Steigerhout aan elkaar bevestigen? Beste manier!

Van steigerhout kun je zelf de prachtigste meubels maken. Het hout heeft geleefd en dat zie je. Een krasje of butsje meer of minder maakt niet uit de dus is het materiaal heel praktisch in gebruik. De doe-het-zelver heeft grofweg drie manieren om de verschillende houtstukken aan elkaar te zetten: schroeven, deuvels of lijm. Welke kies je?

Als je iets moois van steigerhout wilt maken, moet je eerst gaan nadenken op welke manier je de houtverbindingen gaat maken. Wil je steigerplanken aan elkaar vastmaken dan gebruik je meestal schroeven. Deuvels zijn ook gemakkelijk om mee te werken. Je kunt natuurlijk ook lijm gebruiken om de verschillende delen te monteren.

Lastige gecompliceerde houtverbindingen, zoals bijvoorbeeld zwaluwstaarten, zijn bij steigerhout niet nodig.

Schroeven

Een snelle en stevige manier om steigerhout aan elkaar te  bevestigen, is met schroeven. Gebruik hiervoor wel de juiste schroeven.

Schroeven zie je natuurlijk wel of je moet deze zo diep in het hout boren dat je later de gaten dicht geplamuurd kunnen worden. Hiervoor kun je het beste een verzinkboor gebruiken. Verzinken is nodig omdat je bijvoorbeeld niet op een stoel kunt zitten waar de schroeven nog uitsteken.

Omdat er geen water in de schroefkop mag komen, smeer je er een druppeltje houtlijm op. Dit maakt de schroef waterdicht. Van de houtlijm zie je later niets meer terug.

Als je schroeven gebruikt, boor dan wel eerst een gat in het hout anders kan het snel gaan splijten. De boor moet zo’n 1 à 1,5 mm kleiner zijn dat de maat van de schroef die je gaat gebruiken.

Kies voor een RVS schroef. Schroeven van roestvrijstaal roesten niet en zijn daarom ideaal voor buitenmeubels van steigerhout. Een sterke schroef boort ook makkelijk door hard hout heen. De speciale schroeven heten vlonderschroeven. De maat van steigerhoutschroeven is meestal 4,0 mm dik en 30 mm lang.

Tip: bevestig altijd dun op dik. Een schroef bevestig je dus altijd vanaf de plank naar de dikkere balk.

Beste schroeven steigerhout
Beste schroeven steigerhout

Lijm

De schroefverbinding volstaat als er niet te veel kracht wordt uitgeoefend op het meubel. Een stoel of een tafel voor buiten heeft een iets stevige constructie nodig. Het is dan een goed idee om de houtverbindingen ook te lijmen. Hiervoor gebruik je een goede houtlijm. Denk wel aan de goede volgorde: dus eerst lijmen en dan pas schroeven.

Lijmen is ook de tweede methode die kan worden toegepast om houtverbindingen te maken. Houtlijm is verkrijgbaar in D2, D3 en D4. Het cijfer achter de letter D geeft aan in welke mate de lijm vochtwerend is. Voor steigerhouten meubelen die buiten komen te staan, gebruik je D4. Deze lijm is watervast.

Een andere soort lijm is constructielijm. Deze lijm kan je goed gebruiken voor het verlijmen van verstekverbindingen. Te veel gebruikte constructielijm is weg te steken met een beitel. Houtlijm verwijder je met een vochtige doek.

Deuvels

In plaats van schroeven die je altijd blijft zien, zou je gebruik kunnen maken van deuvels. Een deuvelverbinding is een verbinding waarbij de deuvels (ronde, houten pennen) in tegenover elkaar geboorde gaten worden geplaatst. Dit is een uiterst secuur werkje. De gaten moeten recht tegenover elkaar worden geboord omdat je geen scheve verbinding wil.

Een deuvelverbinding, ook wel een pen- en gatverbinding genoemd, kan heel mooi staan bij tuinmeubelen van steigerhout.

Klem de planken die je wilt gebruiken aan elkaar met lijmklemmen. In de planken die je wilt verbinden, boor je een gat waarin een deuvel past. Haal de lijmklemmen los en smeer de deuvel vervolgens in met lijm en verbindt de planken aan elkaar. Gebruik extra lijm waar de planken elkaar raken. Klopt de deuvel in het onderste deel en leg het andere deel er bovenop. Met een hamer timmer je de planken stevig vast. Bevestig de lijmklemmen weer en laat de lijm drogen.

Deuvels zijn te koop in vele maten en met vele profielen. Werk je met dikkere planken dan heb je ook dikkere deuvels nodig. Plankjes die niet dikker zijn dan 18 mm bevestig je aan elkaar met een deuvel van 6 mm. Voor het monteren van twee steigerplanken heb je deuvels van 10 mm en 12 mm nodig.

Kieren

Bij het verbinden van steigerhouten planken leg je de ‘holle’ kanten tegen elkaar aan. Hiermee krijg je de kleinste kieren. Een beetje naad is niet zo erg. Hout leeft. Een plank die niet helemaal perfect is aangesloten, maakt dan ook niet zoveel uit. Het maakt jouw zelfgemaakte creatie uniek. Het geeft het eigengemaakte meubel van steigerhout alleen maar meer karakter.

Bouwbestel.nl

bouwbestel

Heb je nieuwe steigerplanken nodig voor je volgende project. Neem dan snel een kijkje in het houtaanbod van Bouwbestel. De voordelige steigerplanken zijn voor talloze doeleinden in te zetten waaronder het optrekken van schuttingen en het zelf maken van de meest uiteenlopende meubels.

Voor de afwerking kan gekozen voor een zogenaamde white wash met steigerhout beits, die eveneens in het assortiment is te vinden.

De nieuwe steigerplanken hebben een standaard lengte van 5 meter en kunnen makkelijk en snel bewerkt worden door middel van zagen, lijmen, spijkeren, beitsen en lakken. Het hout is duurzaam en voor eindeloos veel toepassingen geschikt, zowel voor binnen als voor buiten.

Op www.bouwbestel.nl kun je ook instructievideo’s vinden voor diverse klussen of verbouwingen. Bij het Klus Info-Centrum kun je vragen stellen over tal van klussen. Met behulp van de Klus Calculator bereken je eenvoudig de juiste aantallen stenen, cement en andere materialen die je nodig hebt.

Freds Bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenOp de site Freds Bouwtekeningen kun je een pakket aanschaffen met meer dan 10.000 bouwtekeningen, compleet met handleiding en materiaallijst. De duidelijke stap-voor-stap bouwplannen maken alles 100 procent duidelijk. Zelfs voor klussers die niet zo ervaren of handig zijn. Bij elke bouwtekening zit dus een heldere handleiding zodat je weet hoe het project in elkaar zit en hoe jij dat zelf stapsgewijs maakt. Elke bouwtekening bevat ook een materiaallijst zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoeveel. Dat scheelt je heel veel materiaalkosten.

In de Steigerhouten Tuinmeubelen Gids, een bonus, vind je plannen en bouwtekeningen die specifiek zijn bedoeld voor steiger of sloophout. Zie voor meer informatie de website van Freds bouwtekeningen. 

 

Leave a comment