Steigerhout impregneren? Zo doe je dat!

Heb je een voortuin, achtertuin of een balkon? En staat sfeer wat jou betreft bovenaan? Steigerhout is een veelgebruikt en populair product. Je kunt er alle kanten mee op. Of het nu om een schutting of een picknicktafel gaat. Heb je echter gemerkt dat de kwaliteit langzaam achteruit gaat of wil je dit simpelweg voorkomen? Dan kun je steigerhout impregneren overwegen.

Door je steigerhout te impregneren voorkom je permanente schade, schimmels en scheuren in je steigerhout. Ben je een doe-het-zelver, maar weet je niet wat steigerhout impregneren inhoudt? Je zit bij dit artikel aan het juiste adres. Lees de teksten tot het einde, zodat je precies weet hoe je je volgende klus kunt aanpakken.

Steigerhout impregneren

Wat is steigerhout impregneren precies?

Steigerhout impregneren is een ander woord voor behandelen. Door de planken te impregneren breng je een beschermlaag aan, die het hout vervolgens beschermt tegen (extreme) weersomstandigheden. Nederland staat immers bekend als “koud kikkerlandje” en dat betekent dat vocht en kou het hout negatief kunnen aantasten. Ook zonlicht kan een boosdoener zijn door het geproduceerde uv-licht.

Als dit gebeurt en het steigerhout is nog onbehandeld, dan kan dat de volgende gevolgen met zich meebrengen:

  • Groene aanslag
  • Scheuren
  • Het hout trekt krom
  • Schimmel
  • Extreme verkleuring

Behalve dat je de bovengenoemde punten voorkomt als je je steigerhout gaat impregneren, zorg je er ook voor dat de levensduur wordt verlengd en de kwaliteit hetzelfde blijft. Je kunt er langer van genieten en het hout meerdere jaren gebruiken.

Waar kan ik mijn steigerhout mee impregneren?

Nu is het zaak om de juiste behandelmethode te kiezen. Het is niet de bedoeling dat je het steigerhout meer schade toebrengt dan de bedoeling is. Voordat je je steigerhout gaat impregneren, raden we je allereerst aan om voldoende kennis en informatie op te doen. Zo weet je namelijk zeker dat je voorbereid aan de slag gaat.

Steigerhout behandelen voor buiten kun je met verschillende middelen doen. Toch kiezen de meeste doe-het-zelvers voor een houtbeits. Een beits trekt diep in het steigerhout, waardoor het hout ook van binnenuit wordt beschermd. Bovendien smeert een beits gemakkelijk uit en kun je deze in verschillende kleuren aanschaffen. Vanzelfsprekend zijn er ook kleurloze varianten verkrijgbaar.

Afgezien van een houtbeits, zijn er ook andere behandelmethoden om je steigerhout te impregneren. Zo kun je een olie gebruiken. Daarnaast zijn er veel eigenaren die gecharmeerd zijn van hout- of krijtverf.

Steigerhout impregneren

Steigerhout verven lijkt in eerste instantie een goede oplossing te zijn. Je hoeft het steigerhout niet te schuren en er is veel meer keuze wat de kleur betreft. Maar als je het hout wil beschermen, dan is verf absoluut niet handig. Zodra verf in aanraking komt met vocht brokkelt het namelijk af.

Bovendien is verf niet in staat om het hout van binnenuit te beschermen. Als je je steigerhout wil impregneren voor bescherming, dan raden we je aan om een middel te kiezen dat diep in het hout trekt.

Verf kun je prima binnenshuis gebruiken. Bijvoorbeeld in een woonkamer of keuken. Vermijd vochtige ruimtes – zoals de badkamer. 

Wat is belangrijk als ik mijn steigerhout wil impregneren?

De juiste behandelmethode kiezen is niet het enige dat belangrijk is als je het steigerhout wil impregneren. Zo moet je ook met deze aspecten rekening houden:

  • Bovenlaag reinigen: Veel steigerhouten planken komen rechtstreeks van de bouwplaats af. Grote kans dat de planken vettig zijn of onder het zand zitten. Allereerst is het handig om de bovenlaag te reinigen. Dit kan met een vochtige doek of een speciaal ontvettingsmiddel.
  • Steigerhout schuren: Een gladde bovenlaag zorgt ervoor dat de behandeling gemakkelijker aan te brengen is. Bovendien voorkom je op deze manier vervelende of pijnlijke verwondingen. Misschien herken je de pijn van een splinter wel. Splinters zijn misschien klein, maar alles behalve prettig. Daarbij kan het zelfs voor vervelende infecties zorgen. Gebruik een schuurpapiertje of een elektrische schuurmachine.
  • Veiligheid: Het is niet de bedoeling dat je lichamelijke klachten overhoudt aan steigerhout impregneren. Voorkom nek- en schouderklachten door een werkbank te gebruiken die op de juiste hoogte staat. Werk kabels weg en laat gereedschap niet zomaar op de grond slingeren. Zo zijn ook de werkomstandigheden voor je omgeving veilig.

Wat zijn de voordelen van steigerhout impregneren?

Wil je je steigerhout impregneren? Je bent niet de enige doe-het-zelver met dit idee. Je wil immers lang genieten van je steigerhout. Heb je nog twijfels? Wellicht kunnen de voordelen je over de streep trekken:

Langere levensduur

Behandeld steigerhout heeft een langere levensduur. In tegenstelling tot onbehandeld steigerhout, kan het zelfs meer dan 15 jaar goed blijven.

Kwaliteit blijft hoog

Heb je een steigerhouten schutting, picknicktafel of een luxe kookeiland gemaakt? Het zou zonde zijn als de kwaliteit na slechts 5 jaar minder wordt. Door je steigerhout te impregneren voorkom je schade en verkleuringen. Je kunt het dus langer gebruiken.

Steigerhout impregneren

Geld besparend

Een steigerhouten meubel maken is prijs besparend. Je werkt met eigen materialen. Bovendien kun je het meubelstuk naar eigen smaak ontwerpen. Steigerhout impregneren is eveneens besparend. Je kunt het meubelstuk langer gebruiken, waardoor een vervanging de komende jaren niet nodig is.

Kleur naar wens

Ben je niet enthousiast over de originele houtkleur van steigerhout? Daar is iets aan te doen. Er zijn verschillende houtbeitsen en oliën die je in de gewenste kleur kunt aanschaffen – al is het kleuraanbod vrij beperkt. Vanzelfsprekend zijn er ook kleurloze opties, mocht je dat mooier vinden.

Conclusie – Maak iets van steigerhout

Heb je steigerhout gebruikt in de tuin, maar wil je voorkomen dat de kwaliteit minder wordt? Dan is steigerhout impregneren een prima oplossing. Dit is dé manier om een beschermlaag aan te brengen. Zo krijgen vocht en zonlicht niet langer de kans om schade toe te brengen.

Freds BouwtekeningenWil je bouwen met steigerhout, maar weet je niet waar of hoe te beginnen? We verwijzen je graag door naar Freds Bouwtekeningen. Dit is hét platform voor de beste bouwtekeningen. Of je nu een schommel of een konijnenhok wil maken, er staat vast iets voor je tussen. Het enige wat jij hoeft te doen is het Freds Bouwtekeningen Pakket te downloaden en je kunt aan de slag. Wat ga jij maken?

Leave a comment