Hoe verf je steigerhout? Lees hier de juiste informatie

Hoe verf je steigerhout? – Ben jij doorgaans graag bezig met klussen? Misschien maak je de mooiste creaties – en dat met je eigen handen. Wanneer het gaat over klussen, kiezen de meeste doe-het-zelvers voor steigerhout. Hier kun je immers verschillende kanten mee op. Zo ook verven.

Met verf voor steigerhout geef je je project niet alleen een mooie kleur. Je geeft het hout eveneens een goede bescherming. Zie je dit wel zitten? Lees dit artikel helemaal tot het einde en hou je kwasten maar in de aanslag.

Waarom verf je steigerhout?

Ben je verplicht om verf voor steigerhout te gebruiken? Nee, dat niet. Het is immers jouw project. Bovendien is de originele kleur van steigerhout alles behalve storend. Na verloop van tijd verkleurt deze naar een grijze kleur en daar zijn veel mensen van gecharmeerd.

Waarom zou je kiezen voor steigerhout verven? Nou, dat kan de volgende redenen hebben:

 • Je vind de huidige kleur niet mooi: Dat is natuurlijk zeer persoonlijk. Met een likje verf geef je het de gewenste kleur. Ideaal.
 • Bescherming: Steigerhout is ontzettend sterk. Toch is het hout niet onverwoestbaar. Vocht kan namelijk een boosdoener zijn – denk aan regen. Als vocht in steigerhout trekt, dan trekt het hout krom of gaat het schimmelen. Verf voor steigerhout kan dit voorkomen.
 • Verkleuringen wegwerken: Onbehandeld steigerhout krijgt na verloop van tijd een andere kleur. Dit komt onder meer door de straling van de zon. Als je dit niet mooi vindt, dan breng je het met verf terug naar de originele staat.
 • Interieur aanpassingen: Heb je een steigerhouten meubel binnenshuis? En sluit deze niet aan op de rest van het interieur? Dat los op deze manier gemakkelijk en snel op.

Waarmee verf je steigerhout?

Ben je wel eens in een bouwmarkt geweest? Mocht je een doe-het-zelver zijn, dan ken je hier goed de weg. Het is je vast opgevallen hoeveel soorten verf er zijn – zoals grondverf en hobbyverf.

Als je steigerhout wil verven, dan is het van belang om de juiste te kiezen. Zo zorg je er namelijk voor dat de kwaliteit mooi blijft. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 1. Houtbeits
 2. Krijtverf
 3. Gekleurde houtolie

In het geval van houtbeits en houtolie zorg je eveneens voor een goede bescherming. Beide varianten trekken namelijk diep in het steigerhout en vormen daarmee een ondoordringbare coating. Lees hier meer over steigerhout beitsen.

Let op: Heb je steigerhouten tuinmeubels of accessoires gemaakt en wil je deze verven? Dan kun je het beste voor speciale buitenverf kiezen.

Deze is bestand tegen weersomstandigheden en bladdert er dus niet zomaar af. Dat zou tenslotte zonde zijn van het werk.

Hoe verf je steigerhout?

Heb je het artikel tot en met hier gelezen? Dan is het tijd voor échte werk. Je hebt nu genoeg informatie in huis om het klusje te klaren. Mocht je niet weten waar of hoe te beginnen, dan helpen we je op weg met dit stappenplan. Ben je er klaar voor?

Stap 1: Bepaal de kleur en kies de verf

Als je steigerhout gaat verven is een goed begin het halve werk. Dat is misschien cliché, maar je gaat merken hoeveel werk dat scheelt onderaan de streep. Je hebt tenslotte alles bij de hand.

Bepaal van tevoren de gewenste kleur van de verf en kies eveneens de juiste. In het artikel hebben we enkele voorbeelden gegeven van welke geschikt zijn. En kom je er niet? Wees niet te terughoudend en vraag advies aan de medewerkers van de bouwmarkt. Zij helpen je graag op weg.

Extra tip: Vergeet niet om de nodige materialen aan te schaffen. Misschien liggen deze netjes in de schuur of moet je op pad met een boodschappenlijstje – denk aan kwasten, afdekmateriaal en gereedschap.

hoe verf je steigerhout?

Stap 2: Zorg voor een veilige en stabiele werkomgeving

Als je het steigerhout gaat verven, dan is de kans op verwondingen klein. Toch is het niet onbelangrijk om je werkplek onder de loep te nemen. Zo zorgt een stabiele ondergrond ervoor dat je niet uitschiet. Ook is het prettig als je project niet onder je vandaan schuift.

Laat ook je materialen niet zomaar slingeren. Op deze manier val je er niet per ongeluk overheen.

Extra tip: Verf je het steigerhout binnenshuis? Dek de meubels en de vloer af, zodat deze niet permanent beschadigen. Steigerhouten buiten verven is ook een optie natuurlijk.

Stap 3: Schuur de ondergrond glad

Met een gladde ondergrond zorg je ervoor dat de verf netjes hecht aan het hout. Ook voorkom je lelijke plekjes op het oppervlak. Schuren is dus niet onbelangrijk. Dit kan met een schuurmachine of met een schuurpapiertje.

Stap 4: Het steigerhouten verven

Na de getroffen voorbereidingen, is het tijd om het verfblikje te openen en het steigerhout de gewenste kleur te geven. Als je de verf gelijkmatig en netjes wil verdelen, dan raden we aan om een verfroller te gebruiken. Deze werken gemakkelijk en gestructureerd.

Het is belangrijk om het verf minimaal 24 uur te laten drogen – voordat je het meubelstuk of accessoire kunt gebruiken. Wanneer het hout na een dag nog wat klam of nat aanvoelt, dan laat je het nog een aantal uren met rust.

Waar moet je op letten bij steigerhout verven?

Of steigerhout verven moeilijk is? We kunnen – aan de hand van het bovenstaande stappenplan – moeilijk concluderen dat dit het geval is. Maar als je gestructureerd wil werken, dan let je op het volgende:

 • Kies een comfortabele werkplek uit
 • Schaf je materialen aan vóórdat je aan de slag gaat
 • Lees je voldoende in van tevoren
 • Kies de juiste verf
 • Vraag advies als je er niet uitkomt

Conclusie

Hoe verf je steigerhout? Met deze vraag zijn we het artikel begonnen. Misschien wil je het steigerhout beschermen tegen vocht of vind je de huidige kleur simpelweg niet mooi genoeg. Met verf is dat snel opgelost.

In dit artikel hebben we veel informatie met je gedeeld. Je weet hoe je steigerhout verft. Ook weet je waar je op moet letten en welke verf geschikt is.

Freds BouwtekeningenBen je nog steeds op zoek naar de beste bouwtekeningen voor je toekomstige project? Surf naar Freds Bouwtekeningen en download hier het Freds Bouwtekeningen Pakket. Hier zit vast iets voor je tussen. Heel veel succes!

1 thought on “Hoe verf je steigerhout? Lees hier de juiste informatie”

Leave a comment