Onbehandeld steigerhout: Hoe lang gaat onbehandeld steigerhout mee?

Onbehandeld steigerhout – Ga jij steigerhout kopen? Of heb jij dit al in huis? Dan zijn er wat dingen die je moet weten. Want hoewel steigerhout een erg makkelijke houtsoort is, zelfs als het onbewerkt is, kiezen sommige mensen er toch voor om het te laten behandelen. Dit roept natuurlijk vragen op, want in hoeverre is dit nou daadwerkelijk nodig? En waarom zou je voor onbewerkt of juist bewerkt kiezen?

Het kan lastig zijn om een weloverwogen keuze te maken tussen behandeld en onbehandeld hout; helemaal als je er niet precies van op de hoogte bent wat je precies aan de verschillende soorten hebt. Aan beide kleven namelijk zowel voor- als nadelen, dus het is handig om hier wat beter van op de hoogte te wezen.

Wil jij onbehandeld steigerhout behandelen? Of wil jij weten hoe lang onbehandeld steigerhout meegaat? Dan kan je hier alles lezen wat erover te weten valt. We bespreken de levensduur, behandelmethoden én je krijgt enkele handige tips. Alles wordt behandeld!

Hoe lang gaat onbehandeld steigerhout mee?

Als je het hebt over onbehandeld steigerhout, dan spreken we over – je raadt het al – hout dat geen enkele vorm van behandeling heeft gehad. Een veel simpelere uitleg is er niet!

Wat verstaan we dan onder ‘geen enkele vorm van behandeling’? Wel, in feite hebben we het dan over hout dat geen beschermlaag meegekregen. Dus geen enkele vorm van beits, olie of speciale houtverf. Dit is niet per se erg, want onbehandeld steigerhout kan toch al zeker vijf tot tien jaar meegaan!

Maar dat gezegd hebbende, is het wel belangrijk om te weten dat deze levensduur afhankelijk is van een aantal factoren. Neem bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Krijgt het hout veelal te maken met vocht? Of houd je het niet voldoende droog? Dan trekt dit vocht in het hout, waarna beschadigingen of zelfs schimmels kunnen ontstaan. Dat zou zonde zijn, toch?

Daar komt ook nog bij dat onbehandeld steigerhout aanzienlijk sneller verkleurt, met als uiteindelijk resultaat je met grijs hout zit. Dus kies je voor onbehandeld steigerhout? Dan dien je wel goed bewust te zijn van deze factoren. Zit je niet op verkleuring of afscherming tegen het weer te wachten? Dan zou onbehandeld steigerhout wellicht niet de beste optie voor je zijn.

Waar is steigerhout van gemaakt?

Steigerhout is een erg mooi en stevig product. Zeker als doe-het-zelver zal je hier veel plezier aan beleven. Het hout is tenslotte ontzettend veelzijdig. Daarbij mag ook de herkomst van steigerhout niet onbesproken blijven in dit artikel. Steigerhout komt namelijk oorspronkelijk van een bouwplaats.

Ja, je leest het goed. Er is een vrij grote kans dat jouw steigerhouten kippenhok of picknicktafel in een vorig leven diende als steiger. De samenstelling van het hout maakt namelijk dat je het ontzettend breed kunt inzetten. Nadat de steiger wordt afgebroken, gaat het in de verkoop. Steigerhout is dus een gerecycled houtsoort.

Dit is eveneens de reden dat nieuw onbehandeld steigerhout er oud en gebruikt uitziet. Het is namelijk al eens eerder gebruikt.

Hoe behandel je steigerhout?

Wil jij gaan voor een langere levensduur? En wil jij voorkomen dat jouw steigerhouten project binnen de kortste keren beschadigd is? Dan is het geen slecht idee om het hout alsnog te laten behandelen.

Al eerder in dit artikel hebben we verschillende behandelmogelijkheden benoemd. Deze zetten we nogmaals uitgebreid op een rijtje.

