Hoe maak je een steigerhouten tuintafel?

Ben jij ook een groot liefhebber van prachtig steigerhout? Je kunt er werkelijk de mooiste meubels voor binnen of buiten mee maken. Wat dacht je van stoelen, dressoirs, kasten of in dit geval een steigerhouten tuintafel. Het steigerhout is van speciaal behandeld vuren. Waarna het op duurzame wijze is gedroogd. Dat zorgt voor de vergrijsde kleur van deze hardere houtsoort. Maar maakt het niet minder geschikt om te bewerken tot prachtige meubels.

Bij het maken van een steigerhouten tuintafel is een goede voorbereiding van groot belang. In dit artikel lees je welke gereedschappen je nodig hebt. Welke materialen om de mooiste variaties te maken. Maar ook over verschillende soorten steigerhout die je kunt kopen.

Natuurlijk gaat er bij het bouwen van je eigen steigerhouten tuintafel niets boven een goede bouwtekening. Daarover lees je onderaan de pagina. Zodat jij er straks klaar voor bent om je eigen tuintafel te maken. Waarbij het je aan niets zal ontbreken.

 

Wat zijn de voordelen van je eigen tuintafel maken?

Door je eigen steigerhouten tuintafel te maken kun je veel geld besparen. Je kunt je vast voorstellen dat een compleet meubel al snel veel meer geld zal kosten. Vaak moet je het dan ook nog eens in elkaar zetten. Dat voorkom je door je eigen tafel te maken. Daarnaast kun je bij het maken van je eigen tuintafel volop genieten van je creativiteit. Je hoeft echt geen timmerman te zijn om een tuintafel te maken.

Maar het maken van je eigen steigerhouten tuintafel is boven alles natuurlijk gewoon een ontzettend leuke bezigheid. Bovendien kun je vrienden, familie of je gezin tonen hoe goed jij bent in bouwen.

Als laatste heb je natuurlijk de volledige vrijheid om een tafel te maken die aan al je wensen voldoet. Van het formaat, de kleur tot de hoogte. Jij kunt bij het maken combineren, veranderen of aanpassen wat je zelf wilt.

  • Je bespaard dus veel geld door je eigen tuintafel te maken
  • Het is een ontzettend leuke bezigheid om te mogen doen
  • De tafel die je maakt is geheel in je eigen smaak of stijl
  • Jij kan vrienden, familie of kennissen met trots je creativiteit laten zien.

Het gereedschap om een steigerhouten tuintafel te maken

Voor het maken van een eigen tuintafel heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Om de steigerhouten planken op maat te maken. Maar ook om de tafel stap voor stap in elkaar te zetten of te behandelen. Want misschien wil jij jouw tuintafel na afloop wel een mooie eigen kleur geven of beschermen tegen het weer.

Bij gereedschap kun je denken aan verschillende handgereedschappen maar ook elektrisch gereedschap of tools. We beginnen met de handgereedschappen die handig zijn bij het maken van een steigerhouten tuintafel. Je kunt hierbij denken aan een rolmaat, potlood, haakse hoek, handzaag, schroevendraaier of hamer.  Maar elektrisch gereedschap kan natuurlijk ook heel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan een zaagmachine, decoupeerzaag of accu boormachine denken. Ze zijn handig doordat ze werken lichter maken.

Maar je moet natuurlijk ook denken aan je veiligheid. Gebruik daarom bij het bedienen van elektrisch gereedschap een veiligheidsbril. Soms kan gereedschap ook veel geluid produceren, dan is goede gehoorbescherming ook aan te raden.

Welk soort steigerhout heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten steigerhout te koop. Voor wie hier al eens naar gekeken heeft is dat geen nieuws. Maar voor wie het eerst zoekt valt dat wel op. Je hebt de keuze uit nieuw ongebruikt steigerhout, steigerhout met een verweerde kleur of gebruikt steigerhout. Welke jij wilt is natuurlijk een kwestie van smaak of wat je er mee wilt doen. Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen glad geschuurde steigerhouten planken of ruw, onbehandeld hout. Je hebt dus keuze genoeg.

Zelf een tafel maken van steigerhout.

Wanneer je de steigerhouten tuintafel niet wilt behandelen kies je een kleur die je voorkeur heeft. Maar wil jij je tuintafel kleur geven. Dan kun je het best kiezen voor onbehandelde steigerhouten planken. Het liefst glad geschuurd. Je kunt hierop makkelijker een grondlaag zetten, waarna je deze de gewenste kleur kunt geven.

Wanneer je vooruit weet of je de steigerhouten tuintafel een kleur wilt geven kun je de delen ook voorafgaand voorzien van een laklaag. Hierdoor verleng je de levensduur van het meubel. Omdat er geen vocht bij onbereikbare plekken in het hout kan doordringen.

Wat heb je nodig om de tafel te kunnen maken.

Je hebt natuurlijk de steigerhouten planken nodig. Over de soorten heb je al het een en ander kunnen lezen. Wanneer je de maten weet kun je het steigerhout ook laten zagen. In vrijwel elke bouwmarkt kunnen ze je hier kosteloos bij helpen. Je bent dan verzekerd dat de maten correct zijn, haaks zijn maar ook professioneel zijn gezaagd.

Om van de planken een echt meubel te maken heb je bevestigingsmaterialen nodig. Je kunt denken aan schroeven, bouten, plaatjes of andere materialen. Wat je nodig hebt kun je terugvinden in een bouwtekening. Zo hebben Fred’s bouwtekeningen altijd een duidelijk uitleg wat jij echt nodig hebt. Waar het bij andere bouwtekeningen nog wel eens ontbreekt aan duidelijkheid over benodigde materialen.

Wil jij je eigen touch aan de steigerhouten tuintafel geven? Er is genoeg moois, geks of moderns te koop. Je kunt een tuintafel er zo laten uitzien als je zelf voor ogen hebt. Van rustiek, oud, modern of wat dacht je van koloniaal. Er zijn veel mogelijke combinaties van materialen en toevoegingen. Ook bestaat er voldoende inspiratie.

Met Fred’s bouwtekening bouw jij je eigen tuintafel

Fred's BouwtekeningenBen jij op zoek naar bouwtekeningen die kloppen, volledig zijn maar vooral fijn werken. Dan heeft Fred’s bouwtekeningen precies wat je zoekt. De bouwtekeningen zijn voorzien van goede informatie wat je nodig hebt. Vertellen je precies wanneer je wat moet doen. Zorgen dat je om een prachtige steigerhouten tuintafel geen timmerman hoeft te zijn.

Zo maak je van projecten geen jarenplan. Hoef je iets dat jij in je hoofd hebt niet langer meer uit te stellen. Zorg je dat jij deze zomer nog geniet aan een prachtig eigen gemaakte steigerhouten tuintafel.  Wanneer jij de smaak te pakken hebt bouw je gegarandeerd meer dankzij de bouwtekeningen van Fred!

Leave a comment