Steigerhout grijs maken? Dit zijn 3 manieren

Ben je een doe-het-zelver? Misschien wil je je handen uit de mouwen steken en steigerhouten meubels maken. Steigerhout is immers makkelijk, stijlvol en betaalbaar qua aanschaf. We geven je dus geen ongelijk. Liggen jouw voorkeuren echter bij robuust steigerhout? En kun je dit niet vinden? Dan wil je vast je steigerhout grijs maken.

Als je denkt dat het moeilijk is om grijs steigerhout te creëren, dan hebben we goed nieuws voor je: er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wil je hier meer over weten? Je zit bij dit artikel goed. We delen 3 manieren om je steigerhout grijs te maken. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder.

Waarom steigerhout grijs maken?

Om zeer uiteenlopende en persoonlijke redenen kiezen doe-het-zelvers voor grijs steigerhout. Het geeft immers een vintage of industriële look, die zowel binnen als buiten de tuin goed kan aansluiten. Heb je je twijfels hierover? Om de volgende redenen kun je ervoor kiezen om je steigerhout grijs te maken:

  • Je hebt geen steigerhouten planken naar wens gevonden: Wist je dat steigerhout gerecycled hout is? Vaak komt het rechtstreeks van de bouwplaats af. Dit geeft die versleten look. Je kunt echter pech hebben en alleen hout treffen dat er ‘nieuw’ uitziet.
  • Het sluit beter aan op je interieur: Grijs past vrijwel overal bij en kun je met veel andere kleuren combineren – in tegenstelling tot een standaard houtkleur.
  • Je vindt het mooier: Moet er een geldige reden zijn om je steigerhout vintage grijs te maken? Nee, dat hoeft niet. Je kunt het simpelweg mooi vinden. Dat is al een goede reden, toch?
  • Robuust steigerhout is duurder in aanschaf: Wil je de prijs laaghouden? Veel houtverkopers proberen zoveel mogelijk winst te pakken en schroeven de prijzen van robuuste planken flink omhoog. Door zelf aan de slag te gaan kun je de prijs aanzienlijk lager houden.
  • Een leuk project: Laten we er niet omheen draaien: klussen geeft onwijs veel voldoening. Straks zit je op de bank te genieten van je zelfgemaakte project. Dit is eveneens een goede reden om je gekochte planken een gloednieuwe kleur of look te geven.

Zoals je ziet, zijn er verschillende redenen om aan de slag te gaan met de algehele kleur. Ben je overtuigd, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Dat is geen probleem. In het restant van dit artikel geven we je meer informatie.

3 manieren om je steigerhout grijs te maken

Vind je klussen leuk, maar ben je geen professional of ervaringsdeskundige? Niemand zegt dat dat een probleem is. Steigerhout grijs maken is ontzettend makkelijk om te doen. Het is niet nodig om veel kennis te hebben hierover.

Toch willen we je adviseren om je enigszins in te lezen over de verschillende manieren. Zo weet je precies waar of hoe te beginnen. Als je voor grijs steigerhout wil kiezen, dan kun je de volgende 3 manieren gebruiken daarvoor:

Steigerhout grijs maken

1.      Steigerhout verven

Steigerhout verven is een gemakkelijke en toegankelijke manier om je steigerhout grijs te maken. Zeker als je krijtverf koopt. Normaal gesproken dien je hout als eerste stap te schuren. Zo zorg je er namelijk voor, dat de verf kan hechten aan het oppervlak. Met krijtverf is dit echter niet nodig.

Krijtverf is in verschillende kleuren te koop en te verkrijgen bij vrijwel iedere hobbywinkel. Ook kun je een kijkje nemen bij de bouwmarkt.

Let op: Maak je steigerhouten meubels voor buiten? Zoek naar krijtverf die bestand is tegen vochtige weersomstandigheden. Je wil voorkomen dat de verf eraf regent.

2.      Azijn

In het kader van ‘de prijs laaghouden’ is azijn gebruiken een toegankelijke oplossing. Azijn heb je immers altijd in huis. Doordat je het azijn aanbrengt op de steigerhouten planken, creëer je een grijze én robuuste look. Zeker als je het azijn met een ruw voorwerp aanbrengt – zoals met een schuurspons of een staalborstel. Breng enkele lagen aan en wacht vervolgens een aantal dagen op het resultaat.

3.      Onbehandeld steigerhout aanschaffen

Wanneer steigerhout niet is behandeld met beits of coating, zorgen de weersomstandigheden op den duur voor een verkleuring. De planken kleuren grijs. Als je niet al te veel handelingen wil doen, dan kun je dus kiezen voor onbehandeld steigerhout. Vervolgens laat je de natuur haar gang gaan. In theorie kan dit een prima optie zijn.

Het nadeel is echter wel, dat onbehandeld steigerhout minder jaren meegaat.  Bovendien kan vocht ervoor zorgen dat het hout gaat schimmelen of scheuren.

Kan ik mijn steigerhout alleen grijs maken?

Nee, zeker niet. Hoewel de meeste doe-het-zelvers voor grijs steigerhout kiezen, hoeft dat niet te betekenen dat dit de ‘algemene norm’ is. Met behulp van verf of beits, kun je je steigerhouten planken iedere kleur geven die jij maar wenst.

Het is echter wel belangrijk om de kleur af te stemmen op het gehele interieur van je huis of tuin. Alleen zo krijg je er het meeste plezier van en maak je van alles een prachtig geheel.

Steigerhout grijs maken

Is steigerhout geschikt voor buiten?

Veel mensen denken dat steigerhout alleen geschikt is voor binnenshuis. Het tegendeel is echter waar. Je kunt steigerhout prima buiten gebruiken. Wat dacht je van een stijlvolle schommel? Of van een nieuwe schutting?

Als je wil dat het steigerhout mooi blijft, is het belangrijk om dit te behandelen. Dit hebben we eerder in dit artikel besproken. Door een beschermende laag aan te brengen, blijven de planken mooi en kun je er lang van genieten. Lees meer over hoe lang steigerhout meegaat.

Conclusie

Wil je je steigerhout grijs maken? Maar weet je niet hoe je dat kunt doen? In dit artikel hebben we 3 manieren met je gedeeld en besproken. Misschien kun je hiermee aan de slag.

Freds BouwtekeningenVoordat je je steigerhout grijs gaat maken, moet je natuurlijk weten wát je gaat maken. Hiervoor is de bouwtekening een essentieel middel. Heb je nog geen bouwtekening gevonden? Neem eens een kijkje bij Freds Bouwtekeningen.

Meer dan 30.000 doe-het-zelvers maken gebruik van het platform. Wanneer je het Freds Bouwtekeningen Pakket gaat downloaden, krijg je toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen. Wil je je klus deze week nog afmaken? Twijfel niet langer en schaf het pakket aan!

Leave a comment

<p class="wantispam-comment-form-privacy-notice" style="margin-top:10px;">This site uses Antispam to reduce spam. <a href="https://anti-spam.space/antispam-privacy/" target="_blank" rel="nofollow noopener">Learn how your comment data is processed</a>.</p>