Hoe maak je steigerhout donker? – Gebruik deze tips

Hoe maak je steigerhout donker? – Wil jij aan de slag gaan met steigerhout? Dat is een supergoede keuze. Het is tenslotte een makkelijk houtsoort om mee te werken. Als het aan ons ligt, is het zeer geschikt voor de doorgewinterde doe-het-zelver. Bovendien mogen we niet vergeten hoe sfeervol steigerhout is. Een perfecte upgrade voor jouw (achter)tuin.

Ben jij echter niet helemaal tevreden over de kleur en wil jij steigerhout daarom donker maken? Dan ben je bij dit artikel helemaal aan het juiste adres. Wij vertellen jou precies hoe jij steigerhout kunt bewerken en welke producten hier geschikt voor zijn. Lees hieronder verder voor het antwoord op al jouw vragen.

Waarom steigerhout donker maken?

Het antwoord op deze vraag kunnen wij moeilijk voor jou invullen. De redenen dat steigerhout donker gemaakt wordt, zijn zeer uiteenlopend en dit kunnen de volgende zijn:

  • Je vindt de natuurlijke kleur van steigerhout niet mooi
  • Donkere kleuren passen beter bij het interieur
  • Je wil het steigerhout beschermen tegen vocht en andere weersomstandigheden

Uiteindelijk maak jij zelf de beslissing om nieuw steigerhout te bewerken. Zoals je hebt kunnen zien, heeft dit niet alleen betrekking op de kleur. Ook de kwaliteit van steigerhout kan met een behandeling behouden worden. Later in dit artikel kun je hier meer over lezen. Blijf je nog even hangen?

Waarom steigerhout behandelen?

De producten voor steigerhout zijn niet alleen maar kleur-gevend. Deze beschikken namelijk over een beschermende laag, die zowel over als in het steigerhout trekt. Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je deze beschermlaag nodig hebben? Dit heeft alles te maken met de levensduur.

Wanneer steigerhout buiten staat, is het onvermijdelijk dat dit te maken krijgt met weersomstandigheden. Zodra deze houtsoort in aanraking komt met vocht en dit in erin trekt, kan dit op den duur voor verkleuring, verrotting of zelfs voor schimmelvorming zorgen. Naast vocht, kan ook de zon een boosdoener zijn en zorgen voor verkleuring. Ook als jij een steigerhouten badkamermeubel hebt staan in de badkamer, kun je de kwaliteit langer waarborgen met een behandeling.

Als jij kiest voor nieuw steigerhout bewerken en je brengt een speciaal product aan, ga je zowel verkleuring als verrotting tegen. Dat is de moeite waard, toch?

Hoe maak je steigerhout donker? – Onze tips en trics

Met deze waardevolle informatie op zak, kun jij dus aan de slag gaan om jouw steigerhout donkerder te maken. Omdat wij jou niet helemaal in de kou willen laten staan, hebben wij een aantal handige tips voor jou samengesteld:

Donkerder maken met beits

De meeste doe-het-zelvers gebruiken een beits voor steigerhout. En dat is niet helemaal zonder reden. Want naast dat deze te verkrijgen is in iedere gewenste kleur, zorg je hiermee voor optimale bescherming.

Beits voor steigerhout heeft namelijk de eigenschap diep in het hout te trekken, waardoor er geen schade ontstaat van binnenuit. Met name vocht heeft op deze manier geen schijn van kans. Bovendien smeert het gemakkelijk uit, waardoor het geen tijdrovend klusje is. Wat wil je nog meer?

Beits voor steigerhout kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt verkrijgen. Daarbij bieden webshops natuurlijk ook genoeg mogelijkheden en kleuropties.

De natuur zijn gang laten gaan

Wist je dat steigerhout de natuurlijke eigenschap heeft om te verkleuren? Na verloop van tijd verandert de natuurlijke kleur naar ietwat grijs, wat bij veel mensen in de smaak valt. En we moeten eerlijk zeggen, het heeft zo zijn charmes.

Je zou er dus voor kunnen kiezen om de natuur zijn werk te laten doen, en te wachten tot het hout verkleurd is na verloop van tijd. Houd er echter wel rekening mee dat de levensduur van het hout niet gegarandeerd kan worden. Onbehandeld steigerhout gaat nu eenmaal minder lang mee.

Steigerhout schilderen

Natuurlijk blijft ouderwetse verf altijd een optie. De formules zijn inmiddels zo verbeterd, dat ook speciale houtverf een beschermlaag aanbrengt over jouw steigerhout. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn voor schade door vocht of verkleuring.

Bovendien is verf vrij makkelijk om aan te brengen, wat als doe-het-zelver geen overbodige luxe is. Kies de gewenste kleur, schaf goede kwasten aan en ga aan de slag met jouw steigerhout schilderen.

Hoe maak je steigerhout donker?

De herkomst van steigerhout

Wist je dat steigerhout gerecycled hout is, en jij dit als klusser hergebruikt? Dat is nog eens een mooi idee. De meeste planken zijn afkomstig van verschillende bouwplaatsen, waarna deze dus hergebruikt worden. Het hout heeft voornamelijk gefungeerd als houten steigers of als loopbruggetjes tussen verschillende projecten.

Zodra de steigers worden afgebroken, wordt het hout meestal opgekocht door verkopers en kan het doorverkocht worden aan klussers. Onder andere hierdoor heeft steigerhout van zichzelf een oud en gebruikt karakter, en valt dit bij veel mensen in de smaak. Hoe ouder het hout eruitziet, hoe meer dit zorgt voor een sfeervolle en industriële uitstraling.

Het gevaar is echter wel dat je je lelijk kunt bezeren hieraan. Hierbij kun je al gauw denken aan splinters en aan schaafplekken. Voordat jij aan de slag gaat met steigerhout donkerder maken of met klussen in het algemeen, raden wij jou aan om dit eerst glad te maken. Hierdoor kun jij veilig aan de slag, en kan het product zonder ongelukken in gebruik worden genomen.

Conclusie – Kies jouw bouwtekening verstandig

Steigerhout donker beitsen, of toch liever schilderen? Er zijn verschillende manieren om jouw steigerhout donker te maken. Het is belangrijk dat jij de kleur en de methode naar wens kiest. Daarbij is het ook mogelijk om de natuur zijn gang te laten gang, maar houd in dat geval rekening met een vermindering van kwaliteit.

Freds BouwtekeningenWil jij klussen met steigerhout, maar heb jij nog geen bouwtekening kunnen vinden? Stop dan vooral met zoeken op internet. Grote kans dat jij niet gaat vinden wat jij zoekt of dat de bouwtekening niet compleet is. En dat zou ontzettend zonde zijn. Wij verwijzen jou graag door naar Freds Bouwtekeningen.

Dit is hét platform waar meer dan 30.000 doe-het-zelvers gebruik van maken. Van een kippenhok bouwen tot een loungebank in elkaar zetten, jij gaat de tekening vinden waar jij naar zoekt. Je hoeft alleen het Freds Bouwtekeningen Pakket te downloaden, en je beschikt vrijwel direct over 10.000 bouwtekeningen. Waar wacht je nog op? Pak je kans!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>