Houten hoofdbord maken? Zo pak je dat aan

Een houten hoofdbord maken voor je bed geeft een unieke uitstraling aan je slaapkamer. Daarnaast geeft het ook veel voldoening als je zelf je bed of een gedeelte daarvan hebt gemaakt. Het is helemaal niet lastig om zelf een hoofdbord van hout te maken. Helemaal niet als je daarvoor een goede bouwtekening gebruikt.

Met wat tijd, een goede tekening en de juiste materialen heb je binnen no-time een prachtig hoofdbord voor je bed gemaakt. In dit blogbericht lees je precies hoe dat werkt en waarop je moet letten.

Zelf een hoofdbord maken vs. Kopen

Je hebt besloten dat je graag een hoofdbord achter je bed wilt plaatsen, maar je weet nog niet zeker of het beter is om een hoofdbord zelf te maken, of om er simpelweg een te kopen. Beide opties zijn natuurlijk goed. Wel is het zo dat als je ervoor kiest om zelf een hoofbord te maken, je het precies zo kunt maken als je dat zelf wilt. Hierbij zijn er geen grenzen.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een hoofdbord te maken, maar je kunt ook een compleet hoofdbord met nachtkastjes en opbergruimte maken. Dit is vaak niet zo volledig te koop.

Als je gewoon een simpel hoofdbord wilt, zijn ze ook te koop en is het voor jou mogelijk net zo simpel om gewoon een hoofdbord te kopen. Maar als je iets unieks wilt zal je het toch zelf moeten maken.

Wat heb je ervoor nodig?

Als je besloten hebt dat je zelf een hoofdbord wilt gaan maken, is het natuurlijk eerst belangrijk om de juiste materialen in huis te halen. Om zelf een houten hoofdbord te maken heb je niet heel veel bijzondere materialen nodig. De belangrijkste materialen/ gereedschappen die je nodig hebt zijn:

  • Benodigd hoeveelheid hout (afhankelijk van het model dat je maakt
  • Schroeven/spijkers
  • Een elektrische schroevendraaier
  • Een boormachine
  • Een houtzaag
  • Eventueel houtverf/ schuurpapier

Steigerhouten meubels maken tips

 

Houten hoofdbord maken in simpele stappen

Als je een simpel hoofdbord wilt gaan maken kun je dat doen met behulp van de onderstaande stappen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat je hierbij slechts een rechthoekig hoofdbord maakt. Wil je nou een waar kunstwerk gaan maken? Dan raad ik je aan om daar een bouwtekening voor te downloaden.

Stap 1: De afmeting bepalen

Voordat je kunt beginnen met het bestellen van het benodigde hout is het eerst belangrijk dat je de juiste afmetingen hebt. Daarbij is ook de diepte van het hoofdbord belangrijk. Over het algemeen is een hoofdbord tussen de 12 cm en 15 cm diep.

Stap 2: Onderdelen aanschaffen/ bestellen

Voor het maken van een hoofdbord is het een goed idee om MDF Platen te gebruiken. Deze zijn namelijk makkelijk te zagen en te bewerken. Als je eenmaal weet hoeveel je nodig hebt kun je het aanschaffen. MDF Platen zijn te verkrijgen bij vrijwel elke bouwmarkt, maar je kunt ze ook online bestellen bij Bouwbestel.nl.

Stap 3: De platen op maat zagen

Als je eenmaal alle materialen in huis hebt kun je beginnen met het zagen van de platen. Zorg ervoor dat alle delen goed op elkaar aansluiten.  Als je alle onderdelen op maat hebt gezaagd (je kunt het vaak ook laten zagen bij een bouwmarkt), kun je gaan beginnen met de volgende stap.

Stap 4: De onderdelen van het hoofdbord in elkaar zetten

Als je eenmaal alle materialen op maat hebt gezaagd of dit hebt laten doen, kun je gaan beginnen met het hoofdbord in elkaar zetten. Het is hierbij belangrijk dat alle onderdelen precies op maat zijn zodat alle onderdelen goed op elkaar aansluiten.

Stap 5: Het hoofdbord afwerken

Als je eenmaal het hoofdbord in elkaar hebt, is het tijd om het hoofdbord te gaan afwerken. Zo zorg je ervoor dat gaten in het hout netjes worden weggewerkt voor een nog betere uitstraling. Hiervoor kun je MDF vuller gebruiken.  Nadat het MDF Vuller is opgedroogd kun je het houd vervolgens glad schuren.

Stap 6: Het hout schoonmaken en verven

Nu je hoofdbord helemaal af is en netjes is afgewerkt, wil er natuurlijk een mooie kleur aangeven. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is het hout goed schoon te maken voordat je het gaat verven. Daarna kun je het hoofdbord zelf de gewenste kleur geven.

Als je liever de originele kleur van het hout wilt behouden, dan is het wel nog steeds een goed idee om blanke lak aan te brengen op het hout. Zo zorg je ervoor dat het hout langer meegaat.

Bedroom, Hotel Room, White, Bedding, Wall Art, Lodging

Hoofdbord vastzetten aan de muur of niet?

Soms kan het zo zijn dat het hoofdbord net niet helemaal stevig blijft staan. Vaak is dat wel zo als je het bed er tegenaan zet. Als het hoofdbord niet mooi blijft staan, is het verstandig om het hoofdbord nog te voorzien van bevestiging aan de muur. In de meeste gevallen is dat niet nodig.

Freds Bouwtekeningen

Fred's Bouwtekeningen

Hopelijk heb je al wat gehad aan deze simpele beschrijving voor het maken van een eigen houten hoofdbord. Als je een ervaren klusser bent heb je aan een beschrijving als deze meestal wel genoeg. Maar als beginner kan ik mij voorstellen dat je net even wat meer uitgebreide instructies nodig hebt. Het is dan een goed idee om een bouwtekening te downloaden.

Op het internet zijn veel verschillende bouwtekeningen te verkrijgen, maar lang niet alle bouwtekeningen zijn even goed. Daarom maak ik zelf altijd gebruik van de bouwtekeningen van Fred, omdat ik daarmee een zeer uitgebreide uitleg krijg.

Als jij graag stap voor stap wilt leren om houten meubels en andere voorwerpen te maken, dan raad ik je aan om eens te kijken naar Freds Bouwtekeningen.

Fred heeft in zijn carrière al veel projecten gedaan en heeft van al die projecten een bouwtekening gemaakt. In totaal zijn het er meer dan 10.000. Grote kans dat er ook een bouwtekening voor het maken van een houten hoofdbord bij zit.

Wil je meer weten over  de bouwtekeningen van Fred? Ga dan naar zijn website voor meer informatie.

Leave a comment