Is steigerhout eigenlijk duurzaam? | Hier lees je meer

Heb je plannen voor een tuinrenovatie? Wil je een schommel maken of heb je altijd al een steigerhouten hondenmand gewild? Het gebruik van steigerhout is niet langer weg te denken. Vooral omdat het hout veelzijdig is, vinden veel doe-het-zelvers dit een geweldig product om mee te werken. Maar is steigerhout duurzaam?

Dit is handig om te weten, want zo voorkom je stress, frustratie en teleurstellingen. Wanneer een product niet duurzaam is, heeft het meer onderhoud nodig en gaat het sneller stuk. In dit artikel kom je erachter of steigerhout duurzaam is en wat je kunt doen om de levensduur te verlengen.

Een houtsoort kiezen: Wat is belangrijk?

We houden ons in dit artikel bezig met de duurzaamheid van steigerhout. Hoe zit dat precies? In de introductie hebben we het één en ander prijs gegeven. Heb je nog twijfels over het gebruik van steigerhout? Laten we eerst eens vaststellen wat er precies belangrijk is. Je vindt hieronder een overzicht:

Onderhoudsvriendelijk

Door een materiaal of meubelstuk te onderhouden kun je de levensduur verlengen. Het onderhoud wordt echter vaak onderschat. Er gaat immers veel tijd en moeite in zitten. Daar zit je niet altijd op te wachten. Als je steigerhout wil gebruiken, wil je eerst weten of het houtsoort onderhoudsvriendelijk is en wat je hiervoor moet doen.

Is steigerhout duurzaam?

Bestand tegen vocht

Wil je het houtsoort buitenshuis gebruiken? Wanneer het hout niet bestand is tegen vocht, gaat het hout rotten, schimmelen en scheuren. Ook kan het kromtrekken waardoor de maten niet langer kloppend zijn. Dit betekent dat je meubelstuk rijp is voor de stort. Heb je hier veel tijd in gestoken, dan is dit ontzettend zonde. Eén van de houtsoorten die absoluut niet tegen vocht kan, is Mahonie hout.

Veelzijdigheid

Tot slot is de mate van veelzijdigheid een punt van aandacht. Je wil dat het hout voor ieder project in te zetten is, zonder dat het scheurt of buigt. Er zijn namelijk houtsoorten die niet sterk genoeg zijn. Zo staat dennenhout erom bekend dat het wat slapper is en snel beschadigd. Wil je een stevige constructie maken, dan is dit geen handige keuze.

Waarom is steigerhout duurzaam?

Je kunt verschillende houtsoorten gebruiken voor je project. Als je eerst vaststelt met welk project je aan de slag wilt, kun je daarop het geschikte hout baseren. Toch steekt steigerhout er met kop en schouders bovenuit. De laatste jaren is de populariteit aanzienlijk toegenomen.

Het is robuust, tijdloos en je kunt de steigerhouten planken naderhand bewerken met een houtverf naar keuze. Nu is steigerhout om meerdere redenen populair. Steigerhout is namelijk ontzettend duurzaam. Dat heeft met de volgende punten te maken:

1.      Steigerhout is duurzaam en tweedehands

Kies je voor gebruikt steigerhout? Veel doe-het-zelvers kiezen dit vanwege de uitstraling. Het ziet er robuust en industrieel uit. Het heeft echter nog een ander voordeel: dit steigerhout is al eens gebruikt. Steigerhout wordt veelal gebruikt voor de bouw van steigers en andere bouwmaterialen.

Nadat de steiger wordt afgebroken kan het steigerhout in de verkoop. Er zijn houtdealers die dit bewust opkopen. Doordat het steigerhout als steiger heeft gefungeerd, krijg je die doorleefde look. Deze is moeilijk te evenaren met gloednieuwe planken. Met deze nieuwe bestemming is steigerhout duurzaam te noemen. Het wordt hergebruikt voor een prachtig project. Wat dacht je bijvoorbeeld van een steigerhouten spiegel maken?

Is steigerhout duurzaam?

2.      Steigerhout is duurzaam door de levensduur

Is nieuw steigerhout minder duurzaam dan de gebruikte planken? Nee, in principe niet. Ook nieuw steigerhout van bijvoorbeeld de bouwmarkt is een prima keuze. Dat heeft namelijk met de levensduur te maken. Zelfs zonder enig onderhoud kun je minimaal 5 jaar gebruikmaken van je steigerhouten meubels of accessoires. Dit betekent dat je lang kunt genieten van je product. Bovendien is dit voordelig voor het milieu, want zo voorkom je dat er iets nieuws wordt geproduceerd.

Nu wordt steigerhout nog duurzamer als je kiest voor een behandeling. Bewerk je de planken met bijvoorbeeld een beits, dan komt de levensduur boven de 10 jaar uit. Dat ligt echter wel aan de omstandigheden. Er zijn geen garanties. Als je zoekt naar een houtsoort dat lang meegaat, dan is steigerhout duurzaam en opnieuw een geweldige keuze.

3.      Veelzijdigheid

Heb je al een project in je hoofd? Steigerhout kan bij vrijwel ieder project gecombineerd worden. Ook daarmee is steigerhout duurzaam. De meeste doe-het-zelvers kiezen ervoor om het hout buiten toe te passen. Dat kan prima, want steigerhout is bestand tegen een kleine hoeveelheid vocht.

Als je de kwaliteit van het hout langer mooi wilt houden, is het belangrijk dat je het hout afdekt bij regen of op een droge ondergrond plaatst. Daarbij is steigerhout zeer sterk. Steigerhout scheurt en trekt krom wanneer het in aanraking komt met overmatig vocht. Opnieuw kan een behandeling dit voorkomen.

Is steigerhout duur?

Steigerhout hoeft in principe niet duur te zijn. Het ligt er echter wel aan waar je de steigerhouten planken koopt. Bij houtdealers kun je vaak een afspraak maken voor een dergelijke prijs. Bij bouwmarkten liggen de prijzen vast, maar je kunt wel gebruikmaken van lopende kortingsacties.

Het is dus verstandig om de huis-aan-huisfolders niet direct weg te gooien. Blader deze eens door voor interessante acties, zodat je nooit te veel betaald. Vergeet ook niet om het internet af te speuren naar een goede prijs.

Conclusie – Zo kom je aan de beste bouwtekeningen

Is steigerhout wel duurzaam? Daar zijn we in dit artikel achter gekomen. We hebben geconcludeerd dat steigerhout inderdaad duurzaam is. Het gaat lang mee, het is niet per se nodig om het te behandelen en het krijgt een tweede leven nadat het van de bouwplaats afkomt.

Freds BouwtekeningenWil je bouwen met steigerhout, maar weet je niet hoe of hoe je moet beginnen? Een bouwtekening is een belangrijke schakel in dit geheel. Deze tekening loodst je stap voor stap door dit gehele proces heen. Bij Freds Bouwtekeningen vind je de beste bouwtekeningen van dit moment.

Duizenden doe-het-zelvers maken gebruik van de bouwtekeningen. Er komen geen moeilijke formules aan te pas en voor ieder project is een passend stappenplan te vinden. Download het Freds Bouwtekeningen, zodat je binnen enkele minuten over 10.000 bouwtekeningen beschikt.

Leave a comment