Hoe maak je een steigerhouten overkapping?

Wil jij de komende zomer lekker buiten zitten, of wil je ook even buiten kunnen zitten als het minder goed weer is? Dan is het een goed idee om je eigen overkapping te maken aan het huis. Een overkapping zorgt ervoor dat je altijd droog zit en in de zomer beschermt een overkapping je tegen de zon.

Het is daarom goed om aan de slag te gaan met het maken van je eigen steigerhouten overkapping, zodat jij volop van je tuin kunt genieten.

Voordat je aan de slag kunt met het maken van je eigen steigerhouten overkapping, is het belangrijk dat je de juiste afmetingen hebt, dat je weet waar je de overkapping gaat plaatsen en welke materialen je er allemaal voor nodig hebt. In dit blogbericht gaan we daar dieper op in.

Wat zijn de voordelen van een Steigerhouten overkapping in je tuin?

Een van de grootste voordelen die je hebt als je een steigerhouten overkapping gaat maken is natuurlijk dat je even uit de zon kunt in de zomer. Hoewel veel mensen ervan houden om lekker in de zon te zitten, kan het ook behoorlijk heet worden. Met een overkapping heb je de keuze om even aan de zon te ontsnappen.

Daarnaast geeft het je natuurlijk ook de mogelijkheid om in de achtertuin te zitten als het regent. Zelf heb ik vaak meegemaakt dat ik lekker aan het barbecueën was met de familie en dat het ineens begon te regenen. Als je dan een overkapping hebt, kun je met zijn allen onder de overkapping gaan zitten en je diner voortzetten.

Ook biedt een overkapping veel meer privacy. Vooral als je een rijtjeshuis hebt of een twee-onder-een-kap hebt, komt het nog wel eens voor dat de buren vanaf hun slaapkamerraam precies kunnen zien wat jij allemaal aan het doen bent. Door een overkapping te plaatsen heb je daar geen last meer van.

 

Hoe maak je een steigerhouten overkapping?

Een steigerhouten overkapping is natuurlijk een mooi toevoeging aan je tuin en je kunt de overkapping voor verschillende doeleinden gebruiken.

Om een steigerhouten overkapping te kunnen maken dien je de volgende dingen te doen.

Afmetingen

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een steigerhouten overkapping is de afmeting van je overkapping.  Het is vooral belangrijk dat je overkapping rechtstaat en stevig is.  Zorg daarom dat je voordat je gaat beginnen precies weet wat de afmetingen voor je overkapping moeten zijn. Het beste kun je een bouwtekening gebruiken voor het maken van je steigerhouten overkapping.

Materialen aanschaffen

Nadat je de afmetingen weet van je eigen steigerhouten overkapping, is het tijd om naar de bouwmarkt te gaan voor de materialen. Het is niet alleen belangrijk om de steigerhout materialen te kopen, maar ook direct de juiste gereedschappen.

Bekijk daarom voor jezelf welke gereedschappen je al hebt en welke gereedschappen je nog nodig hebt. Als er heel duur gereedschap aan te pas komt kun je ervoor kiezen het eenmalig aan te schaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om bepaalde gereedschappen te huren bij een bouwmarkt.

Steunpalen monteren

Als je eenmaal aan de slag gaat met het maken van je eigen steigerhouten overkapping, is het belangrijk om te beginnen bij de steunpalen. Deze kun je in de grond maken op de gewenste hoogte en vastzetten.

Het is overigens niet verstandig om het dak direct op de steunpalen te bouwen, maar de fundering hiervoor eerst op de grond te bouwen. Dat werkt een stuk makkelijker.

Steigerhouten dak bouwen

Bij het bouwen van een steigerhouten dak voor je overkapping is het belangrijk dat je ook hier de juiste afmetingen gebruikt. Als je namelijk net een paar centimeter verschil hebt, kun je het dak niet met de steunpalen bevestigen. Daarom is het belangrijk om bij het bouwen van het dak goed de tijd te nemen om alles af te meten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het dak dat je gaat bouwen stevig is, tegen een stootje kan en vooral ook waterdicht is.

 

Bevestigen

Als je eenmaal alle delen voor je steigerhouten overkapping hebt gemaakt is het tijd om er een geheel van te maken. Zorg er vooral voor dat alle delen goed stevig met elkaar verbonden zijn, omdat het weer in Nederland vaak erg wisselvallig is. Je wilt natuurlijk niet dat jij veel tijd hebt besteed aan het maken van je eigen steigerhouten afdak om er vervolgens achter te komen dat een beetje wind het dak al van je afdak blaast.

Bouwtekeningen downloaden

Het maken van een steigerhouten overkapping is in de meeste gevallen geen simpele klus. Van alle steigerhouten projecten die je kunt doen is het maken van een steigerhouten overkapping een van de moeilijkste project. Om het je een stuk gemakkelijker te maken, raad ik je aan om eens te kijken naar bouwtekeningen voor het maken van je eigen steigerhouten overkapping.

Fred's BouwtekeningenMet een bouwtekening weet je namelijk precies hoe je een de overkapping kunt maken en welke materialen je daar allemaal voor nodig hebt. Toen ik voor het eerst aan de slag ging met het maken van steigerhouten meubels, probeerde ik ook alles zelf te doen en dacht ik dat ik het allemaal wel kon zonder een bouwtekening. Totdat ik de bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen een keer geprobeerd had.

Het maken van steigerhouten projecten is zo veel makkelijker als je precies weet hoe het project in elkaar hoor te zitten. Daarom raad ik je zeker aan om het eens te proberen met de bouwtekeningen van Fred. De bouwtekeningen zijn heel duidelijk beschreven en je krijgt er zelfs een booschappenlijstje bij voor alles dat je nodig hebt voor het project.

 

Fred heeft maar liefst 10.000 bouwtekeningen beschikbaar. Dat zijn genoeg bouwtekeningen om 1000 zomers te klussen.

Wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred? Bekijk dan eens de pagina van Freds Bouwtekeningen. Ook kun je de bouwtekeningen daar downloaden.

Klik hier om naar de pagina van Freds Bouwtekeningen te gaan. 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>