Hoe lang moet steigerhout drogen? Hier vind je het antwoord!

Hoe lang moet steigerhout drogen? – Steigerhout is populairder dan ooit tevoren. Dat is niet voor niks, want steigerhout wordt doorgaans gebruikt voor de bouw van steigers. Wanneer de steiger wordt afgebroken, gaat het hout in de verkoop. Van gebruikt steigerhout kun je prachtige meubels en decoraties maken. Hier weet jij als doe-het-zelver vast raad mee.

Voordat je aan de slag gaat, is het eerst belangrijk om je steigerhout te laten drogen. Waarom is het noodzakelijk om de steigerhouten planken eerst te laten drogen? In dit artikel vind je het antwoord op al je vragen.

Hoe lang moet steigerhout drogen?

Waarom moet ik mijn steigerhout laten drogen?

Het steigerhout laten drogen is één van de eerste stappen voordat je gaat klussen. Dit geldt alleen voor gebruikt steigerhout, want deze planken komen vaak rechtstreeks van de bouwplaats af of worden buiten gestald. Bij nieuw steigerhout van de bouwmarkt of uit de fabriek, hoef je deze stap niet te doorlopen.

Waarom moet je je hout dan laten drogen voor meubels? Dit heeft ten eerste met de werkzaamheden te maken. Vochtig steigerhout is niet makkelijk om mee te werken. Zeker als je de steigerhouten planken wil verven of behandelen met een beits. Het smeert vervelend en de behandeling trekt onvoldoende in.

Ook heeft het met de buigzaamheid te maken. Vochtig steigerhout heeft eerder de neiging om krom te trekken. Als je het steigerhout niet laat drogen, dan kan je tafel of badkamermeubel beschadigen. Het hout trekt niet alleen krom, het kan ook scheuren of zelfs loslaten. Dat zou zonde zijn van je werk, niet waar?

Waar kan mijn steigerhout drogen?

De voornaamste reden om je steigerhout te laten drogen, is om schade te beperken. Dat klinkt in eerste instantie makkelijk, maar misschien maak je je licht zorgen. Waar kun je het steigerhout laten drogen?

Dat is niet al te moeilijk. Dit kan namelijk overal. Je kunt bijvoorbeeld een schuur, garage of afdak gebruiken. Hoe droger de omgeving is, hoe sneller het steigerhout droogt. Dit betekent dus dat je eerder aan de slag kunt.

steigerhout laten drogen

Kan hout drogen in de zon?

Je weet nu waarom je steigerhout eerst moet laten drogen voordat je gaat klussen. Dit is vooral belangrijk als je gebruikt steigerhout koopt. Hiermee creëer je een oude en industriële look. Je zou zeggen dat hout prima kan drogen in de zon. De zon heeft immers warme zonnestralen.

Dat is een logische gedachte. Toch is het af te raden om hout te laten drogen in de zon. Uv-straling zorgt er namelijk voor dat de oppervlakte van het hout uitgedroogd raakt. Vervolgens kan het verkleuren of zelfs scheuren. Wil je hout laten drogen zonder barsten? Zoek dan naar een goede schaduwplek.

Hoe lang moet steigerhout drogen?

Als je de bovenstaande hoofdstukken hebt gelezen, dan heb je veel nuttige informatie opgedaan als doe-het-zelver. Nu wil je natuurlijk weten hoe lang steigerhout moet drogen. Grote kans dat je niet kunt wachten om te beginnen met je project.

Hoe lang steigerhout moet drogen, dat verschilt. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf waar je het hout laat drogen. Over het algemeen duurt het slechts enkele weken voordat het steigerhout kurkdroog is geworden. Er zijn echter ook gevallen waarbij het maanden duurt. Is het bijvoorbeeld winter en laat je het hout buiten drogen? Dan zou het dus zomaar langer kunnen duren.

Blijf vooral geduldig tijdens dit proces. Je kunt de planken beter wat langer laten liggen, dan dat je vroegtijdig aan de slag gaat en je meubel uiteindelijk kromtrekt.

Waarom steigerhout gebruiken?

Tegenwoordig is steigerhout een populair product om te gebruiken. Zo kun je van steigerhout een dressoir maken, een schommel of woonaccessoires. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Misschien kunnen de volgende voordelen dat wél.

Steigerhout heeft een lange levensduur

Steigerhout behandelen is geen vereiste. Ook zonder een houtbeits of olie, blijft de kwaliteit langere tijd hoog staan. Zonder behandeling, blijft steigerhout minimaal 5 en maximaal 10 jaar mooi.

Je hebt er geen omkijken naar

Ook het onderhoud van steigerhout is minimaal. Sterker nog, dit kun je zelf doen. Jaarlijks een natte doek over het meubelstuk halen is namelijk voldoende. Voor een extra reinigende werking, kun je ook groene zeep gebruiken.

Hout drogen voor meubels

Je kunt het verven

Na verloop van tijd, kan steigerhout grijs worden. Dit kan het gevolg zijn van verschillende weersomstandigheden. Veel eigenaren vinden deze kleur prachtig en slaan een dergelijke behandeling dus bewust over. Daarentegen kun je steigerhout gemakkelijk en snel verven. Je hoeft slechts de bovenlaag glad te schuren.

Daarbij kun je ook een speciale krijtverf gebruiken. Deze is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het voordeel hiervan is, dat schuren niet per se nodig is. Dit kan de finishing touch zijn voor je project.

Je kunt het flexibel gebruiken

Steigerhout is eigenlijk voor ieder project geschikt. Het wil niet zeggen dat je alleen meubels kunt maken. Nee, ook voor decoraties kun je het gebruiken. En werk je in de bouw of wil je je huis schilderen? We mogen niet vergeten dat de planken prima in te zetten zijn voor de bouw van een steiger.

Waar moet ik op letten als ik steigerhout gebruik?

Tot slot willen we je op de hoogte brengen van een aantal belangrijke punten. Ben je doe-het-zelver en wil je met steigerhout werken? Dan is het handig om rekening te houden met de volgende tips:

  • Schuren: Wil je je steigerhouten planken behandelen? Schuur dan eerst de bovenlaag glad. Dit voorkomt verwondingen én op deze manier trekt de behandeling diep in het hout, waardoor je een beschermlaag creëert
  • Bouwtekening: Bouw altijd volgens een bouwtekening, om zo fouten te voorkomen. Hierover later meer
  • Vergelijken: Wil je de prijs zo laag mogelijk houden? Vergelijk verschillende houtaanbieders met elkaar om zo bij de laagste prijs uit te komen

Conclusie – Bouwen volgens bouwtekeningen

Freds BouwtekeningenWil je weten hoe lang steigerhout moet drogen? In dit artikel heb je het antwoord op deze vraag gevonden. Wil je een steigerhouten tuinmeubel, schommel of tafel maken? Bij Freds Bouwtekeningen vind je de beste bouwtekeningen die er zijn.

De tekeningen zijn makkelijk af te lezen en loodsen je stap voor stap door het proces heen. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en beschik binnen slechts enkele minuten over meer dan 10.000 bouwtekeningen!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>