  • Beitsen. Dit is de meest gebruikte manier van steigerhout behandelen. De beits smeert makkelijk uit en trekt vervolgens diep in het hout. Houtbeitsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Verf. Onbehandeld steigerhout schilderen is eveneens een goed idee. Ook dit legt een dikke beschermlaag aan. En verf? Dat kun je natuurlijk in iedere gewenste kleur verkrijgen.
  • Olie. Houtolie is veelal doorzichtig van kleur. Mocht je de originele kleur van het hout willen behouden, dan is dit een goede behandelmethode. Houd er echter wel rekening mee dat olie lastig aan te brengen is. Neem er dus vooral de tijd voor.

Heb je de behandeling voltooid? Laat het hout langere tijd drogen. Je wilt beschadigingen tenslotte voorkomen. Dit drogen dient minimaal één tot drie weken te duren.

Onbehandeld steigerhout

Wat heb je nodig voor steigerhout behandelen?

Kies jij bewust voor behandeld steigerhout? Dan heb je hier de volgende dingen voor nodig:

  • Behandelmethode naar wens;
  • Schuurpapier;
  • Kwasten;
  • Steigerhouten planken;
  • Vlakke ondergrond;
  • Plaats om te drogen;

Hoe laat je onbehandeld steigerhout langer meegaan?

Je kunt steigerhout natuurlijk onbehandeld laten. Er zijn genoeg doe-het-zelvers die daar graag voor gaan. Want laten we eerlijk zijn; een levensduur van 5 tot 10 jaar is tenslotte niet verkeerd – zeker als je gek bent op klussen.

Maar in theorie kun je deze levensduur nog wel verder verlengen zonder enige vorm van behandeling. Hoe? Dat hebben we hier nog even netjes voor je op een rijtje gezet:

  • Droge ondergrond. Vocht trekt veelal in gras- en zandondergronden. Laat je het steigerhout hierop staan? Dan trekt dit vocht eveneens in jouw steigerhout en wordt de levensduur verlaagd. Zorg voor een droge ondergrond – zeker tijdens de herfst- en wintermaanden.
  • Vocht komt eveneens uit de lucht, te zeggen in de vorm van regen, sneeuw, hagel en mist. Door het steigerhout af te dekken met een afdekzeil, krijgt vocht geen enkele kans.
  • Droog maken. Maak het hout eens in de zoveel tijd droog met een zachte doek. Zo veeg je het grootste deel van het vocht weg.
  • Schuur of garage. Heb je een grote schuur of garage tot je beschikking? Dan is dit natuurlijk een perfecte opslagplaats. Zodra de lente is aangebroken, haal je de meubels er terug uit, zodat je je kunt genieten.

Conclusie – Gebruik deze bouwtekeningen

Er zijn nog steeds genoeg klussers die bewust kiezen voor steigerhout onbehandeld laten. Tenslotte gaat het flink wat jaren mee, en kan je met de juiste maatregelen zelfs nog wat langer van je hout genieten. Wil je echter verzekerd zijn van lange levensduur en hoogstaande kwaliteit? Dan is behandeld steigerhout de beste keuze voor jou.

Steigerhout behandelen kan je doen door middel van schilderen, beitsen of oliën. Hoe dit moet, hebben we uitgebreid behandeld, maar natuurlijk begrijpen we dat de echte klusser dit zonder onze uitleg ook goed kan.

Freds BouwtekeningenHeb jij nog nooit gebouwd met steigerhout? Dan is het hoog tijd om de eerste stappen te zetten. Hiervoor heb je – vanzelfsprekend – een bouwtekening nodig. Hierop staat alle informatie die je nodig hebt, waaronder afmetingen en materialen. Bouwtekeningen van het internet voldoen echter niet aan alle eisen. En zelf maken? Dat is ook niet altijd ideaal.

Freds Bouwtekeningen helpt jou als doe-het-zelver uit de brand. Sterker nog, al meer dan 30.000 doe-het-zelvers zijn hiermee geholpen. De bouwtekeningen zijn overzichtelijk en makkelijk af te lezen, dus je zult geen gedoe hebben met lastige formules. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en beschik binnen enkele seconden over maar liefst 10.000 bouwtekeningen! Zo hoef je geen enkele klus nog onbehandeld te laten!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>