Hoe maak je steigerhout oud?

Hoe maak je steigerhout oud? – De aanschaf van steigerhouten meubels is flink in opkomst. Niet alleen de aanschaf. De meeste steigerhouten meubels worden met de hand gemaakt. Jij als doe-het-zelver ziet dit vast wel zitten.

Vooral oud steigerhout is zeer in trek. Het ziet er industrieel en stoer oud. Om deze look te kunnen creëren gebruik je gebruikt steigerhout. Hier kunnen wel enkele nadelen aan zitten. Het is aan de prijs en het is niet makkelijk om te vinden. Als oplossing zou je nieuw steigerhout oud kunnen maken.

Hoe steigerhout oud maken? Dat gaan we in dit blogbericht verder bespreken. Na het lezen hiervan kun je als doe-het-zelver direct aan de slag gaan. Lees deze dus vooral tot het einde. Alleen zo weet je zeker dat je niks mist.

Hoe maak je steigerhout oud?

Hoe maak je steigerhout oud?

Steigerhout oud maken. Mocht je niet aan oud steigerhout kunnen komen, zijn er toch nog verschillende oplossingen. Je gaat nieuw steigerhout een oude look geven. Als doe-het-zelver ben je hier prima toe in staat. Je bent tenslotte handig.

De populariteit rondom oud steigerhout is geen vreemd verschijnsel. De meeste meubelen krijgen vanaf het begin een oude look mee. Zelfs gloednieuwe meubels worden oud gemaakt. Dit geld niet alleen voor tuinmeubelen. Ook bij de meubelen en woonaccessoires binnenshuis zie je dit vaak voorbijkomen.

Ben je beginnend klusser of weet je niet hoe je moet beginnen met deze klus? Dat is niet erg. Je krijgt hier een aantal tips die je daarbij kunnen helpen. Je hebt hier namelijk verschillende manieren voor:

Maak gebruik van verf

Je hoeft niet altijd met gereedschap in de weer. Het hout een kleurtje geven is al voldoende. Met de juiste verf en met de juiste kleuren, kun je die oude look al creëren. Bovendien bepaal je hierbij zelf de kleuren en het eindresultaat. Op deze manier wordt het écht een persoonlijk project.

Het beste is om een krijtverf te gebruiken. Deze verf is doorschijnend en heeft de juiste kleur voor steigerhout. Je kunt één kleur gebruiken of meerdere door elkaar mengen.

Schuren

Door de planken te schuren beschadig je het hout. Deze beschadigingen zorgen ervoor dat het hout er oud en gebruikt uit gaat zien. Je hoeft geen ingrijpende beschadigen aan te brengen. Gewoon een paar lichte.

Schuren kun je met verschillende voorwerpen doen. Schuurpapier schuurt het alleen glad. Dus dat is geen optie. Gebruik harde voorwerpen. Denk aan spijkers, harken, hamers of aan borstels met harde haren.

Laat de planken buiten liggen

Meerdere weersomstandigheden hebben effect op steigerhout. Met name vocht en de zon. De planken verkleuren op deze manier naar een grijzige kleur. Hierdoor lijken ze ouder.

Je kunt de steigerhouten planken dus voor een lange tijd buiten neerleggen. Geef het gewoon uit handen aan de natuur. Het proces neemt wat meer tijd in beslag. Maar het eindresultaat mag er zijn. Let er wel op dat het vocht niet in het steigerhout trekt. Hierdoor kan het krom trekken en zijn de beschadigingen permanent.

Hoe maak je steigerhout oud?

Waar let je op bij gebruikt steigerhout kopen?

Grote kans dat jij als doe-het-zelver op onderzoek bent uitgegaan. Op zoek naar gebruikt steigerhout. Wellicht is je zoektocht geslaagd en heb je steigerhout gebruikt op de kop weten te tikken. Bijvoorbeeld houten planken die zijn ingezet op de bouwplaats of in de steigers van schilders.

Heb je dit kunnen vinden voor een betaalbare prijs? Dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. We kunnen je geen ongelijk geven. Hoewel het oud maken geen tijdrovend klusje is, heb je hiermee wel de nodige tijd bespaard.

Je kunt alle kanten op. Meubels of woonaccessoires maken. Net wat jij in je hoofd hebt. Toch willen we je adviseren nog even te wachten met aan de slag gaan. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten van tevoren. Hieronder geef ik je wat voorbeelden aan de hand van een overzicht:

  • Gladschuren: Schuur de planken zo goed als mogelijk glad. Je wilt geen last krijgen van splinters of van snijwonden. Zeker als je het gaat gebruiken voor meubels waar je op kunt zitten.
  • Bewerken: Naast schuren, is het hout bewerken geen slecht idee. Met een speciale coating bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor een doorzichtige coating of voor de kleur van oud steigerhout. Zo houd je het in perfecte conditie en kun je het veilig gebruiken. Ook met een coating kun je gaan voor een oude look.
  • Bekijk verschillende prijzen: Heb je oud steigerhout gevonden? Fantastisch! Wacht nog even met je aanschaf en bekijk de verschillende prijzen. Het zou zonde zijn om er onnodig veel voor te betalen.

Waarom kiezen voor steigerhout?

Steigerhout word niet voor niks vaak gekozen. Het is bijna niet aan te slepen. Wist je dat steigerhout over het algemeen gerecycled word?

Het wordt namelijk meerdere keren gebruikt. Je ziet het hout vaak terugkomen. Vooral binnen de bouw. De planken worden onder nadere gebruikt voor loopbruggen en voor steigers. Is de klus klaar? Dan kan het steigerhout gewoon opnieuw worden ingezet bij een nieuw project.

Nieuw hout produceren is dus niet nodig. Verder is de conditie van steigerhout sterk, kun je het veelzijdig gebruiken en kan het voor een langere tijd meegaan. Kiezen voor steigerhout brengt veel voordelen met zich mee. Of je nu kiest voor nieuw of voor oud steigerhout.

Conclusie – Klus er op los met steigerhout

Hoe maak je steigerhout oud? Je hebt in dit blogbericht het antwoord gekregen op deze vraag. Inmiddels weet je hoe je het aan kunt pakken en wat je ervoor moet doen. In principe kan je direct aan de slag gaan.

Freds BouwtekeningenHeb je gebruikte planken op de kop weten te tikken? Dan heb je geluk gehad. Onthoud goed waar je op moet letten om ongelukjes te voorkomen. Scrol zo nodig even terug naar boven om dit na te lezen.

Wil je aan de slag met oud steigerhout, maar heb je nog geen idee wát je gaat maken? Gebruik dan de bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen. De bouwtekeningen in het Freds Bouwtekeningen Pakket vertellen je precies hoe je moet bouwen en wat je nodig hebt. Geschikt voor iedere doe-het-zelver. Schaf het pakket aan, download het en ga direct aan de slag met jouw project.

Leave a comment