Steigerhout afwerken, hoe werkt dat?

Ben je bezig met het maken van jouw eigen meubelen? Dan heb je hopelijk wel ervoor gekozen om met steigerhout aan de slag te gaan. Steigerhout brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Hierdoor is het materiaal onwijs geschikt voor het maken van je eigen (tuin)meubelen. Het materiaal is bovendien geschikt voor meubels voor zowel binnen als buiten.

Als je eenmaal een steigerhouten meubelstuk gemaakt hebt, staat de afwerking nog voor de deur te wachten. Hoe kan je steigerhout het beste afwerken? Het antwoord op die vraag lees je in dit uitgebreide artikel. Voordat we daarmee starten, willen we eerst de belangrijkste voordelen van steigerhout op een rijtje zetten.

De voordelen van steigerhout

Wat is nou dé reden waarom veel doe-het-zelvers voor steigerhout kiezen? Nou, die redenen zijn nogal uiteenlopend. Zoals gezegd biedt steigerhout enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen hebben wij in onderstaand rijtje uiteengezet:

  • Steigerhout is makkelijk bewerkbaar. Je kunt de steigerhouten planken makkelijk schuren, op maat zagen of het gewenste kleurtje geven.
  • Steigerhout is sterk en duurzaam. Dankzij deze eigenschappen kan je van een lange levensduur uitgaan.
  • Steigerhout is bestand tegen alle weersomstandigheden. Dankzij deze eigenschappen kan je steigerhout dus ook prima gebruiken voor tuinmeubelen.
  • Steigerhout is relatief goedkoop. Voor het inkopen van steigerhout hoef je absoluut niet de hoofdprijs te betalen. Hierdoor wordt het maken van je eigen meubelen nóg voordeliger.
  • Steigerhout heeft een fraai design. Over smaak valt niet te twisten, maar het is een feit dat steigerhout er fraai en strak uit ziet. Dankzij de mogelijkheid om het steigerhout een gewenste kleur te geven, kan je het design bovendien nog naar wens aanpassen.

Het mag duidelijk zijn; steigerhout brengt onwijs veel zwaarwegende voordelen met zich mee. Aan welk van bovenstaande voordelen hecht jij de meeste waarde? Wij weten uit ervaring dat veel mensen het prettig vinden dat steigerhout makkelijk bewerkbaar is. Hierdoor wordt het maken van steigerhouten meubelen namelijk nóg makkelijker.

Als je van de fraaie uitstraling van steigerhout wenst te genieten, is het van belang om het steigerhout af te werken. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit kunt doen, lees je in het vervolg van dit artikel.

Waarom moet je steigerhout behandelen?

Als je een steigerhout meubelstuk voor in de tuin gaat maken, is het onwijs belangrijk om het hout dan te behandelen. In de tuin krijgt het meubelstuk namelijk met verschillende invloeden te maken: de verschillende weeromstandigheden, vocht, de Uv-straling en vuil. Door het steigerhout te behandelen, kan je het hout tegen al deze invloeden beschermen. Het gevolg is dat het steigerhout hierdoor nóg langer het prachtige design blijft behouden. Ondertussen weet je ook zeker dat het steigerhout nog langer mee blijft gaan.

Hoe moet je steigerhout afwerken?

Voor het afwerken van steigerhout heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt onder meer olie, beits of verf gebruiken. Deze mogelijkheden hebben allen hun specifieke voordelen, waardoor we graag de drie mogelijkheden aan jou voorleggen. Op basis van jouw specifieke situatie kan je vervolgens bepalen welke mogelijkheid voor jou het beste is.

Olie: je hebt tegenwoordig de keus uit verschillende soorten transparante oliën. Deze oliën bieden bescherming tegen de verschillende weersinvloeden. Daarna bieden deze oliën ook nog bescherming tegen vlekken; deze vlekken kunnen bij buitenmeubels op meerdere manieren ontstaan. Dankzij de olie kan je dit enigszins opvangen.

Beits: staat jouw meubelstuk helemaal gereed in de tuin? Dan kan je ervoor kiezen om deze met beits in te smeren. De beits geeft de tafel het gewenste kleurtje én biedt de nodige bescherming. Dankzij beits kan je de levensduur van bijvoorbeeld een steigerhouten tafel absoluut verlengen.

Zelf een tafel maken van steigerhout.

Verf: ook met verf kan je het steigerhout tegen de verschillende invloeden beschermen. Na verloop van tijd is het wel belangrijk om een nieuwe verflaag aan te brengen. Verf brokkelt namelijk af en dat gaat ten koste van de uitstraling én van de bescherming van het steigerhouten meubelstuk.

Bonus: coating: als laatste hebben we nog een bonusmiddel in de aanbieding. Met coating is het namelijk mogelijk om jouw steigerhouten meubelen tegen vlekken te beschermen. Zoals hierboven reeds aangegeven kunnen de verschillende invloeden vlekken creeren. Met coating bescherm je jouw meubelstuk tegen vocht; zodoende voorkom je ook de vorming van vlekken. Bijkomend voordeel is dat de coating kleurloos is.

Wanneer moet je steigerhout afwerken?

Deze vraag wordt regelmatig aan ons gesteld. We hebben er daarom voor gekozen om deze vraag direct in dit artikel op te nemen. Wanneer moet je nou steigerhout afwerken? Het antwoord op de vraag is: dat is afhankelijk van jouw situatie. Heb je het steigerhouten meubelstuk net afgerond? Dan kan je het beste het steigerhout direct af gaan werken. Daarmee zorg je voor een veilige situatie gedurende de eerste periode van het steigerhouten meubelstuk.

Daarna is het aan te raden om eens in de 2 á 3 jaar de steigerhouten meubelstukken af te werken. Je kunt het meubelstuk dan een nieuwe laklaag geven, een nieuwe beits laag of een nieuwe coating laag. Door dit frequent te doen, kan je de levensduur van het steigerhouten meubelstuk behoorlijk verlengen.

Fred’s bouwtekeningen

Fred's BouwtekeningenBen je nog op zoek naar hulp tijdens het maken van de steigerhouten meubelstukken? Dan kunnen wij je van harte aanraden om Fred’s bouwtekeningen te bestellen. Fred heeft in de afgelopen jaren ruim 10.000 verschillende bouwtekeningen verzameld. Al deze bouwtekeningen geven jou een duidelijke leidraad tijdens het maken van meubelstukken. Bijkomend voordeel is dat veel van deze bouwtekeningen betrekking hebben op steigerhouten meubelstukken. Je kunt zodoende de bouwtekeningen volgen en binnen no time het meubelstuk klaar hebben. Dat is alles wat je wilt, niet waar?

Het aanmelden voor de bouwtekeningen kost eenmalig een kleine investering. Die investering levert echter onwijs veel gemak en plezier op. Mede hierom kunnen wij de bouwtekeningen van Fred absoluut aanraden. Maak een meubelstuk met behulp van deze bouwtekeningen en werk het steigerhout vervolgens af met behulp van dit artikel. Dan weet je één ding zeker: je kunt jarenlang van jouw steigerhouten meubelen genieten.

Ben jij benieuwd naar welke bouwtekeningen je krijgt als je aan de slag gaat met Freds bouwtekeningen? Lees dan hier meer informatie >>

Leave a comment