Hoe maak je een steigerhouten kledingkast?

In eigenlijk geen enkele slaapkamer kan een kledingkast ontbreken. Een kledingkast is de plek waar je je kleding prettig op kunt hangen en neer kunt liggen. Aangezien kleding min of meer een eerste levensbehoefte is, kan eigenlijk niemand zonder een kledingkast. Maar, hoe kom je aan een kledingkast? Daar heb je grofweg twee mogelijkheden voor:

  • Een kledingkast bij een meubelzaak of andere winkel aanschaffen
  • Zelf een kledingkast maken

Om uiteenlopende redenen is het absoluut aan te raden om zelf een kledingkast te gaan maken. In dit artikel kan je eigenlijk alle informatie vinden voor het maken van een kledingkast. We bespreken daarbij hoe je een kledingkast kunt maken van steigerhout. Waarom specifiek dit materiaal? Nou, steigerhout brengt meerdere voordelen mee. Over deze voordelen informeren wij je ook graag uitgebreid in dit artikel.

Waarom zelf een steigerhouten kledingkast maken?

Ben je nog aan het twijfelen over het maken van een kledingkast? Hoogstwaarschijnlijk kunnen de onderstaande redenen je over de streep trekken. Er zijn namelijk meerdere zwaarwegende voordelen bij het zelf maken van een kledingkast. Eén van die voordelen is dat je behoorlijk wat geld kunt besparen.

Als je een kledingkast in een meubelspeciaalzaak aan gaat schaffen, moet je diep in de buidel tasten. Je bent al snel enkele honderden euro’s waard. Wil je dat geld liever op zak houden voor andere leuke dingen? Dan is het aan te raden om zelf aan de slag te gaan.

Je hoeft in principe alleen het steigerhout aan te schaffen en verder dien je een paar uur tijd vrij te maken. Dat zijn eigenlijk de enige investeringen die je moet doen, ervan uitgaande dat je thuis het benodigde gereedschap reeds hebt liggen.

Een ander voordeel is terug te vinden in het ontwerp van een kledingkast. Je kunt namelijk volledig zelf bepalen hoe de kledingkast er uit komt te zien. Je bepaalt zelf de afmetingen, je bepaalt zelf de indeling van de kast en je bepaalt zelf de kleur van de kast. In principe heb je volledige zeggenschap bij het ontwerpen van een kledingkast; mede daardoor kan je de kast 100% naar eigen wens maken.

Maar, waarom is het dan zo aan te raden om met steigerhout aan de slag te gaan? Nou, steigerhout brengt enkele voordelen met zich mee:

  • Je kunt steigerhout makkelijk bewerken; het is dus een fluitje van een cent om steigerhout af te zagen, op te schuren of in bepaalde vormen te zagen.
  • Steigerhout is tamelijk voordelig; bij de plaatselijke bouwmarkt/houthandel hoef je zeker niet de hoofdprijs voor steigerhout te betalen.
  • Steigerhout heeft een lange levensduur; je kunt hierdoor jarenlang genieten van een prachtige kledingkast.
  • Steigerhout heeft een fraai design; het hout ziet er van nature bijzonder fraai uit. Doordat het hout makkelijk bewerkbaar is, kan je het design uiteraard volledig naar eigen wens maken.
  • Steigerhout is behoorlijk sterk; je kunt hierdoor onwijs veel kleding in je kast opbergen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat planken doorbrengen.

Het moge duidelijk zijn; het is om meerdere redenen aan te raden om zelf een kledingkast te gaan maken. Eén van de belangrijkste voordelen hebben we bovendien nog niet eens genoemd; het plezier. Het maken van een meubelstuk is namelijk onwijs leuk om te doen. Je besteedt je tijd op een nuttige manier en je hebt na afloop een voldaan gevoel. Als de steigerhout kledingkast eenmaal volledig klaar is, mag je trots en blij zijn.

Wil je graag zelf ook aan de slag gaan? In de rest van dit artikel vind je relevante informatie. Zo vertellen we je welke benodigdheden je nodig hebt en op welke manier je het beste aan de slag kunt gaan.

Tweedehands steigerhout

 

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Net zoals bij alle andere meubelstukken is het bij een kledingkast óók van belang om een juiste voorbereiding te treffen. Tijdens deze voorbereiding is het in principe een kwestie van het maken van belangrijke keuzes. Je moet bijvoorbeeld bepalen waar de kast komt te staan, wat de afmetingen van de kast worden en hoe de kast er uit komt te zien.

Wij willen je daarvoor graag adviseren om een ontwerp voor uit te tekenen. Pak potlood en papier en maak een uitgebreide schets; vermeld daarbij ook de afmetingen van elke plank en de kast in zijn totaliteit. Met een dergelijke voorbereiding weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Heb je deze voorbereidingen getroffen? Dan eigenlijk het echte werk gaan beginnen; de benodigdheden in huis halen en vervolgens aan de slag.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Bij het maken van meubels moet je sowieso enkele belangrijke gereedschappen in huis hebben/halen. Denk hierbij aan een schuurmachine, een boormachine, een zaagmachine en een waterpas. Daarnaast moet je ook beschikken over de nodige schroeven, verbindingsstukken en spijkers. Waar je precies over moet beschikken, is uiteraard afhankelijk van je ontwerp.

Daarnaast is het van belang om de juiste hoeveelheid steigerhout in te slaan. Zoals eerder gezegd; je kunt dit het beste bij de plaatselijke bouwhandel en/of bouwmarkt aanschaffen. Ons advies daarbij is om níet iets meer hout in te slaan dan dat je eigenlijk nodig hebt.

Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, heb je altijd nog een beetje steigerhout achter de hand. Mocht je alles in één keer doen, kan je het overgebleven steigerhout uiteraard voor één van je volgende klussen gebruiken.

Hoe moet je de kledingkast maken?

Fred's BouwtekeningenHet maken van een kledingkast is op zich niet al te lastig, maar je moet wel de juiste stappen zien te zetten. Bij het bouwen van een kledingkast kunnen Fred’s bouwtekeningen daarom uitkomst bieden.

Binnen het uitgebreide aanbod van bouwtekeningen – ruim 10.000 stuks – zitten ook bouwtekeningen voor het maken van een kledingkast.

Je kunt deze bouwtekening inzien, je kunt de stappen volgen en zodoende razendsnel je eigen kledingkast maken. Het maken van een steigerhouten kleding wordt dankzij Fred’s bouwtekening eigenlijk nog makkelijker en leuker. Schaf de bouwtekeningen dus direct aan en laat je ontwerp werkelijkheid worden. Veel succes!

Direct aan de slag met het maken van je eigen steigerhouten kledingkast? Klik hier voor meer informatie. 

Leave a comment