Stappenplan: Zelf een tuintafel maken in 10 stappen

Een goede tuintafel is een must-have voor iedereen met een tuin. Het mooie aan een tuintafel is dat je op een zwoele zomeravond heerlijk kunt genieten met je vrienden- en familie van een war2125m samenzijn.

Er zijn diverse soorten tuintafels in omloop. Ronde, vierkante, rechthoekige tuintafels ze zijn er allemaal. Vaak kun je ook nog uit het soort materiaal kiezen denk aan: kunststof, plastic, staal, glas en diverse soorten hout.

Je kunt een tuintafel meestal bij een tuincentrum, bouwmarkt of andere winkel verkrijgen. Online een tuintafel kopen is natuurlijk ook mogelijk. Het is maar net wat bij je wensen aansluit. Maar je kunt er natuurlijk ook een zelf maken. Indien je zelf een tuintafel maakt kun je deze geheel aan je eigen wensen aanpassen. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf een tuintafel maakt.

Hoe maak je een tuintafel?

Het maken van een tuintafel is makkelijker dan het lijkt. Het is vooral belangrijk dat je weet waar je moet beginnen. In dit stuk leg ik je aan de hand van een stappenplan uit hoe je een tuintafel maakt.

Stappenplan

Bekijk dit stappenplan en volg stap-voor-stap hoe je een tuintafel maakt. Jouw tuintafel zal binnenkort jouw tuin sieren. Dit pronkstuk zal de basis vormen van die heerlijke momenten van samen zijn in jouw tuin. Wil jij zelf een tuintafel maken? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1: Bouwtekening zoeken

Voordat je begint aan de bouw van je tuintafel heb je eerst een idee nodig. Dit idee kun je heel eenvoudig zelf uittekenen. Het maken van een eigen bouwtekening vereist wel enige kennis. Vind je het lastig om zelf een bouwtekening te maken? Dan kun je ook een bouwtekening kopen. Deze kun je heel eenvoudig op het internet vinden. Weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan naar Freds Bouwtekeningen. Op deze website vind je een compleet overzicht met allerlei bouwtekeningen. Je kunt er zelfs een boek aanschaffen. Dit e-book is verkrijgbaar voor een lage prijs. Het mooie is dat je er meer dan 10.000 bouwtekeningen in vindt. Die ene mooie tuintafel staat er zeker tussen.

Je hebt nu een naslagwerk waarin je veel bouwtekeningen kunt vinden. In het boek van 25 heb je een mooie bouwtekening gevonden voor een tekentafel. Ga er nu snel mee aan de slag.

Stap 2: Benodigdheden lijst

Je hebt nu een bouwtekening. Nu kun je heel eenvoudig een lijst met benodigdheden opstellen. Schrijf op wat je aan materialen nodig hebt. Heel belangrijk is ook dat je de juiste afmetingen opschrijft.

hoe maak je een bureau van steigerhout

Stap 3: Materialen bestellen

Je weet nu wat je nodig hebt. Nu kun je alles gaan bestellen. Hiervoor kun je naar een fysieke winkel, maar je kunt het ook online bestellen. Op bouwbestel.nl vind je alles wat je nodig hebt. Groot voordeel van bouwbestel.nl is dat het aan huis wordt geleverd. Dit scheelt veel gedoe met vervoer.

Stap 4: Alles op maat zagen

Bekijk de bouwtekening die je uit Freds Bouwtekeningen e-book hebt gehaald. Schrijf alle formaten op en teken dit af op het hout. Je kunt eventueel alle dingen van de bouwtekening uitvergroten en deze op het hout aftekenen. Op deze manier weet je zeker dat je alles goed doet. Zaag alles op maat en je kunt beginnen.

Stap 5: Schroef alles aan het tafelblad

Pak de bovenplaat dit is het tafelblad. Daar schroef je vervolgens de midden latjes op deze dragen het tafelblad. Kijk goed naar je bouwtekening waar je alles aan vast moet schroeven. Bij sommige tuintafels zijn geen middenlijst houdt dit dus goed in de gaten. Schroef de zij latten aan de tafel.

Indien je hebt gekozen voor een tuintafel met kleine latjes en geen groot blad is het belangrijk dat je de basis in elkaar schroeft. Dit doe je door eerst een zij lat te pakken en daar alle kleine latjes aan te schroeven. Vervolgens schroef je de andere lat eraan vast. Je krijgt nu een rechthoek met allerlei latjes ertussen.

Stap 6: Werk de basis af

Nadat je het basisframe hebt gemaakt kun je de tafel afwerken. Dit is geheel afhankelijk van het model dat je hebt gekozen. Vaak schroef je het tafelblad beter vast, als je een tafelblad met losse schrootjes hebt gekozen, schroef je alle kleine latjes bovenop het basisframe.

Doe het zelf bouwtekeningen

Stap 7: Plaats de poten

Je hebt nu de basis voor je tafel klaar. Nu is het tijd om de poten er onder te plaatsen. Kijk goed naar je bouwtekening. Kijk naar de plaats waar de poten moeten komen. Pak de juiste schroeven en schroef de poten op de juiste plaats. Bij sommige tuintafels zit er nog een extra versteviging tussen. Check jouw bouwtekening (gevonden in Freds Bouwtekeningen e-book) en zorg ervoor dat de tafel helemaal stabiel is. Kijk goed of hij niet wiebelt en schuur eventueel de poten nog wat op.

Stap 8: Tafel schuren en schoonmaken

Nu is je tafel klaar. Je wilt hem nu wellicht behandelen met olie of beits. Je kunt hem natuurlijk ook in een mooie kleur schilderen. Voordat je dit gaat doen is het belangrijk dat je de tafel goed opschuurt en ontvet. Anders pakt de verf niet.

Stap 9: Tafel afwerken

Nu je de tafel hebt geschuurd en schoongemaakt kun je hem gaan afwerken. De benodigde materialen kunt ook bestellen op bouwbestel. Wil je de houtnerf blijven zien? Dan kun je voor een olie, wax, beits of transparante lak kiezen? Wil je jouw tafel helemaal afwerken met een dekkende lak? Dan is het belangrijk dat je jouw tafel in de grondverf zet. Laat dit eerst goed uitharden voordat je hem helemaal aflakt. Mocht je voor beits of een ander product kiezen, let er dan op dat je er meerdere laagjes opzet. Een tuintafel staat continu buiten, dus slijt snel.

Stap 10: Tafel plaatsen

Je tafel is nu helemaal klaar. Nu kun je hem plaatsen op de plaats waar je het liefst zit. Zet er leuke stoelen omheen. Plaats nog wat leuke vaasjes met bloemen- en planten op de tafel en geniet van een prachtige nieuwe tuintafel.

 

Freds Bouwtekeningen

Ben je regelmatig bezig met klussen en heb je behoefte aan goede en vooral duidelijke bouwtekeningen? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de bouwtekeningen van Fred. Hier kun je ook terecht voor een bouwtekening dat jou helpt een mooie tuintafel te maken.

Klik hier voor meer informatie over Freds bouwtekeningen. 

5 thoughts on “Stappenplan: Zelf een tuintafel maken in 10 stappen”

Leave a comment