Hoe sterk is steigerhout? Hier vind je het antwoord

Wil je steigerhout kopen? Dat is een onwijs goed idee. Dit houtsoort is ontzettend veelzijdig en als doe-het-zelver kun je er ontzettend goed mee klussen. Omdat steigerhout gebruikt is, creëer je vrijwel direct een industriële uitstraling voor je meubels of woonaccessoires. Maar, hoe sterk is steigerhout? Steigerhout kopen vergt immers een kleine voorbereiding.

Als je een doe-het-zelver bent en je wil met steigerhout aan de slag gaan, dan zit je hier aan het juiste adres. En heb je nog geen bouwtekening kunnen vinden voor je project? Maak je geen zorgen: je vindt alle antwoorden die je zoekt. Lees vooral verder.

Wat zijn de voordelen van steigerhout?

Steigerhouten planken vallen bij de meeste doe-het-zelvers zeer in de smaak. Gezien de voordelen is dat absoluut niet vreemd. Ben je niet op de hoogte van de voordelen van steigerhout? Dan is het niet onverstandig om de onderstaande punten eerst eens door te nemen:

 • Steigerhout schilderen: De kleur van steigerhout kun je gemakkelijk combineren. Zowel binnen als buitenshuis. Spreekt de originele kleur je niet aan? Dat kun je steigerhout schilderen met krijtverf of houtverf. Ook kun je een gekleurde beits gebruiken. Zo kun je het hout eveneens beschermen tegen weersomstandigheden.
 • Gebruikt steigerhout: De meeste steigerhouten planken komen rechtstreeks van de bouwplaats af. Dit betekent dat je actief deelneemt aan recycling. Bovendien zijn gebruikerssporen niet nadelig voor de algehele look. Dit zorgt voor die vintage of industriële uitstraling. Misschien ben je hier juist naar op zoek.
 • Veelzijdigheid: Of je nu een schutting of een badkamermeubel wil maken: je kunt steigerhout vrijwel overal voor gebruiken.
 • Geschikt voor buitenshuis: In tegenstelling tot andere houtsoorten, blijft de kwaliteit van steigerhout buitenshuis voor langere tijd hoog staan. Hier vertellen we je later meer over.
 • Betaalbaar: Als je steigerhout op maat wil kopen, dan weet je vrijwel zeker dat je niet de hoofdprijs betaald. Veel houtverkopers zijn bereid om te onderhandelen. Ook kun je bij de bouwmarkt terecht. Een steigerhout aanbieding is hier met regelmaat te vinden.

Hoe sterk is steigerhout?

Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Steigerhout is namelijk ontzettend sterk. Het hout kun je binnen en buiten gebruiken. Bovendien kun je het in allerlei projecten verwerken en beschadigd het niet als je ermee werkt. Buitenshuis kan het prima 5 tot 10 jaar mee qua levensduur. Dit kan echter wel een keerzijde hebben.

Als steigerhout langdurig in aanraking komt met vocht, dan komt het hout in de problemen en is een lange levensduur niet langer aan de orde. Wanneer vocht – bijvoorbeeld door regen – in het hout trekt dan ontstaan er schimmels, verkleuringen en kan het zelfs kromtrekken. Als je steigerhout buiten gebruikt en je wil dat het sterk blijft, dan raden we je aan om het te behandelen. Dat kan op de volgende manieren:

 • Steigerhout schilderen
 • Steigerhout beitsen
 • Steigerhout olie

Het beste resultaat behaal je met speciale steigerhout beits. Deze kun je ook kleurloos kopen. De beits trekt diep in het hout en brengt hiermee een beschermlaag aan. Deze laag voorkomt dat vocht permanente schade toebrengt. Hierdoor gaat het steigerhout meer dan 10 jaar mee. Bovendien blijft het op deze manier sterk. Het is dus geen vereiste, maar slechts een advies.

Je kunt steigerhout onbehandeld laten. Maar als je wil dat het sterk blijft, dan raden we je aan om het van vochtige plaatsen te verwijderen. Bovendien is het verstandig om buitenmeubels af te dekken met een afdekzeil. Zo kun je het gemakkelijk beschermen.

Hoe sterk is steigerhout?

Wat kan ik met steigerhout maken?

Nu je weet hoe sterk steigerhout is, sta je vast te popelen om aan de slag te gaan. Als je een goede bouwtekening bij de hand hebt, kun je alles maken wat je wil. Maak je geen zorgen: hier vertellen we later meer over. Allereerst vertellen we je graag wat je met steigerhout kunt maken:

 • Schutting
 • Schommel
 • Konijnenhok
 • Hondenbench
 • Hondenmand
 • Kippenhok
 • Loungeset
 • Picknicktafel

Waarom werken met steigerhouten planken?

Over het algemeen wordt steigerhout vooral ingezet als meubelstukken of accessoires. Hier kun je vast iets moois van maken. Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je zelf aan de slag gaan? Er zijn immers genoeg woonwinkels waar je terecht kunt. We snappen je gedachtegang. Toch zijn er verschillende redenen om de handen uit de mouwen te steken.

Als eerste kun je de prijs aanzienlijk laaghouden. Kant-en-klare producten kunnen hoog oplopen in prijs. Door goedkope steigerhouten planken op de kop te tikken, ben je in staat om voor een toegankelijk budget iets moois neer te zetten. Ongeacht wat het is.

Ten tweede geeft het je veel voldoening. Zie je jezelf al zitten op je zelfgemaakte stoel? Zeker als je hier veel tijd in hebt gestoken, ben je onwijs trots op het eindresultaat. Dat verdiend zonder twijfel een schouderklopje achteraf.

Hoe sterk is steigerhout?

Ten derde beslis je zelf hoe het product er uiteindelijk uitziet. Misschien heb je in de winkel niet gevonden waar je naar zocht. Of ziet het product er niet uit zoals je het in gedachten had. Dat kun je gemakkelijk oplossen door zelf te gaan klussen.

Als laatste kun je je zelfgemaakte product zelf afwerken. Je kunt je steigerhout schilderen bijvoorbeeld. Op deze manier geef je het de kleur die jij mooi vindt en die het beste past binnen jouw persoonlijke interieur.

Conclusie – Hier vind je de beste bouwtekeningen

Wil je weten hoe sterk steigerhout is? Als je het artikel tot het einde hebt gelezen, dan heb je je antwoord gekregen. Vooral als je steigerhout beschermt met beits of olie, kan het jaren mee. Steigerhout kopen kan bij de bouwmarkt of bij een houtverkoper, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Freds BouwtekeningenAls je klaar bent om aan de slag te gaan, dan is het belangrijk om je materialen te verzamelen. De bouwtekening is essentieel. Hoe weet je anders waar je moet beginnen? De beste bouwtekeningen vind je bij Freds Bouwtekeningen. Dit is hét platform voor doe-het-zelvers.

Alle bouwtekeningen kun je gemakkelijk aflezen, zonder het gedoe van lastige formules. Wil je voortaan beschikken over de beste bouwtekeningen? Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en je krijgt toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen. Welk project staat bovenaan jouw wensenlijstje?

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>