Hoe maak je een steigerhouten meubels schoon?

Steigerhouten meubels. Ze worden steeds populairder en ze staan natuurlijk perfect in je huis of tuin, maar na verloop van tijd is het steigerhout natuurlijk aan een schoonmaakbeurt toe. Vooral bij tuinmeubels is het heel belangrijk om ze zo nu en dan schoon te maken. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe kun je voorkomen dat het steigerhout echt vies wordt of zelfs gaat rotten? Dat lees je in dit blogbericht.

Waarom steigerhouten meubels?

Allereerst zien steigerhouten meubels er natuurlijk fantastisch uit. Ze geven een unieke uitstraling aan je tuin en zelfs in huis doen steigerhouten meubels het goed. Daarnaast komt er ook nog eens het voordeel bij kijken dat steigerhouten meubels vrij makkelijk te maken zijn als je het zelf wilt maken.

Steeds meer mensen kiezen voor steigerhouten tuinmeubels omdat ze vooral sterk zijn en lang mee gaan. Tenminste, als je de steigerhouten meubels ook voorziet van de nodige onderhoud.

Om ervoor te zorgen dat je steigerhouten meubels lang mee gaan, moeten ze goed onderhouden worden. Daarvoor zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Steigerhouten meubels schoonmaken

Voordat je aan de slag kunt gaan met het schoonmaken van je meubels, is het eerst belangrijk om onderscheid te maken tussen Onbehandelde steigerhouten meubels en behandelde steigerhouten meubels.

Behandelde steigerhouten meubels

Als je meubels namelijk behandeld zijn betekent het dat er een laagje overheen zit die voorkomt dat het houd snel kapot gaat of gaat rotten. Daarnaast heb je met behandelde steigerhouten meubels ook veel minder last van een groene aanslag.  Als je behandelde steigerhouten meubels hebt, is het raadzaam om de behandeling ieder jaar weer opnieuw uit te voeren. Je kunt dit zelf doen of laten doen door iemand die er verstand van heeft.

Behandelde steigerhouten meubels kun je eigenlijk schoonmaken op dezelfde manier als alle andere meubels. Namelijk gewoon met een sopje en een spons. Om het behandelde steigerhout mooi te houden is het een goed idee om regelmatig met een natte lap of spons over de meubels heen te gaan. Hierdoor blijft het meubel veel langer mooi en heb je er minder werk aan bij de grote schoonmaak.

Onbehandelde steigerhouten meubels

Toch ligt het bij onbehandelde steigerhouten meubels anders. Daarbij is de kans op groene aanslag natuurlijk een stuk groter. Vrijwel alle steigerhouten meubels die niet behandeld zijn, krijgen als ze niet goed worden schoongehouden last van groene aanslag. Daarnaast ontstaan er na verloop van tijd ook rafels aan het steigerhout.

Om  onbehandelde steigerhouten meubels goed schoon te houden is het belangrijk dat je minimaal één keer per jaar het steigerhout grondig schoonmaakt. Dit zorgt ervoor dat de groene aanslag weer verdwijnt en het niet blijvend in het hout trekt.

Zelf een tafel maken van steigerhout.

 

De beste manier om onbehandelde steigerhouten meubels schoon te maken is met een spons en groene zeep. Het is daarbij een goed idee om eerst het hout licht op te schuren om de rafels te verwijderen. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om de meubels schoon te maken.

Als de groene aanslag niet makkelijk verdwijnt met een spons, is het ook mogelijk om een harde borstel te gebruiken.

Hoe voorkom je groene aanslag?

Vrijwel alle buitenmeubels van steigerhout krijgen te maken met groene aanslag. Als je het niet te lang laat zitten is het best makkelijk om de aanslag te verwijderen, maar als de groene aanslag er al een tijdje op zit wordt het schoonmaken ervan steeds lastiger.

Om groene aanslag te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout zo veel mogelijk vocht vrij blijft. Veel mensen laten hun steigerhouten meubels gewoon in de regen staan. Toch is het een beter idee om de meubels in de herfst en winter op te bergen in de schuur of onder een afdak. Indien dit niet mogelijk is, kun je er ook voor kiezen om de meubels af te dekken met afdekzeil.

Hoewel steigerhout prima tegen water en vorst kan, scheelt het je veel schoonmaak werk door je steigerhouten meubels er niet aan bloot te stellen.

Verwijder bladeren en andere voorwerpen van de meubels

In de herfst vallen er veel bladeren van de bomen. Deze vochtige bladeren zorgen dat er snel een groene aanslag ontstaat op je tuinmeubels. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je steigerhouten tuinmeubels vrij blijven van bladeren. Daarnaast is het ook een goed idee om er geen andere voorwerpen op te plaatsen. Als je bijvoorbeeld een bloempot op je steigerhouten tafel laat staan in de herfst en winter, veroorzaakt dit kringen op het blad.

Hoe langer de bloempot erop blijft staan hoe moeilijker het is om de kringen te verwijderen van de tafel.

Daarnaast kan het ook zijn dat als je steigerhouten meubels te veel worden blootgesteld aan verschillende temperaturen en weersomstandigheden, dat het steigerhout gaat krimpen of scheuren.

Hoewel steigerhout erg sterk is, bestaat de kans dat dit gebeurt. Daarom raad ik je aan om de steigerhouten meubels droog en vochtvrij op te bergen. Zo heb je er het langst plezier van.

Nieuw steigerhouten meubel maken

Zijn je steigerhouten meubels niet meer te redden en krijg je het maar niet schoon? Of zit het meubel vol met scheuren en ziet het meubel er niet meer mooi uit? Dan heb je altijd nog de

Doe het nu zelf

mogelijkheid om een nieuw meubel te kopen of natuurlijk zelf te maken.

Het zelf maken van steigerhouten meubels is helemaal niet moeilijk als je de juiste gereedschappen hebt. Daarnaast kun je 10.000 bouwtekeningen downloaden waarmee je met gemak een nieuw steigerhouten meubel maakt. Op deze manier kun je weer een paar jaar verder.

Ben jij benieuwd naar welke meubels je allemaal kunt maken met de 10.000 bouwtekeningen? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Fred’s bouwtekeningen.

Op de Bouwtekeningen staat precies uitgelegd hoe je een meubel maakt en wat je er allemaal voor nodig hebt om het te kunnen maken. Als je toe bent aan iets nieuws, maar niet te veel geld wilt uitgeven, is het zelf maken van steigerhouten meubels de ideale oplossing.

Klik hier om naar de pagina van Freds bouwtekeningen te gaan >>

 

 

Leave a comment