Jij hebt de mooiste kliko ombouw van de straat!

Als het aan ons ligt heb jij binnenkort de mooiste kliko ombouw van de straat. En die ga je helemaal zelf maken aan de hand van een praktische bouwtekening. Maar voor je aan de slag gaat is het eerst belangrijk dat je alles wat nodig is in huis haalt.

Om het bouwen van de mooiste kliko ombouw van de straat is een goede voorbereiding belangrijk. Je hebt de materialen nodig, gereedschap om te bewerken en benodigdheden voor het afwerken. Die je gemakkelijk bij je online bouwmarkt bouwbestel.nl kunt bestellen. Waarbij het voordeel is dat je jouw bestelling vaak de volgende dag al in huis hebt.

Laat mij je eerst meenemen in het stappenplan,
nadat wij de benodigdheden hebben doorgenomen.

Dit heb je nodig om een kliko ombouw te maken.

Om een kliko ombouw te maken heb je materialen nodig. Dat je met in de bouwtekening genoemde gereedschappen kunt bewerken. Om je goed voor te bereiden hebben wij de nodige materialen al voor je in dit overzicht gezet.

Van materialen tot aan gereedschap, een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom lees je de benodigde materialen hieronder:

 • Tuinpalen Geïmpregneerd, lengte 270 cm
 • Geïmpregneerde Schuttingplanken, lengte 300 cm
 • Vurenhout bewerkte planken, lente 180 cm
 • Duimplaat scharnier onderdeel, gelakt
 • Duimheng scharnier onderdeel, gelakt
 • Boeren klinkstel sluitwerk, gelakt
 • Metalen deurgreep sluitwerk
 • Schroeven voor houtwerk

Om de materialen te bewerken heb je handgereedschap, elektrisch gereedschap, meetgereedschap en benodigdheden voor het aftekenen nodig. Je kunt denken aan een handzaag of elektrische zaag, accuboormachine, boormachine, duimstok, haakse hoek, potlood en schuurpapier.

 

Stappenplan voor het maken van een kliko ombouw.

Om een kliko ombouw te maken ga je hieronder een handig stappenplan aantreffen. Daarbij is het goed te weten dat je geen ervaren bouwer hoeft te zijn. Ga snel, samen met ons aan de slag.

Aan de slag met het op maat zagen van de balken en planken.

De eerste stap is het op maat zagen van de balken en planken. Dit heeft als voordeel dat je direct aan de slag kunt met het bouwen van een stevig frame en het bevestigen van de planken. Voor het op maat zagen van de planken heb je materiaal nodig voor het aftekenen van de juiste maten en een haakse hoek. Waarna je deze met een (elektrische) zaag kunt zagen.

Het verbinden van de balken om een frame te maken.

Nu alle materialen op maat gezaagd zijn kun je beginnen met het bouwen van een stevig frame. Op dit frame kun je nadat deze klaar is de houten planken monteren. Het monteren van de framebalk doe je met houten schroeven. Die je er met een accuboormachine makkelijk in het hout kan draaien. Het voorboren heeft in sommige gevallen de voorkeur heeft. Daarmee voorkom je het scheuren van hout.

De planken op het frame monteren.

Het monteren van de planken op het frame kun je het beste met een accuboormachine. Omdat het kan voorkomen dat de kopse kant zal scheuren is voorboren van de schroefgaten een goede keuze. Je kunt zelf de keuze maken om de planken sluitend of open (met tussenruimte) te plaatsen.

De deuren van de kliko ombouw maken.

Als de bak zelf klaar is kunnen de deuren gemaakt worden. Deze maak je vanuit hetzelfde principe waarbij je begint met het frame monteren en aftimmeren met het plaatsen van de planken. Als de deuren klaar zijn kan het hang en sluitwerk gemonteerd worden. Waarmee je de deuren aan de ombouw kunt monteren.

Omdat de voorkeur duimplaaten en ijzers heeft kun je deze er gemakkelijk monteren. Bij het monteren is het aftekenen van de juiste maten heel belangrijk. Daarmee zorg je ervoor dat de deuren goed aan de bak sluiten.

Afwerken van de kliko ombouw.

Nu de kliko ombouw in elkaar is gezet kan de afwerking beginnen. Voor de afwerking kun je kiezen voor het blank (onbehandeld) laten van de ombouw. Omdat je gebruik maakt van geïmpregneerd hout is afwerken niet noodzakelijk. Het houtwerk is beschermd voor buiten. Maar natuurlijk staat je vrij hierin een keuze te maken.

Wanneer je de planken wel wilt schilderen of beitsen is het belangrijk dat je deze licht schuurt. Je zorgt hiermee dat gebruikte verf of beits goed in het hout kan trekken. Bij het aflakken is het in de grondverf zetten een goed idee.

Maar er zijn ook andere manieren van afwerken. Je kunt denken aan versieringen aanbrengen of voor specifiek hang en sluitwerk kiezen. Zo geef je de kliko ombouw een eigen look die past bij de omgeving.

Beste bescherming steigerhout

Handige onderhoudstips voor je kliko ombouw.

Het komt vaak voor dat een kliko ombouw direct op de straat of ondergrond geplaatst wordt. Op deze manier kan er makkelijk vocht in trekken. Door van resthout lage pootjes te maken voorkom je dit en geniet je langer van een kliko ombouw.

Ook is het verstandig om de bovenplaat aflopend naar de achterzijde te maken. Daarmee voorkom je dat er water op de planken blijft liggen waardoor hout (extreem) kan gaan werken. Wanneer hout gaat werken kunnen de planken krommen. Dit zorgt vaak voor scheuren en uiteindelijk losse planken.

Tot slot is het goed om een kliko ombouw nooit direct tegen de muur te plaatsen. Kies bij voorkeur voor ruimte tussen de ombouw en de muur. Zo kan de ombouw ademen en vocht makkelijker weg trekken. Wat ook ten goede komt van de levensduur.

Kies het soort kliko ombouw dat bij je past.

Omdat smaken verschillen is een standaard kliko ombouw misschien niet je eerste keuze. Daarom is het goed om Fred’s bouwtekeningen eens te bekijken. Je hebt toegang tot meer dan 10.000 unieke bouwtekeningen. Waaronder prachtige ombouwen, tuin en woonkamer meubels tot aan een bed.

Waar andere bouwtekeningen vaak niet compleet zijn heb je hier met Fred’s bouwtekeningen geen last van. Je ziet direct wat je nodig hebt, hoe je aan de slag kunt gaan en welke stappen er gezet moeten worden.

Fred's BouwtekeningenDit is wat je met Freds bouwtekeningen krijgt:

 • Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen.
 • Iedere bouwtekening is voorzien van een heldere handleiding.
 • Bij iedere klus is een materialenlijst voor de bouw aanwezig.

Voor Freds bouwtekeningen betaal je nu tijdelijk slechts 67 euro.
Ga jij aan de slag? Zonder er een jarenplan van te maken omdat je vastloopt.

Leave a comment