Steigerhout beitsen: Hoe doe je dat?

Steigerhout beitsen – Overweeg je om je steigerhout te beitsen? Of jij nu een professionele klusjesman of een doe-het-zelver bent, het is belangrijk om de juiste beits voor de klus te kiezen. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten houtbeitsen die beschikbaar zijn en geven we tips over hoe jij de juiste beits voor jouw project kiest.

We zullen ook een aantal nuttige tips over hoe de beits toe te passen en het gewenste resultaat te bereiken. Dus als jij erover denkt om jouw steigerhout te beitsen, lees dan verder!

Wat is steigerhout beitsen?

Beitsen is een methode om hout te beschermen en tegelijkertijd het uiterlijk ervan te verbeteren. Het is een dunne, kleurloze laag die in de houtnerf dringt en het hout beschermt tegen water, schimmels en andere schadelijke elementen die bijvoorbeeld door weeromstandigheden veroorzaakt worden.

Bovendien geeft beits het hout een mooie glans en verhoogt het de kleur van het hout. Beits wordt meestal aangebracht met een kwast of roller, maar je moet er goed op letten dat je het niet te dik aanbrengt en dat je dikke druppels direct verwijderd.

Waarom moet ik steigerhout beitsen?

Hierboven heb ik kort benoemd waarom jij steigerhout zou kunnen beitsen. We kunnen hier echter dieper op in gaan. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom jij jouw steigerhout zou moeten beitsen. Dit gaat om de volgende redenen:

 1. Om het hout te beschermen tegen weersinvloeden: Zoals ik al eerder zei, zal beitsen het hout beschermen tegen water en schimmels. Overmatig vocht door regen of sneeuw kan het steigerhout binnendringen, waarna schimmel ontstaat of waardoor het hout krom kan gaan trekken.
 2. Om het uiterlijk van het hout te verbeteren: Beitsen zal de natuurlijke kleur van het hout aanzienlijk verbeteren en geeft het een mooie glans.
 3. Om de steiger beter zichtbaar te maken: Als jij werkt aan een project waarvoor steigers nodig zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de steiger zichtbaar is voor anderen. Door het hout te beitsen wordt het beter zichtbaar en kun je ongelukken voorkomen. Steigerhout wordt niet alleen gebruikt voor meubels of decoratie, maar dus ook voor de bouw.
 4. Om het schoonmaken gemakkelijker te maken: Gebeitst hout is gemakkelijker schoon te maken dan ongebeitst hout.

waarom moet ik steigerhout beitsen

Welke soorten houtbeitsen zijn er?

Nu we weten waarom jij misschien jouw steigerhout wilt beitsen, laten we eens kijken naar de verschillende soorten beits voor steigerhout die beschikbaar zijn om jouw steigerhout te beitsen. Hieronder kun je een overzicht vinden:

 1. Watergedragen beitsen: Deze beitsen zijn erg populair omdat ze gemakkelijk aan te brengen en schoon te maken zijn. Ze zijn ook geurloos en niet giftig.
 2. Beitsen op oliebasis: Deze beitsen dringen moelijker door in het hout dan beitsen op waterbasis en bieden dus minder bescherming tegen vocht.
 3. Gelbeitsen: Gelbeitsen zijn vergelijkbaar met olie op basis van beitsen, maar ze zijn dikker en gemakkelijker aan te brengen. Ze dringen daarentegen goed in het hout en bieden een goede bescherming tegen vocht. Gelbeitsen kunnen echter moeilijk te verwijderen zijn als je per ongeluk een fout maakt.
 4. Wasbeitsen: Wasbeitsen zijn erg populair omdat ze gemakkelijk aan te brengen zijn en een natuurlijke uitstraling aan het hout geven. Wasbeitsen dringen echter niet door in de houtnerf en bieden daarom niet zo veel bescherming tegen vocht.
 5. Gepigmenteerde beitsen: Gepigmenteerde beitsen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en ze bieden een goede dekking. Gepigmenteerde beitsen kunnen echter moeilijk te verwijderen zijn als je een foutje maakt.

Hoe moet ik steigerhout beitsen?

Nu we een aantal redenen kennen waarom jij steigerhout zou moeten beitsen, laten we het hebben over hoe je dat moet doen. Je bent tenslotte niet voor niks bij dit blogbericht terecht gekomen.

Kies de juiste beits

Zoals ik eerder vertelde, zijn er verschillende soorten beitsen voor steigerhout beschikbaar. De meest voorkomende soort beits is beits op waterbasis, die gemakkelijk aan te brengen is en een goede dekking biedt.

Beitsen op waterbasis worden echter steeds populairder, omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn en weinig geur afgeven.

Bereid het steigerhout voor

Voordat jij begint met beitsen, is het belangrijk om het steigerhout voor te bereiden door het glad te schuren. Dit zal helpen om de beits beter aan het hout te laten hechten en het zorgt voor een gelijkmatige afwerking.

Breng de beits aan

Zodra de steiger of het steigerhouten meubelstuk glad is geschuurd, kun je aan de slag gaan met de beits voor steigerhout aan te brengen. Dit kun je het beste met een roller doen, omdat je het hiermee gelijkmatig kunt verdelen. Mocht de roller niet overal bij kunnen, dan kun je dit met een klein kwastje bijwerken.

Laten drogen

Heb je de beits gelijkmatig verdeeld? Dan kun het laten drogen. Bekijk hiervoor de instructies op de verpakking van de beits om de juiste droogtijd vast te kunnen stellen.

Genieten maar

Is de beits helemaal opgedroogd en naar je zin? Dan is het genieten geblazen. Je kunt het steigerhout voortaan in gebruik nemen zonder bang te zijn voor beschadigingen of schimmel.

steigerhout beitsen voor een steiger

Waar moet ik op letten bij steigerhout beitsen?

Bij het beitsen van steigerhout zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden om het beste resultaat te bereiken:

 • Zoals we al eerder concludeerde, is het belangrijk om het steigerhout of steigerhouten meubels te schuren voordat je de beits aanbrengt. Dit zal helpen om de beits beter te laten hechten aan het hout en zorgen voor een meer gelijkmatige afwerking.
 • Zorg ervoor dat je de beits gelijkmatig aanbrengt, zodat geen enkel deel van de steiger of steigerhouten meubel onbevlekt blijft.
 • Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de beits bekijkt om de juiste droogtijd te bepalen. Als je de beits te kort laat drogen, kan dit resulteren in een slordige afwerking.

Conclusie – Bouwen met steigerhout doe je zo!

Als jij op zoek bent naar een manier om jouw steigerhout te beschermen tegen het weer en schimmel, overweeg dan steigerhout beitsen. Beitsen houdt jouw steiger of meubelstuk in goede staat voor de komende jaren.

steigerhout beitsen Wil jij bouwen met steigerhout? Dat is een lastige onderneming zonder bouwtekening. Ga in dit geval naar Freds Bouwtekeningen voor het Freds Bouwtekeningen Pakket, en beschik binnen enkele minuten over meer dan 10.000 bouwtekeningen. Hier staat vast iets voor je tussen. Heel veel succes!