Steigerhout lakken: Dit zijn de voordelen van steigerhout behandelen

Twijfel je over steigerhout lakken? Je bent niet de enige doe-het-zelver die niet staat de springen van enthousiasme. Steigerhout lakken kost namelijk extra tijd en het is belangrijk om te weten waar je aan begint. Toch is steigerhout lakken een goede manier om je steigerhouten meubel of accessoire de gewenste kleur te geven.

Bovendien zorgt de lak voor een beschermende laag. Wil je hier meer over weten of ben je simpelweg benieuwd naar de voordelen van steigerhout behandelen? In dit artikel vind je het antwoord op al je vragen. Ben je klaar om te klussen?

Steigerhout lakken

Is steigerhout goedkoop?

Voordat je steigerhout kunt lakken, is het wel zo handig om te beginnen bij het begin. Een steigerhouten meubel maken begint namelijk bij steigerhouten planken kopen. Misschien vraag je je wel af of steigerhout goedkoop in aanschaf is. Veel doe-het-zelvers willen de prijs het liefst zo laag mogelijk houden.

Wat de prijs van steigerhout betreft, kun je het zo gek maken als je zelf wil. Als je steigerhout koopt, dan kun je kiezen uit gebruikt en nieuw steigerhout. Je zou zeggen dat gebruikt steigerhout goedkoper is, maar dat is niet helemaal waar.

Door de algehele uitstraling is gebruikt steigerhout de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Daardoor is de aanschafprijs aanzienlijk gestegen en zijn steigerhouten planken niet goedkoop te krijgen. Daarom kun je het beste voor nieuw steigerhout kiezen en deze vervolgens een oudere look geven – bijvoorbeeld door het steigerhout op te schuren. Verder kun je op de volgende manieren goedkoop steigerhout vinden:

 • Maak gebruik van een steigerhout aanbieding;
 • Bezoek een houtverkoper en maak afspraken;
 • Zoek in je schuur of garage naar oud of overgebleven steigerhout;

Wat zijn de voordelen van steigerhout lakken?

Is steigerhout lakken verplicht? Nee, dat is het niet. Deze keuze ligt nog altijd bij jou als doe-het-zelver. Steigerhout lakken wordt ook wel beitsen genoemd. Je bent niet de enige die besluit om het niet te doen. Steigerhout kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Zelfs zonder behandeling beschikt steigerhout over een indrukwekkende levensduur. Je kunt rekenen op minimaal 5 jaar.

Is het aan te raden om steigerhouten planken onbehandeld te laten? Nee, absoluut niet. Als je besluit om je steigerhout te lakken, dan komen daar de volgende voordelen bij kijken:

 • Hout wordt van binnenuit beschermd: De lak van je steigerhout beschermd niet alleen de bovenlaag, maar vooral de onderlaag. Het product trekt namelijk diep in het hout, waardoor bijvoorbeeld vocht geen schade aanbrengt.
 • Gewenste kleur: Ben je niet gecharmeerd van een originele houtkleur? Dat kun je simpel oplossen. Je kunt een lak of beits in verschillende kleuren aanschaffen.
 • Originele kleur behouden: Vind je de originele houtkleur juist wél mooi? Een kleurloze coating is geen enkel probleem.
 • Duurzamer: Wil je je meubel of accessoire zo lang mogelijk mee laten gaan? De lak zorgt ervoor dat de steigerhouten planken langer mooi blijven, waardoor je een duurzame keuze maakt.
 • Oudere look maken: Door de manier van aanbrengen creëer je een oude, industriële look. Zelfs als je nieuw steigerhout gebruikt. Je kunt het product er nonchalant opdeppen, waardoor de planken oud en beschadigd lijken.

Steigerhout lakken

Wat heb ik nodig als ik steigerhout wil lakken?

Steigerhout lakken is een gemakkelijke klus. Het vergt slechts een aantal simpele handelingen. Het is vooral belangrijk om als eerste de bovenlaag van de steigerhouten planken glad te schuren. Dit kan met een schuurpapiertje of met een elektrisch gestuurde schuurmachine.

Je voorkomt niet alleen verwondingen, het zorgt er eveneens voor dat de lak optimaal wordt opgenomen. Ook is het handig om over een goede werkbank te beschikken. Hierdoor blijft het hout op zijn plek liggen en voorkom je lichamelijke klachten.

Als laatste is een goede kwast geen overbodige luxe. Met dit hulpmiddel kun je de lak gelijkmatig verspreiden over de steigerhouten planken. Als je de klus eenmaal geklaard hebt, is het belangrijk om het steigerhout zo lang mogelijk te laten drogen. Zorg voor een droge en vochtvrije plek.

Is steigerhout verven verstandig?

Je kunt steigerhout op verschillende manieren behandelen. Steigerhout lakken behoort tot deze categorie. Afgezien daarvan, kun je er ook voor kiezen om het steigerhout te schilderen. Het is een veel gekozen optie.

Een speciale houtverf is verkrijgbaar in verschillende kleuren en daardoor heb je veel keuzes. Zeker als je een speciale krijtverf kiest, heb je er nauwelijks werk aan. Voor krijtverf hoef je steigerhout namelijk niet te schuren. Dat klinkt als muziek in de oren, maar dat ligt in de praktijk anders.

Steigerhout verven is niet altijd verstandig. Het hout vorm namelijk geen beschermlaag en kleurt alleen de bovenlaag. Als de verf eenmaal in aanraking komt met vocht, dan brokkelt het snel af en is je werk voor niets geweest. Bovendien is houtverf niet in staat om het hout van binnenuit te beschermen, waardoor je meubels of accessoires vervolgens beschadigd raken.

Steigerhout lakken

Welke steigerhout ideeën kan ik toepassen?

Wil je bouwen met steigerhout, maar heb je nog weinig inspiratie hiervoor? Gelukkig kun je met dit houtsoort verschillende kanten op. Als je zoekt naar toffe steigerhout ideeën, dan staat hier misschien iets voor je tussen:

 • Steigerhouten badkamermeubel;
 • Schutting;
 • Steigerhouten loungebank;
 • Schommel;
 • Steigerhouten hondenmand;
 • Woonaccessoires;
 • Deuren;
 • Meubels;

Om met de bovengenoemde steigerhout ideeën aan de slag te kunnen, is het bezit van een bouwtekening geen overbodige luxe. Deze tekening heb je nodig om je project te bouwen en in elkaar te zetten.

Bovendien vermeld een bouwtekening wat je nodig hebt. Heb je deze nog niet op zak? Hier lees je in onze conclusie meer over.

Conclusie

Wil je je steigerhout beschermen tegen vocht of simpelweg een kleur geven? Dan kun je het steigerhout lakken. Dit wordt ook wel beitsen genoemd. Het product trekt diep in het hout, waardoor je een beschermlaag aanlegt.

Met deze beschermlaag kunnen je steigerhouten planken nog jaren mee en blijft de kwaliteit hoog. Dat wil iedere doe-het-zelver, toch?

Freds BouwtekeningenWil je steigerhout verwerken in een project, maar heb je nog niet de juiste bouwtekening in handen? Breng een bezoek aan Freds Bouwtekeningen en download vervolgens het Freds Bouwtekeningen Pakket. Zo beschik je over maar liefst 10.000 bouwtekeningen. Hier staat vast iets voor je tussen. Succes!

 

Leave a comment