Hoe maak je een tuinbank van steigerhout?

Hoe maak je een tuinbank van steigerhout? Steigerhouten meubelen zijn populair en ze staan mooi in de tuin. Je kunt er dan voor kiezen om zelf een steigerhouten tuinbank te maken, of er een te kopen. In de meeste gevallen is een tuinbank zelf maken een veel goedkopere optie. Als je daarnaast ook nog handig bent, is de klus zo gedaan.

In dit blogbericht leg ik je uit hoe jij een tuinbank van steigerhout maakt en waarop je moet letten voordat je ermee begint. Na het lezen van dit bericht weet jij hoe je een tuinbank van steigerhout maakt.

Wat is een tuinbank van steigerhout?

Een tuinbank van steigerhout is een steigerhouten bank die je in je tuin kunt plaatsen. Het voordeel van steigerhout is dat het goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor maakt het niet uit of het nu 15 graden vriest, of keihard regent. Over het algemeen blijft je tuinbank in alle weersomstandigheden netjes.

Daarnaast staat een tuinbank van steigerhout ook heel stijlvol in je tuin. Het ziet er vaak mooi uit en het biedt plaats voor meerdere personen om lekker te zitten. Vooral als je er lekkere kussens bijkoopt kan een tuinbank van steigerhout erg comfortabel zijn.

hoe maak je je eigen steigerhouten meubel

Om het dan helemaal af te maken kun je er ook een salontafel van steigerhout bij maken zodat je daar je glas drinken en wat lekkers op kan zetten terwijl je in je tuin aan het genieten bent van het mooie weer.

Ondanks dat steigerhouten meubels gewoon te koop zijn, zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om deze meubels zelf te maken. Het geeft een goed gevoel als het af is omdat je het helemaal zelf hebt gedaan. Daarnaast kun je dan aan je visite vertellen dat jij de maker bent van je eigen meubels.

Wat heb je nodig om er zelf een te maken

Om een tuinbank van steigerhout te maken heb je natuurlijk voldoende steigerhout nodig. Dit kun je makkelijk kopen bij de bouwmarkt. Maar als je wilt beginnen met je eigen meubels maken is het wel handig om te weten hoe veel steigerhout je precies nodig hebt. Meestal kun je dit gewoon aflezen aan de bouwtekening.

Als je nog geen bouwtekening hebt om je eigen bank te maken raad ik je aan eens te kijken naar Fred’s bouwtekeningen. Hier kun je meer dan 10.000 bouwtekeningen voor steigerhouten meubels downloaden.

Fred's bouwtekeningen
Bron: Fred’s bouwtekeningen

 

Na het downloaden van de bouwtekeningen kun je dan direct aflezen hoe veel steigerhout je nodig hebt en welke andere materialen zoals:

  • Schroeven
  • Een Hamer
  • Een elektrische schroevendraaier
  • Boormachine
  • Zaag
  • Verf (optioneel)

Je hebt helemaal niet veel nodig om een mooie bank te maken van steigerhout. Het belangrijkste is dat je de juiste afmetingen hebt, zodat je alles goed passend kunt maken. Ook is het belangrijk dat je vooraf alle benodigdheden in huis haalt, omdat je anders tijdens het maken van je bank nog weer terug moet naar de bouwmarkt. Dat kost je veel tijd.

 

Hoe lang duurt het om een tuinbank van steigerhout te maken?

Afhankelijk van je handigheid en of je direct alle benodigdheden in huis hebt, duurt het maken van een steigerhouten bank over het algemeen tussen de 2 en 4 uur. Sommige mensen doen er langer over en andere mensen veel korter.

Vooral als je heel handig bent is een bank maken zo gedaan. Je bent dan één met je tools en voor je het weet zit je lekker in het zonnetje op je nieuwe bank. Wel kan het afschuren van steigerhout, als het nog wat rafelig is veel tijd in beslag nemen.

Daarom raad ik je aan voor het schuurwerk een schuurapparaat te gebruiken in plaats van alles te schuren met de hand. Andere mensen vinden het juist mooi als er hier en daar wat rafels aanzitten. Toch kun je daar maar beter mee oppassen omdat een splinter dan moeilijk te voorkomen is.

Handige tips voordat je begint

Als je gaat beginnen met je eerste steigerhout project raad ik je aan om eerst goed de bouwtekening door te lezen. Vaak hoor ik dat iemand begint aan het bouwproces en er dan halverwege achter komt dat hij niet de juiste materialen heeft of niet genoeg.

Het gaat hierbij vooral vaak fout met de hoeveelheid steigerhout dat gekocht wordt. Je denkt al snel dat je genoeg hebt, maar in de praktijk valt dat tegen. Vooral als je een foutje maakt bij het zagen bestaat de kans dat er een groot gedeelte van het hout verloren gaat en afvalhout wordt. Dit kun je dan niet meer gebruiken voor je project.

Daarom is het een goed idee om altijd meer steigerhout te kopen dan dat er op de bouwtekening aangegeven staat. Zo weet je zeker dat je genoeg hout hebt en kun je na de tijd als je nog hele planken over hebt, dit eventueel terug brengen naar de bouwmarkt.

Daarnaast raad ik je ook aan om een mooie dag uit te kiezen voor je project. Het is namelijk een stuk minder leuk als jij in de stromende regen staat te klussen. Kies daarom een dag uit waarbij je vrij bent en het ook mooi weer is. Dat maakt het klussen al veel leuker.

Om het nog leuker te maken kun je er ook voor kiezen om iemand te vragen je te helpen. Dat maakt het project een stuk leuker dan wanneer je het allemaal alleen moet doen. Ook is hulp vooral makkelijk wanneer je twee delen van de bank aan elkaar moet zetten. Zo kan je hulp de bankdelen vasthouden terwijl jij de schroeven bevestigd.

10.000 bouwtekeningen voor steigerhouten meubels

Ben jij benieuwd welke bouwtekeningen je allemaal krijgt als je de 10.000 bouwtekeningen van Fred download? Dan raad ik je zeker aan eens te kijken op de pagina van Fred’s bouwtekeningen. Hier krijg je meer uitleg over hoe het werkt en waarom zijn bouwtekeningen zo waardevol zijn.

Wel is het goed om te weten dat alle bouwtekeningen die je aantreft in het pakket voor steigerhouten meubels zijn. Nadat jij je bank van steigerhout hebt gemaakt weet ik zeker dat er nog meer meubels zullen volgen. Het is namelijk leuk werk. Klik hier om naar de pagina van Fred’s bouwtekeningen te gaan.

 

Leave a comment