Met steigerhout kun je verschillende kanten op. Zeker als je gek bent op klussen, kun je je handen uit de mouwen steken. Je kunt van steigerhout meubels maken, accessoires of een speeltoestel voor de kinderen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wist je dat vocht een grote boosdoener kan zijn voor je product? Kan steigerhout uitzetten?
Het is niet verkeerd om meer informatie in te winnen over steigerhout. Zo kom je namelijk niet voor verrassingen te staan. Wat dat betreft, ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Lees vooral verder voor de beste informatie én tips.
Kan steigerhout uitzetten?
Als je voor het eerst gaat klussen met steigerhout, dan is het belangrijk om van tevoren wat research te doen. Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? Ja, die zijn er. Het is goed om te weten dat steigerhout inderdaad uit kan zetten. Dit is een natuurlijk proces.
Deze kans is groter als het steigerhout buiten staat. Bijvoorbeeld in de achtertuin. In dit geval krijg je te maken met verschillende weersomstandigheden, waarbij vocht een grote schadepost is. Vocht trekt namelijk diep in het hout, waardoor het uit kan zetten. Ook kun je de volgende gevolgen ondervinden:
- Het hout trekt krom
- Het hout krimpt
- Schimmels
- Verkleuringen
- Scheuren
Wanneer steigerhouten meubels buiten staan en continu in aanraking komen met vocht, is de schade vrijwel altijd permanent. Daar kun je flink van balen.
Kan ik steigerhout buiten laten staan?
Nu je meer weet over steigerhout dat kan uitzetten, heb je misschien een onderbuikgevoel gekregen. Je zou zeggen dat steigerhout helemaal niet buiten kan staan. Je wil schade immers voorkomen. Hoe zit dat precies?
Hoewel steigerhout uit kan zetten, kun je het prima buiten laten staan. Het hout kan tegen een stootje door de sterkte en de dikte. Bij een minimale aanraking met vocht hoeft er niet veel aan de hand te zijn.
Dat betekent echter niet dat steigerhouten planken onverwoestbaar zijn. Want laat je het hout het hele jaar door op een vochtige ondergrond staan, dan kun je ervan uit gaan dat het steigerhout gaat uitzetten, schimmelen of zelfs gaat scheuren.
Als je denkt dat alleen buitenmeubelen last hebben van vocht, dan heb je het mis. Heb je bijvoorbeeld een steigerhouten badkamermeubel? Dan krijg je te maken met hetzelfde effect. Dit is immers de vochtigste ruimte van het huis.
Hoe lang gaat onbehandeld steigerhout mee?
Je kunt steigerhout behandelen om schade te voorkomen. Bovendien dient deze beschermlaag als schild voor vocht. De laag trekt diep in het hout, waardoor vocht geen schade aan kan brengen. Daarover later meer. Zelfs als je besluit om het steigerhout niet te behandelen, kun je rekenen op een levensduur van minimaal 5 jaar.
3 tips om schade te voorkomen
Wil je voorkomen dat het steigerhout beschadigd raakt doordat het uit gaat zetten? Het maakt niet uit of je nu een steigerhouten loungeset hebt gemaakt of een steigerhout tafel buiten hebt staan; iedere vorm van schade wil je voorkomen. Grote kans dat je iets hebt aan de volgende 3 tips.
1. Steigerhout behandelen
Eerder in dit artikel hebben kort besproken waarom het goed idee zou kunnen zijn om je steigerhout te behandelen. Dit zorgt ervoor dat je de levensduur verlengt, permanente schade voorkomt en verkleuringen tegengaat.
De meeste gebruikers kiezen er bewust voor om het hout te beitsen, omdat je dit middel gemakkelijk kunt aanbrengen. Bovendien hoef je slechts één laag te gebruiken voor een optimale bescherming. Wist je dat behandeld steigerhout meer dan 10 jaar mee kan gaan?
Extra tip: Door het steigerhout te verven breng je geen beschermende laag aan. Verf is er niet toe in staat om in het hout te trekken. Het kleurt slechts de bovenlaag. Bovendien is hout niet bestand tegen vocht, waardoor het afbladdert.
2. Steigerhouten meubels afdekken
Een andere optie die je hebt, is de steigerhouten meubels afdekken. Maak je geen zorgen over het aanschaffen van dure middelen, want dit kun je al doen met een afdekzeil en deze zijn te koop bij vrijwel iedere bouwmarkt. Deze zijn dik en stevig genoeg om bijvoorbeeld extreme regenval tegen te gaan.
Het nadeel is echter wel, dat je alleen steigerhouten tuinmeubelen kunt afdekken. Gaat het om een schutting of om een grote schommel, dan gaat deze vlieger niet op natuurlijk.
3. Verplaatsen naar een droge plek
Staat het steigerhout op bijvoorbeeld een grasmat of een buitentapijt? Prachtig natuurlijk, maar het kan daadwerkelijk een nadeel zijn. Deze ondergronden zijn onwijs gevoelig door vocht en zuigen zich hier vervolgens mee vol. Mochten je steigerhouten tuinmeubelen hierop staan, dan zuigen ook de planken zich vol met vocht. We weten inmiddels wat de gevolgen zijn.
Afgezien van het gebruik van een dekzeil, kun je er ook voor kiezen om de stukken te verplaatsen naar een droge ondergrond. Misschien heb je de beschikking over een ruime garage of schuur. Mocht je die niet hebben, verplaats steigerhouten tuinmeubelen in ieder geval naar een harde ondergrond.
Kan ik steigerhout uitzetten voorkomen?
Nee, dat kan niet. Steigerhout is, zoals je kon lezen, een natuurproduct. Het krimpen en uitzetten van hout noemen we “werken”. Dat het steigerhout kan uitzetten, hoeft geen probleem te zijn. Het wordt pas een probleem als de planken in aanraking komen met overmatig vocht.
Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden als regen, hagel en sneeuw. De zon kan daarentegen voor verrotting en verkleuring zorgen, dus ook dit moet je niet onderschatten.
Conclusie
Wil je steigerhouten tuinmeubelen maken? Het is goed om te weten hoe je dit natuurproduct gebruikt. Zo kan steigerhout uitzetten. Dit gebeurt wanneer het hout in aanraking komt met vocht. Op zich geen probleem, maar dat kan het wel worden. Zo heb je 3 tips gekregen om permanente schade voortaan te voorkomen.
Wil je iets maken van steigerhout? Bij Freds Bouwtekeningen kun je terecht voor de beste bouwtekeningen. De tekeningen zijn geschikt voor zowel beginners als professionals, en kun je gemakkelijk aflezen. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket, zodat je toegang krijgt tot 10.000 verschillende bouwtekeningen. We wensen je veel klusplezier!