Hoe maak je steigerhout schoon?

Steigerhout is een houtsoort die de laatste jaren een enorme opkomst heeft gemaakt. Je weet inmiddels alles over steigerhouten meubels en hoe je deze kunt maken, maar hoe zit dat met de schoonmaak hiervan? Hoe maak je steigerhout schoon?

Bij het onderhoud komt weinig kijken en dit zal een eitje voor je zijn. Gebruik voor het schoonhouden van steigerhout een sopje met groene zeep, en je hebt er voor de rest weinig omkijken naar.

Wil je meer weten over de schoonmaak van steigerhout en hoe dit in zijn werk gaat? In dit artikel ga je daar alles over te weten komen en weet jij straks precies hoe je je steigerhouten meubels in perfecte conditie kunt houden.

Hoe maak je steigerhout schoon?

Hoe maak je steigerhout schoon?

Net als dat steigerhout flexibel is en overal voor gebruikt kan worden, is het ook vrij makkelijk in het onderhoud. In dit geval dus de schoonmaak. Zoals steigerhout in principe weinig onderhoud nodig heeft, zo heeft het ook wat betreft de schoonmaak niet veel nodig.

Beschik je over een emmer, een spons, warm water en wat groene zeep? Dan ben je eigenlijk al een heel eind. Zo simpel als het klinkt, zo simpel kan het ook zijn. Steigerhout kun je namelijk makkelijk schoonhouden door een sopje te maken met wat groene zeep.

Is er een verschil tussen behandeld en onbehandeld steigerhout?

Als doe-het-zelver kun je ervoor kiezen om je steigerhout te behandelen met een speciale beschermlaag of om de natuur gewoon zijn gang te laten gaan. Zo krijgt onbehandeld steigerhout een grijzige en robuuste kleur, terwijl behandeld steigerhout in dezelfde conditie blijft.

Wat betreft de schoonmaak, is er een verschil tussen behandeld en onbehandeld steigerhout? Hoewel de verschillen niet groot zijn, zijn ze er wel degelijk.

  • Onbehandeld steigerhout: Steigerhout wat onbehandeld is en buiten staat, krijgt natuurlijk veel meer te maken met de weersomstandigheden en staat wat dat betreft in de frontlinie. Het hout word veel meer aangetast en dit zul je ook na verloop van tijd kunnen zien door middel van beschadigingen. Onbehandeld steigerhout kun je schoonmaken met een sopje groene zeep. Door het hout voor de schoonmaakbeurt te bewerken met schuurpapier, kun je het een stuk makkelijker schoonmaken en kun je overal beter bij.
  • Behandeld steigerhout: Dit houd in dat het hout is behandeld met een speciale beschermlaag, die is bestemd is voor steigerhout. Deze laag gaat verkleuringen tegen en voorkomt voor een groot deel dat het hout aangetast of beschadigd raakt. Wat betreft de schoonmaak mag je dit ook gewoon met een sopje groene zeep doen. Mocht je wat angstig zijn en je durft het niet zo goed zelf te doen, dan kunnen professionals dit altijd voor je oppakken.

Hoe vaak maak je steigerhout schoon?

Omdat je naar dit houtsoort weinig omkijken hebt, is ook de schoonmaak wat dat betreft een eitje. Dit is niet iets waar je veel tijd aan kwijt zult zijn.

Je steigerhout schoonhouden zorgt ervoor dat het er mooier uitziet, je de conditie goed houd en dat het hygiënisch is om op te zitten, liggen of aan te tafelen tijdens een warme zomeravond.

Steigerhout hoef je in principe maar 1 keer per jaar schoon te maken met het aangeraden sopje groene zeep. Dat moet meer dan voldoende zijn. Tussentijds kan een natte doek eroverheen halen echt geen kwaad en zo zorg je ervoor dat het lekker fris blijft. Zeker als je het veel gebruikt is dat een prettig idee.

Ook als je hier weer over twijfelt of je merkt dat de conditie van het hout sterk achteruit aan het gaan is, kun je natuurlijk altijd advies aan iemand vragen die hierin gespecialiseerd is.

Hoe maak je steigerhout schoon?

Hoe houd je je steigerhouten meubels mooi?

Een sopje voor de schoonmaak is geen bescherming voor het barsten, splijten of beschadigen van je meubels. Het volgende kun je doen om je steigerhout mooi te houden:

  • Als je meubels of attributen van steigerhout buiten hebt staan, kun je hier een speciale beschermlaag overheen brengen of laten aanbrengen door een professional. Dit beschermt bijvoorbeeld tegen verkleuringen en lelijke plekken.
  • Staan de spullen op het gras? Haal deze tijdens vochtige seizoenen van het gras af. Door regen, sneeuw en hagel word het gras kletsnat en trekt dit water allemaal in het steigerhout. Hier word het hout niet mooier van natuurlijk.
  • Dek je steigerhouten meubels in de winter af. Hierdoor worden ze al meer beschermd tegen extreme weersomstandigheden en blijven ze mooi.
  • Hoe lekker het ook is om in de zon te zitten, steigerhout word er niet zo vrolijk van. Zorg ervoor dat je het ook tegen de zon beschermt door het in de schaduw te zetten of door het af te dekken.

Waarom kiezen zoveel mensen voor steigerhout?

Het is niet voor niks dat steigerhout zo’n gewild houtsoort is en dat het overgrote deel van de mensen ervoor kiezen om dit te gebruiken. Of het nu in de tuin of binnenshuis is, dat maakt eigenlijk weinig uit.

Ook doe-het-zelvers klussen graag met steigerhout en maken hier de meest mooie en praktische dingen mee. Voornamelijk omdat het hout erg stevig, niet duur in aanschaf en duurzaam is. Je kunt er veel kanten mee op en het kan heel wat jaren meegaan. Hoewel het buiten heel wat te verduren heeft, kan het zeker 10 jaar mooi en in een goede conditie blijven.

Ook de robuuste look zie je steeds meer voorbij komen. Waar vroeger alles helemaal gladgeschuurd werd, is dat met steigerhout anders. Omdat dit houd van zichzelf er al vrij robuust en geleefd uitziet, is dit voor veel mensen zeer interessant en aantrekkelijk om in hun eigen tuin of woonkamer te verwerken.

Conclusie – Zo maak je nieuwe meubels met steigerhout

Zo makkelijk als het onderhoud van steigerhout is, zo is dat ook het geval met de schoonmaak. Heel simpel en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Scrol nog even terug naar boven om het nogmaals na te kunnen lezen.

Om de duurzaamheid van steigerhout is het een veel gekozen houtsoort. Toch is het niet helemaal onverwoestbaar en kan het na verloop van tijd toe zijn aan vervanging. Hoe jij nieuwe meubels kunt maken met steigerhout? Met de bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen natuurlijk.

Fred's BouwtekeningenDoordat de bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen speciaal zijn afgestemd op de doe-het-zelver, zijn deze voor vrijwel iedereen makkelijk af te lezen. Geen gedoe met lastige berekeningen of termen waar je geen verstand van hebt, maar gewoon recht voor z’n raap. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket, kies je ideale bouwtekening en start met het maken van nieuwe steigerhouten meubels.

Leave a comment