Hoe maak je een wandbord van steigerhout?

Hoe maak je een wandbord van steigerhout? Het is de laatste tijd weer helemaal in: je eigen meubels maken. Dankzij alle bouwtekeningen op het internet is het bovendien niet al te lastig meer. Voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen meubelen, dien je wel enkele belangrijke keuzes te maken. Allereerst moet je bepalen wat voor meubelstuk je gaat maken. Je hoeft hierbij niet direct aan de grote meubelen zoals een bed of een kast te denken. Nee, het is ook bijzonder leuk (en praktisch) om bijvoorbeeld een wandbord te maken.

Als je eenmaal die keuze gemaakt hebt, kan je gaan starten met de voorbereidingen. Bepaal bijvoorbeeld wat voor soort materiaal je gaat gebruiken. Gaat de voorkeur hierbij uit naar steigerhouten meubels? Of ga je liever voor een andere houtsoort of voor bijvoorbeeld MDF platen? Onze voorkeur gaat uit naar het maken van meubelen met steigerhout. Dat geldt met name op het gebied van een wandbord. Als je nog twijfels over het maken van een wandbord hebt, kan dit artikel je over de streep trekken.

In dit artikel vertellen we namelijk hoe je een steigerhouten wandbord kunt maken. Ook kijken we naar de voorbereidingen die je hiervoor moet treffen en geven we nog enkele handige tips. Als je steigerhouten meubels op maat gaat maken, moet je sowieso met enkele zaken rekening houden. Ook die aandachtspunten hebben wij in dit artikel verwerkt. We wensen je alvast veel succes (en plezier) met het maken van je nieuwe steigerhouten wandbord.

De voorbereidingen

Welke voorbereidingen moet je zoal treffen voordat je van start kunt gaan? Het is onder meer belangrijk om enkele planken steigerhout aan te schaffen. Hierbij dien je wel vooraf te bepalen hoe groot het wandbord moet gaan worden. Welke afmetingen moet het wandbord hebben, zodat deze fraai op jouw muur hangt? Op basis van die keuze kan je vervolgens de steigerhouten planken aanschaffen.

Tip nummer 1: bedenk hierbij ook dat je eventueel nog kleine plankjes nodig hebt. Op deze kleine plankjes kan je leuke objecten plaatsen.
Voordat je aan de slag gaat, moet je sowieso nadenken over het ontwerp.

werktekeningen

Een wandbord is tenslotte niet zomaar een wandbord. Nee, je hebt vele verschillende soorten wandborden. Denk dus na over de inrichting, de afmetingen en de eventuele aankleding van het wandbord. Dit is dan ook direct één van de leuke aspecten van een wandbord: je kunt je creativiteit hier volledig in kwijt.

Daarnaast dien je ook het juiste gereedschap in huis te hebben. Denk hierbij aan een zaag, een schroevendraaier set en een boormachine. Uiteraard is het ook handig als je een waterpas en een rolmaat bij de hand hebt. Tot slot willen we je nog aanraden om enkele spaanplaatschroeven en schroefogen in huis te halen.

Uiteraard kan ook een stukje schuurpapier niet ontbreken. Met dit schuurpapier kan je tenslotte de steigerhouten planken netjes afwerken. Zijn dit alle voorbereidingen die je dient te treffen? Ja, eigenlijk wel. Je kunt nu direct van start gaan met het maken van je steigerhouten wandbord.

Stappenplan

Heb je alle voorbereidingen geregeld? Volg dan onderstaand stappenplan om je eigen wandbord van steigerhout te maken. Eventueel kan je hiervoor ook Fred’s bouwtekeningen gebruiken. Je kunt deze bouwtekeningen hier downloaden (link naar de desbetreffende pagina).

Stap 1:
De eerste stap die je dient te ondernemen, is om de steigerhouten planken op de juiste maat af te zagen. Volg daarbij onderstaande tip op.

Tip nummer 2: Maak voorafgaand een bouwtekening van het wandbord inclusief alle afmetingen. Dit fungeert dan als een handige leidraad gedurende het project.

Stap 2:
Zijn de steigerhouten planken op het juiste formaat? Schuur ze dan volledig netjes. Houd hierbij ook eventueel rekening met de kleine plankjes, zoals reeds hierboven besproken.

Stap 3:
Begin vervolgens met het maken van de basis van het wandbord; oftewel de grote wand aan de achterkant. Bevestig de desbetreffende planken aan de achterkant met elkaar middels schroefogen.

Stap 4:
Schroef vervolgens ook de kleine plankjes vast. Ook deze dien je aan de achterkant vast te schroeven, zodat je hier vanaf de voorkant niks van ziet.

Stap 5: Geef de finishing touch aan je steigerhouten wandbord door wellicht enkele kleurtjes toe te voegen. Een voordeel van steigerhout is namelijk dat je dit kunt verven. Het is mooi als je de kleuren op de rest van je kamer aan kunt passen.

Stap 6:
Hang vervolgens het gehele wandbord aan de wand op. Je kunt hiervoor verschillende bevestigingssystemen voor gebruiken. Vergelijk het met het ophangen van een canvas doek of een schilderij.

Stap 7:
Je bent aangekomen bij de laatste stap; het aankleden van het wandbord. Wellicht dat de foto’s in dit artikel je enige inspiratie kunnen geven voor het aankleden van je wandbord.

Waarom steigerhout gebruiken?

Doe het nu zelf

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je een wandbord van steigerhout kunt maken. Maar, waarom zou je specifiek voor steigerhout kiezen? Een absoluut voordeel van steigerhout is dat het makkelijk te bewerken is. Je kunt dus makkelijk de planken in een andere kleur verven of andere aanpassingen verrichten.

Daarnaast is het hierdoor ook makkelijk om de steigerhouten plankjes op de juiste afmetingen te zagen. Hierdoor kan je alle kanten op met een wandbord en kan je bovenal je eigen creativiteit prima kwijt.

Tot slot willen we nog aangeven dat steigerhout een behoorlijk duurzaam natuurproduct is. Hierdoor kan je voor een lange tijd van je steigerhouten wandbord genieten. Het leuke daarbij is dan ook nog eens dat je deze volledig zelf gemaakt hebt.

Aandachtspunten

Het maken van een steigerhouten wandbord is geen hogere wiskunde. Toch zijn er enkele aandachtspunten waar je goed op moet letten:

  • Zorg ervoor dat de steigerhouten plankjes goed geschuurd zijn
  • Maak voorafgaand aan het project een duidelijke bouwtekeningen, inclusief het ontwerp en de bijbehorende afmetingen
  • Houd bij het ophangen rekening met het relatief hoge gewicht van een wandbord. Pas hier het bevestigingssysteem dan ook op aan.

Door specifiek op bovenstaande aandachtspunten te letten, ben jij in staat om een prachtig wandbord te maken.

 

10.000 bouwtekeningen

Fred's Bouwtekeningen

Wil jij met gemak je eigen wandbord van steigerhout maken? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de bouwtekeningen van Fred. Fred heeft zelf al duizenden projecten gedaan en heeft van alle meubels die hij met steigerhout heeft gemaakt, een bouwtekening gemaakt.

Deze bouwtekeningen mag jij op zijn website downloaden. Zo kun je oneindig variëren in het maken van je eigen steigerhouten meubels.

Ben jij een echte doe het zelver en lijkt het je leuk om je eigen meubels te maken? Dan raad ik je aan eens te kijken op de pagina van Fred’s bouwtekeningen. 

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>