Hoe moet je steigerhout schuren? Dit heb je nodig

Wil je klussen met steigerhout? Dan zijn er verschillende dingen belangrijk. Waaronder de juiste materialen en je eigen veiligheid. Robuust steigerhout is natuurlijk prachtig. Maar als je het niet gladschuurt, kun je je lelijk bezeren. Hoe moet je steigerhout schuren? 

In dit artikel beantwoorden we deze vraag voor je. Ook vertellen we je welk gereedschap geschikt is om steigerhout te schuren. En zoek je naar een geschikte bouwtekening? Dat komt dan goed uit. Lees het artikel direct verder.

Hoe schuur je steigerhout?

Steigerhout is niet moeilijk te behandelen. Dat geldt ook voor schuren en het kan op meerdere manieren. Het is aan jou om te beslissen waarmee je aan de slag gaat. Bovendien ligt het ook maar net aan de attributen die in je schuur liggen.

Maak je geen zorgen. Ook als je steigerhout schuurt, behoud je het robuuste uiterlijk. Dit doe je door de juiste korrel te kiezen van het schuurpapier. Hierbij is de korrel P80 aan te raden. Deze schuurt de bovenlaag van het hout wat ruwer op en daarmee behoud je de huidige staat.

Wil je het schuren van steigerhout snel achter de rug hebben? Misschien heb je een schuurmachine in huis. Of ben je bereid om deze aan te schaffen. Door eveneens een grove korrel te gebruiken, schuur je het steigerhout snel op.

Waarom steigerhout schuren?

Door je steigerhout te schuren, voorkom je niet alleen splinters. Als doe-het-zelver heb je vast vaker een splinter gehad en dat kan pijnlijk zijn.

Behalve dat je je handen spaart, komt het de kwaliteit van je project ten goede. Door de ondergrond gladder te maken, zorg je ervoor dat coatings en beitsen makkelijker pakken. Bovendien blijft het beter zitten. Zo gaat je meubelstuk langer mee.

Hoe moet je steigerhout schuren?

Waar moet je op letten?

Je eigen veiligheid staat altijd bovenaan. Zorg er dus voor dat je een veilige en comfortabele werkplek creëert. Hetzelfde geldt voor de materialen waarmee je werkt.

Als je steigerhout gaat schuren, dan raden we je aan om op het volgende te letten:

 • Stevige ondergrond: Heb je weleens op een wiebelende ondergrond gewerkt? Dat is erg vervelend en je project kan er de dupe van worden. Ook bij het schuren is dat vervelend. En ga je met een elektrische schuurmachine schuren? Dan kan het zelfs gevaarlijk zijn. De kans dat je uitschiet, is vrij groot. Zorg daarom voor een stevige werkbank, die recht op zijn pootjes staat.
 • Hand- en oog bescherming: Als je steigerhout gaat schuren, komt er veel zaagsel vrij. Dit kan vervolgens zorgen voor splinters of oogirritatie. Als doe-het-zelver moet je zuinig zijn op jezelf. Zorg voor een beschermingsbril en voor een paar handschoenen – deze zijn bij iedere bouwmarkt wel te vinden. De kosten hiervan zijn niet schokkend.
 • Draden wegwerken: Opnieuw is deze maatregel van toepassing op je elektrische schuurmachine. Als je het draad over de grond hebt gespannen, kunnen mensen daarover struikelen en lelijk vallen. Jijzelf natuurlijk ook. Plak het draad van de machine op de grond of werk het weg achter de tafel. Wist je dat de meeste ongelukken rondom het huis gebeuren? Je weet nu hoe je dat kunt voorkomen en wat je te doen staat.
 • EHBO kit: Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Zeker als je doorgaans veel klust. Het is dan handig om een EHBO-doos in de buurt te hebben. Zo kun je de wond gelijk verbinden en ontsmetten.

Wat zijn verder de voordelen van steigerhout?

Twijfel je over het gebruik van steigerhout? Misschien ben je verschillende opties aan het overwegen. We helpen je graag op weg en zetten alle voordelen van steigerhout op een rijtje. Die vind je hieronder in ons overzicht.

Levensduur

Wist je dat steigerhout lang meegaat? Vooral als je een beschermlaag aanbrengt over het hout. In dat geval gaat je meubelstuk minimaal 10 tot 15 jaar mee.

Wil je het steigerhout liever niet behandelen? Dan is de levensduur alsnog verbluffend. In theorie kun je rekenen op 5 tot 10 jaar.

Komt het steigerhout veelal in aanraking met vocht? Dan gaan de levensduur en kwaliteit achteruit. Het hout scheurt of krijgt te maken met schimmels. Probeer het droog te houden of af te dekken.

Prijs

Steigerhout kun je relatief goedkoop krijgen. De meeste klussers bezoeken de bouwmarkt. Als je geluk hebt, kun je gebruikmaken van een lopende actie. Wil je de prijs zo laag mogelijk houden? Zoek dan naar een houtverkoper in de buurt.

Bij een dergelijke verkoper kun je overleggen over de uiteindelijke prijs. Probeer beide opties te overwegen en te vergelijken, om zo tot de goedkoopste optie te komen.

Hoe moet je steigerhout schuren?

Breed inzetbaar

Steigerhout is zowel binnen als buiten te gebruiken. Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Heb je gebrek aan inspiratie? Enkele ideeën voor steigerhout staan hieronder voor je beschreven:

 • Konijnenhok;
 • Kippenhok;
 • Badkamermeubel;
 • Schutting;
 • Picknicktafel;
 • Schommel;
 • Fotolijstjes;

Makkelijk onderhoud

Aan het onderhoud van steigerhout heb je weinig omkijken. Het enige wat we aanraden, is om het jaarlijks goed schoon te houden. Met een druppeltje groene zeep, krijg je de vieze aanslag gemakkelijk weg.

Ook wordt een behandeling veelal aangeraden. Zo voorkom je dat vocht in het hout trekt. Dit geeft je eveneens de kans om je meubelstuk een mooie kleur te geven. Als je het hout onbehandeld laat, dan verkleurt het naar grijs.

Conclusie

Wil je weten hoe je steigerhout moet schuren? Het antwoord op deze vraag heb je in dit artikel gekregen. Als doe-het-zelver ben je klaar voor je klus. Je schuurt steigerhout voor je veiligheid en voor de kwaliteit van het hout.

Bovendien is het gemakkelijker om met geschuurd hout te werken. Mocht je een coating of beschermlaag aan willen leggen, dan gaat dit veel gestroomlijnder. Pak je schuurpapier of schuurmachine er maar bij!

Freds BouwtekeningenHeb je het steigerhout al in huis? Maar ontbreekt van een bouwtekening nog ieder spoor? Freds Bouwtekeningen heeft de oplossing voor je. Hier zijn maar liefst 10.000 bouwtekeningen te vinden. Meer dan 30.000 doe-het-zelvers maken gebruik van de tekeningen en zijn enthousiast hierover.

Wil je voortaan bouwen met de beste bouwtekeningen? Download nu het Freds Bouwtekeningen Pakket en begin vandaag nog met je klus.

1 thought on “Hoe moet je steigerhout schuren? Dit heb je nodig”

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>