout maken

Als je voorkeur uitgaat naar het maken van een eenpersoonsbed, lees je hieronder hoe je een eenpersoonsbed kunt maken.

Stap 1: De juiste materialen

Voordat je aan de slag kunt gaan met het maken van het bed, heb je natuurlijk eerst de juiste materialen nodig. De afmetingen van een standaard eenpersoonsbed zijn 180 cm lang en 90 cm breed.

Aangezien het een kinderbed betreft zou je natuurlijk ook een kleiner bed kunnen maken, het voordeel van de standaardmaat is echter wel dat je niet binnen enkele jaren het bed hoeft te vervangen.

Om een standaard eenpersoons kinderbed te maken heb je dus 4 lange planken nodig voor de lengte van het bed en 4 korte planken van 90 cm voor de breedte van het bed. Deze planken zijn voor het gedeelte waar het matras in komt te liggen.

Daarnaast heb je ook nog een stuk of 10 planken nodig van 90 cm om de lattenbodem mee te maken.

Ook heb je nog 4x vier planken nodig in de gewenste hoogte van het bed voor de poten.

Als laatste heb je dan nog planken nodig voor het hoofddeel van het bed en het einddeel van het bed. Maar hiervoor kun je eventueel ook ander materialen gebruiken.

Stap 2: Beginnen met bouwen

Hoewel je waarschijnlijk wel in je hoofd hebt hoe het bed eruit moet komen te zien, is het verstandig om aan de slag te gaan met het bouwen via een bouwtekening. Met een bouwtekening weet je vooraf al precies hoe het bed in elkaar moet komen te zitten en hoe het eruit komt te zien.

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

Als je besluit om zelf een steigerhouten kinderbed te maken zonder daarbij gebruik te maken van een bouwtekening, is het voor jezelf belangrijk dat je vooraf al een idee schetst van hoe het bed eruit moet komen te zien.

Zo voorkom je dat het bed verkeerd in elkaar komt te zitten.

Stap 3: De afwerking

Steigerhout ziet ervan zichzelf natuurlijk al heel mooi uit. Maar aangezien het gaat om een kinderbed, is het natuurlijk veel leuker om het bed een andere kleur te geven. Hiervoor zou je naar de bouwmarkt kunnen gaan voor houtverf. Als het bed voor een meisje is, is de kans groot dat een mooi roze bed zeker in de smaak zal vallen.

Nadat je het bed geverfd hebt in de gewenste kleur is het belangrijk om het bed ook nog even te lakken. Dit zorgt ervoor dat de verf er langer goed op blijft zitten en minder gevoelig is voor krassen.

Bouwtekeningen voor een steigerhouten kinderbed

Heb je geen idee hoe je een steigerhouten kinderbed moet maken? Dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met bouwtekeningen. Er zijn op internet veel gratis bouwtekeningen te vinden.

Het nadeel van gratis bouwtekeningen is wel dat vaak de informatie niet helemaal klopt, of er belangrijke stappen ontbreken.

Daarom raad ik je aan om op zoek te gaan naar bouwtekeningen die volledig zijn. Deze bouwtekeningen zijn meestal te verkrijgen tegen een vergoeding.

Het voordeel van betaalde bouwtekeningen is dat de informatie vrijwel altijd volledig is en dat het proces zo makkelijk mogelijk is uitgelegd en afgebeeld.

Ook krijg je bij betaalde bouwtekeningen vaak direct te zien welke materialen je nodig hebt om te kunnen beginnen. Dat scheelt je uitzoekwerk.

 

Freds Bouwtekeningen

Ben je van plan om je steigerhouten kinderbed te gaan maken met behulp van een bouwtekeningen? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar Freds Bouwtekeningen.

Fred's BouwtekeningenFred heeft in zijn verleden heel veel verschillende projecten gedaan met steigerhouten meubels. Van alle meubels die hij heeft gemaakt, heeft hij een bouwtekening gemaakt, zodat het ook voor jou makkelijk is om deze meubels te maken.

In totaal heeft hij zo’n 10.000 bouwtekeningen gemaakt die hij in één pakket met je deelt.

De bouwtekeningen van Fred zijn altijd volledig, super goed uitgelegd en uitgebeeld en hij vertelt je zelfs welke materialen en gereedschappen je erbij nodig hebt.

Wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred? Dan raad ik je aan om eens op de pagina van Freds bouwtekeningen te kijken. Hier krijg je alle informatie over hem en zijn bouwtekeningen.

Het is goed om te weten dat Fred ook een bouwtekening heeft gemaakt voor het maken van een steigerhouten kinderbed. Die kun je op zijn pagina ook downloaden.

Klik hier om direct naar de downloadpagina van Freds Bouwtekeningen te gaan >>

 

Leave a comment