Hoe maak je een steigerhouten tuinmeubel

Dat je met steigerhout een prachtige tuinmeubel kan maken. Dat komt omdat het houtsoort op een speciale wijze is behandeld. Waarna er een uitvoerig droogproces aan te pas komt. Dat maakt het vurenhout ongekend sterk, bestand tegen verschillende Nederlandse weertypen maar nog altijd gemakkelijk te bewerken met goede gereedschappen. Zelf je eigen tuinmeubel maken is dan ook gemakkelijker dan je misschien dacht. Bovendien heb je de keuze in verschillende kleuren, behandeld of onbehandeld maar ook glad geschaafd of ruw steigerhout. Dat zorgt dat je er helemaal zelf van kan maken wat je voor ogen hebt.

Je wilt natuurlijk voorkomen dat het maken van je eigen tuinmeubel een jarenplan gaat worden. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Een goede voorbereiding voor het maken van je eigen steigerhouten tuinmeubel bestaat uit het in huis halen van materialen, klaarliggen van gereedschappen maar ook een goede bouwtekening.

Met de bouwtekeningen die je onderaan deze pagina zal vinden hoef jij geen timmerman te zijn om je eigen steigerhouten tuinmeubel te maken. Je maakt het meubel stap voor stap vanaf de voorbereiding tot aan de bouw.

Laten wij vast de voorbereiding doornemen. Wat je nodig hebt, welke keuzes je hebt of wat de voordelen van je eigen steigerhouten tuinmeubel maken zijn. Zo heb jij direct een goede voorsprong. Waarna je met de juiste bouwtekening direct aan de slag kan.

De voordelen van zelf je steigerhouten tuinmeubel maken.

Zelf je eigen steigerhouten tuinmeubel maken heeft een aantal belangrijke voordelen. Je kunt bijvoorbeeld zelf de maten bepalen. Kiezen hoe het meubel eruit komt te zien. Of wat dacht je van de behandeling van het meubel. Waar je met kant-en-klaar meubels vaak aangewezen bent op standaarden die gebaseerd zijn op verkopen voldoet jouw meubel aan eigen standaarden. Passend bij de tuin, andere meubels of waarvoor je het meubel wilt gebruiken. Hieronder lees je de voordelen op rij:

  • Je bespaard veel geld door een steigerhouten meubel zelf te maken.
  • Zelf je steigerhouten tuinmeubel maken is ontzettend leuk om te doen.
  • Het tuinmeubel is van ongekende kwaliteit, smaak maar ook formaat.
  • Laat je creativiteit direct zien aan familie, vrienden of kennissen.

Spreken deze voordelen je al aan? Haal dan de benodigdheden in huis, zorg dat alles klaar staat, zorg voor de juiste tekening waarna het bouwen kan beginnen.

Wat heb ik nodig om een steigerhouten tuinmeubel te maken.

Voor het maken van je eigen steigerhouten tuinmeubel heb je verschillende materialen nodig, bijvoorbeeld het steigerhout, gereedschappen, gehoor of oogbescherming. Maar ook een goede bouwtekening waarmee je aan de slag kan. Hieronder lees je wat je precies nodig hebt om met Freds bouwtekeningen aan de slag te kunnen. Dat zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welk steigerhout heb ik voor mijn steigerhouten tuinmeubel nodig.

In vrijwel elke moderne bouwmarkt kun je steigerhouten planken kopen. Er zijn verschillende soorten steigerhout te koop. Zo heb je de keuze uit gladde steigerdelen, ruwe steigerdelen, vergrijsd, nieuwe houtkleur of daadwerkelijk gebruikte steigerdelen. Waarbij er cement, spijkers, roest of andere bouwmaterialen nog op de planken zitten. Welk soort hout je voorkeur heeft is afhankelijk van de uitstraling die je jouw steigerhouten tuinmeubel wilt geven.

Wanneer je het steigerhouten tuinmeubel met een verflaag wilt beschermen is glad hout de beste keuze. Deze kun je na licht schuren gemakkelijk voorzien van grondverf. Waarna je de houten planken gemakkelijk kunt aflakken.

Welk gereedschap heb ik voor mijn steigerhouten tuinmeubel nodig.

wanneer je steigerhouten planken wilt bewerken is goed gereedschap heel belangrijk. De planken zijn vaak harder dan andere soorten hout. Kies je voor gebruikte steigerhouten planken, dan moet ook je rekening houden met achtergebleven spijkers of harde cement. Je hebt verschillende soorten gereedschap nodig. Waarbij een duimstok of rolmaat, potlood, haakse hoek, zaag, hamer, schroevendraaier het meest belangrijk zijn.

Maar ook elektrisch gereedschap is handig bij het maken van een steigerhouten tuinmeubel. Je kunt je bijvoorbeeld indenken dat met de hand zagen van de verharde vurenhouten planken lastiger is dan met bijvoorbeeld een elektrische afkort zaag. Je makkelijker met een accuboormachine schroeven kunt indraaien dan met de hand. Stuk voor stuk reden om ook te zorgen voor elektrische gereedschappen.

Wanneer je de maten hebt kun je in veel bouwmarkten gebruik maken van de zaag service. De planken worden dan na betaling, ter plekke op maat gezaagd. Hierdoor bespaar je niet alleen veel tijd bij het zagen. Je kunt de steigerdelen ook gemakkelijker meenemen.

hoe maak je een steigerhouten plantenbak

Welk steigerhout heb ik voor mijn steigerhouten tuinmeubel nodig.

Om het steigerhouten tuinmeubel goed in elkaar te zetten heb je verschillende bevestigingsmaterialen nodig. Je kunt denken aan schroeven, spijkers of lijm. Deze kun je in vrijwel elke bouwmarkt vinden. Omdat het een tuinmeubel betreft is het goed alleen bevestigingsmaterialen te gebruiken die geschikt zijn voor buitengebruik. Dit geldt ook voor de lak die je gebruikt. Niet elke lak is weerbestendig.

Welke bescherming heb ik voor mijn steigerhouten tuinmeubel nodig.

Veilig werken is ontzettend belangrijk. Draag daarom altijd oogbescherming om je ogen te beschermen. Gehoorbescherming om gehoorschade te voorkomen. Draag geen loshangende kleding. Heb je lange haren? Draag deze tijdens het werken met een elektrisch gereedschap in een staart. Ook sieraden of piercings dragen kan gevaarlijk zijn.

In vrijwel elke bouwmarkt kun je bescherming kopen. Van gehoorkappen tot oordoppen die harde geluiden voldoende dempen om er geen gehoorschade aan over te houden. Ook voor je ogen zijn er verschillende soorten brillen.

Direct aan de slag met Freds bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenEen goede voorbereiding is het halve werk. Dat is niet voor niets. Want nu jij alles goed hebt voorbereid kan het bouwen gaan beginnen. Om jouw steigerhouten tuinmeubel te maken heb je een goede bouwtekening nodig. Vaak lastig te vinden, lang niet elke bouwtekening is volledig of uitgebreid. Niet iedereen is een timmerman.

Met Freds bouwtekening lukt het wel. Je krijgt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. De benodigdheden worden duidelijk benoemd. De werkwijze uitvoerig omschreven.

Je voorkomt gegarandeerd dat jouw steigerhouten tuinmeubel absoluut geen jarenplan zal worden. Zo geniet je binnenkort van je zelfgemaakte steigerhouten tuinmeubel.

Lijkt je eigen steigerhouten tuinmeubel je maken ook leuk? Dit is je kans om het echt te doen. Maak vandaag nog kennis met Freds bouwtekeningen, begin met bouwen!

Leave a comment