Hoe maak je een steigerhouten opbergkist

Heb je behoefte aan wat extra opbergruimte? Dan is het een goed idee om aan de slag te gaan met het maken van je eigen steigerhouten opbergkist. Deze kist kun je dan gebruik voor het opbergen van spelletjes, speelgoed, of de kussens van je tuinmeubels. Steigerhout is namelijk geschikt voor zowel binnen als buiten. In dit blogbericht ga ik je helpen om je eigen steigerhouten opbergkist te maken.

Waarom een steigerhouten opbergkist maken?

Zit je in de zomer veel buiten en heb je tuinmeubels met kussens? Dan is het een goed idee om daarbij ook een opbergkist te hebben. Op de momenten dat je dan niet buiten zit kun je de kussen van je tuinmeubels opbergen zodat ze niet nat worden als het een dag slecht weer is.

Het is dan een goed idee om voor steigerhout te kiezen omdat steigerhout eigenlijk goed kan tegen alle weersomstandigheden in Nederland. Daarnaast is het een groot voordeel om je steigerhouten opbergkist zelf te maken, omdat je dan zelf het formaat van je kist kunt bepalen. Heb je veel grote kussens dan kun je er voor kiezen om een grotere opbergkist te maken.

Heb je niet zo veel ruimte in de achtertuin? Of heb je een balkon? Dan is het een goed idee om een de kist daarvoor passend te maken.

Hoe maak je een steigerhouten opbergkist?

Als je  aan de slag gaat met het maken van je eigen steigerhouten opbergkist, heb je daar natuurlijk de juiste materialen voor nodig. Welke materialen je precies nodig hebt, hangt natuurlijk helemaal af van wat voor een soort kist je wilt maken en de grootte ervan.

Het is dus belangrijk om vooraf goed te bedenken wat voor een kist je wilt maken en hoe groot de kist moet worden. Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, is het tijd om de benodigde materialen in huis te halen.

Steigerhouten kledingkast

Een goede tip die ik je wil meegeven is dat het handig is om gebruik te maken van een bouwtekening voor het maken van je steigerhouten kist. Hiermee weet je namelijk precies wat je nodig hebt en hoe je de steigerhouten kist moet maken.

De stappen voor het maken van je steigerhouten kist

Als je op deze pagina terecht bent gekomen wil je natuurlijk precies weten hoe jij je eigen steigerhouten opbergkist maakt. Daarom leggen we hieronder de stappen aan je uit.

Stap 1: Haal alle benodigde materialen in huis 

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen steigerhouten kist, is het een goed idee om alle benodigde materialen in huis te halen. Zo ook de gereedschappen en eventueel de verf als je de opbergkist een kleur wilt geven.

Stap 2: Maak het steigerhout op maat 

Om de opbergkist in elkaar te kunnen zetten is het belangrijk om het steigerhout eerst op maat te zagen. Je kunt ervoor kiezen om zelf je steigerhout op maat te zagen, maar er zijn ook veel bouwmarkten die je daar graag bij helpen met hun automatische zaagmachine. Dat scheelt je natuurlijk enorm veel werk.

Stap 3: Het steigerhout verven (optioneel) 

Voordat je aan de slag gaat om je eigen steigerhouten opbergkist in elkaar te zetten is het een goed idee om het steigerhout in de gewenste kleur te verven. Niet alleen geeft het een unieke uitstraling, het beschermt ook direct het steigerhout. Omdat het laten drogen van je steigerhout wel even tijd kost, is dit vaak de stap die het langst duurt. Eerst moet je namelijk het steigerhout gladschuren, daarna kun je het steigerhout verven en is het verstandig om een extra beschermende laklaag aan te brengen.

Stap 4: Je steigerhouten opbergkist in elkaar zetten. 

Als je helemaal klaar bent met het schilderen en je hebt alle onderdelen van de opbergkist klaar om het in elkaar te zetten, kun je daar daadwerkelijk mee beginnen. Als het goed is heb je alle onderdelen al in huis en heb je het steigerhout goed op maat laten maken of zelf op maat gezaagd.  Nu kan het echte werk beginnen.

Tips bij het werken met steigerhout

Een van de belangrijkste dingen die ik je wil meegeven is dat als je steigerhout gaat kopen in de bouwmarkt, je altijd beter wat te veel steigerhout kunt meenemen dan te weinig. Tijdens het zagen heb je in de meeste gevallen namelijk ook te maken met afval hout. Als je dan te weinig steigerhout meeneemt, bestaat de kans dat je niet voldoende steigerhout hebt om je steigerhouten meubel af te maken.

Daarnaast is het ook een goed idee om gebruik te maken van bouwtekeningen. Met een bouwtekening weet je namelijk precies hoeveel steigerhout je nodig hebt, hoe groot bepaalde steigerhouten planken moeten worden en hoe je het steigerhout op de juiste manier met elkaar bevestigd. Het werken met bouwtekeningen heeft het voor mij een stuk makkelijker gemaakt om mijn eigen steigerhouten meubels te maken.

Toen ik voor het eerst begon met het klussen met steigerhout, had ik nog geen idee wat me te wachten stond. Een goede bouwtekening heeft me geholpen om tot een mooi resultaat te komen.

Freds Bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenDe bouwtekeningen die ik heb gebruikt voor het maken van mijn eigen steigerhouten meubels zijn afkomstig van Freds bouwtekeningen. Fred heeft in zijn carrière als klusser meer dan 10.000 steigerhouten projecten gedaan. Van al die projecten heeft hij bouwtekeningen gemaakt. Zo kunnen doe-het-zelf klussers zoals jij en ik hier ook mee aan de slag kunnen gaan.

Ben jij benieuwd geworden naar de bouwtekeningen van Fred? Dan raad ik je zeker aan om eens op de pagina van Freds bouwtekeningen te kijken. Ook hier vind je een bouwtekening voor het maken van je eigen steigerhouten opbergkist.

Het voordeel van de de bouwtekeningen van Fred is dat hij er zelfs voor heeft gezorgd dat jij precies weet wat je allemaal nodig hebt om te kunnen beginnen. Ook legt hij je stap voor stap hoe jij je steigerhouten meubel in elkaar zet. Dat maakt het voor iedereen makkelijk om zelf steigerhouten meubels te maken.

Klik hier om direct naar de pagina van Freds Bouwtekeningen te gaan.

Leave a comment