Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt?

Wellicht heb jij er ook al mee te maken. Je bent als doe-het-zelver druk geweest met het bouwen van steigerhouten meubels en plotseling zie je dat het hout helemaal krom trekt. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Voor een volgende keer zou je het willen voorkomen. Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt?

Wat je zou kunnen doen om te voorkomen dat je meubelen aangetast worden buiten, is door deze van de vochtige ondergrond af te halen, denk hierbij aan gras, door ze na de zomer netjes af te dekken of op een droge plek te zetten en om deze te behandelen met een speciale bescherming laag. Het zijn uiteraard geen garanties, maar het zou wel het één en ander kunnen voorkomen.

Weten hoe het komt dat je de conditie van dit houtsoort achteruit gaat? Dat en meer ga ik met je bespreken in dit blogbericht. Om antwoord te krijgen op al je vragen hoef je deze alleen maar tot het einde te lezen en je bent al een hoop te weten gekomen.

Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt?

Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt?

Heb je bloed, zweet en tranen gestoken in het bouwen van de tuinmeubelen, zie je plotseling dat deze volledig kromtrekken en dat de conditie hiervan verslechterd. Een flink baalmoment. De bedoeling was namelijk om de meubelen zo lang mogelijk mee te laten gaan, om er lang van te kunnen genieten.

Nu je hebt gezien dat steigerhout krom kan trekken, heb je hier wellicht al veel van geleerd en zou je dit in de toekomst willen voorkomen. Hoe je voorkomt dat steigerhout krom trekt? Nou, daar zijn wel een aantal handige tips voor. Die tips, die ga ik je geven. Check vooral het onderstaande overzicht even.

  • Haal de meubelen weg van de vochtige ondergrond: Staan de tuinmeubelen bijvoorbeeld op het gras of op zand? Tja, als het gaat regenen raakt de ondergrond volledig doorweekt. Het gevolg is dat het hout dit vocht gaat opslurpen. Haal de meubels dus van de vochtige ondergrond af om dat te voorkomen.
  • Dek alles na de zomer af: Na de zomer heb je veel meer te maken met vocht van bijvoorbeeld de vele regenval. Naast dat het verstandig is om een droge ondergrond te creëren, is het ook goed om alles af te dekken met bijvoorbeeld en zijl. Ook zo krijgt het vocht geen kans om schade aan te richten.
  • Behandel alles met een speciale bescherming laag: Hoewel onbehandeld hout vrij lang mee kan gaan, bevordert het de levensduur echter niet. Nu wil het niet direct zeggen dat de speciale bescherming laag voorkomt dat het hout aangetast word, maar op deze manier houd je het wel een stuk mooier. Zeker als het buiten staat.

Wat is de oorzaak van krom trekkend steigerhout?

Het antwoord is vrij simpel. Vocht. Dat is de grootste vijand van steigerhout. Vooral als het buiten staat. Je snapt dat het heel wat te lijden heeft als de meubelen het gehele jaar buiten staan en te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden. Behalve extreme hitte ook mist, regen, hagel en soms zelfs sneeuw.

Het hout word voornamelijk aangetast als deze buiten staan. Buiten hebben we namelijk veel meer te maken met vocht en met een wisselend luchtvochtigheidsgehalte. Bij een te hoog gehalte gaat het vocht het hout aantasten.

Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt?

Dat steigerhout krom trekt, is eigenlijk een soort optelsom. Onbehandelde meubels die bloot worden gesteld aan vocht, trekken een stuk eerder krom dan dat deze behandeld zijn met een speciale bescherming laag. Hoe mooi, robuust en industrieel onbehandeld steigerhout ook is, in combinatie met vocht is het niet altijd even handig.

Naast dat vocht een grote boosdoener is, is extreme hitte dat ook. Extreme hitte zorgt er namelijk voor dat letterlijk alles gortdroog word en dat de tuinmeubelen dat ook worden. Het gevolg? Ze kunnen krom trekken of zelfs barsten.

Waarom word er nog steeds voor steigerhout gekozen?

Dat je bij dit artikel terecht bent gekomen, dat is eigenlijk niet zo gek. Steigerhout is namelijk een zeer populair houtsoort en het wordt nog steeds veel gekozen.

Mocht jij nog niks met steigerhout gedaan hebben of je vraagt je af waarom het nog steeds zo populair is, dan zit je hier goed. Laat ik in het kort aan je toelichten waarom dit houtsoort nog steeds zo gewild is. Misschien zie jij het straks ook wel zitten.

  • Het kan ontzettend lang mee. Laat je niet afschrikken door het feit dat het krom kan trekken, want over het algemeen heeft steigerhout een levensduur die tussen de 10 en 15 jaar ligt.
  • Omdat het hout hergebruikt word, ziet het er geleefd en robuust uit. Het robuuste en bijna industriële is helemaal de look waar veel mensen tegenwoordig voor willen gaan.
  • Over het algemeen hoef je niet veel te betalen voor het hout. Dat is ook iets wat voor veel mensen interessant is. Misschien ben jij daar ook wel naar op zoek.
  • Letterlijk alles kan ermee gemaakt worden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan.
  • Naast tuinmeubelen, kan het hout ook prima binnenshuis verwerkt worden. Voordeel daarvan is dat het minder te verduren heeft.

Conclusie – Zo bouw je met steigerhout

Hoe voorkom je dat steigerhout krom trekt? Je bent erg zuinig op je (tuin)meubelen. Zeker als je ze zelf gemaakt hebt. Wanneer je merkt dat de conditie achteruit gaat en het hout krom trekt, is dat een flink baalmoment. Je hebt in dit artikel gelezen hoe het kan dat steigerhout op een gegeven moment krom kan trekken. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt en je je meubelen in de toekomst beter kunt beschermen.

Van plan om te gaan bouwen met dit toffe houtsoort, maar mis je nog een bouwtekening die helemaal naar wens is? Freds Bouwtekeningen bied die uitkomst voor jou als doe-het-zelver.

Freds Bouwtekeningen

Op de website van Freds Bouwtekeningen zijn alleen maar bouwtekeningen te vinden die geschikt zijn voor de doe-het-zelver. Geen gedoe met lastige berekeningen of termen waar je niks van begrijpt. Door het Freds Bouwtekeningen Pakket aan te schaffen en te downloaden beschik je binnen enkele seconden over meer dan 10.000 bouwtekeningen. Zit hier iets tussen?

Leave a comment