Steigerhout verven voor buiten | Kan dat wel?

Ben je een rasechte doe-het-zelver? Doe je niets liever dan je handen uit de mouwen steken? Je kunt van steigerhout de meest uiteenlopende projecten in elkaar zetten. Zelfs als je geen professionele klusser bent. Het houtsoort wordt vaak binnen toegepast, maar ook buitenshuis is het een razend populair product. Maar, wat als je niet content bent met de kleur? Kun je steigerhout verven buiten?

Steigerhout heeft van zichzelf een stijlvolle, neutrale kleur. Het zou echter goed kunnen, dat dit niet je smaak is. Daarbij kan een andere kleur je tuin tot een prachtig geheel maken. Voordat je de verfkwast erbij pakt, wil je je zo goed mogelijk voorbereiden. In dit artikel komen we erachter of steigerhout voor buiten geschikt is om te verven.

Waarom steigerhout verven als het buiten staat?

Buitenshuis is steigerhout op verschillende manieren te verwerken. Dit kan naar eigen wens. Zo kun je er een schutting van maken, maar ook schommels, picknicktafels en zelfs steigerhouten bloembakken komen voor. Je zou denken, dat de kleur buitenshuis er minder toe doet. Toch zijn er verschillende redenen om je steigerhout te verven buiten. Je vindt hieronder een overzicht.

De kleur veranderen

De reden is soms simpeler dan je denkt. Je kunt simpelweg niet gecharmeerd zijn van de originele kleur van steigerhout. Zo veranderd onbehandeld steigerhout na verloop van tijd naar een grijze kleur. Met een speciale houtverf naar wens, kun je de kleur simpel en snel aanpassen. Veel doe-het-zelvers kiezen voor een krijtverf, omdat je deze zonder te schuren aan kunt brengen. Heb je al een kleur in gedachten?

Steigerhout oud maken

De robuuste staat van steigerhout is zeer populair. De planken zien er oud en doorleeft uit, waardoor je een stoere en industriële look krijgt. Gebruikt steigerhout komt vaak rechtstreeks van de bouwplaats af. Soms is het onmogelijk om aan oud steigerhout te komen. Bijvoorbeeld door de prijs.

Nieuwe steigerhouten planken zijn vaak goedkoper. Wil je een oude look creëren? Dat kan door het steigerhout van buiten te verven. Dit kan door middel van krijtverf. Wist je dat je ook een staalborstel kunt gebruiken?

Steigerhout verven voor buiten

Kan ik mijn steigerhout verven buiten?

Het is zonder twijfel mogelijk om het steigerhout voor buiten te verven. Maar, is dit ook verstandig om te doen? Dit gaat je misschien verbazen, maar dat is niet het beste idee. Dat heeft vooral met de weersomstandigheden te maken. Verf mag dan de bovenlaag kleuren, het vormt verder geen bescherming voor het hout. Ook is verf niet in staat om in het hout te trekken.

Ten eerste gaat de kwaliteit van het hout achteruit. Vergis je echter niet, want steigerhout kan prima worden toegepast buitenshuis. Maar wanneer het geen enkele bescherming krijgt, neemt de kans op schimmels en scheuren toe. Dat zou toch zonde zijn van je handgemaakte project, niet waar? Ten tweede komt ook de verf er niet goed vanaf. Want vooral de verf is niet in staat om zich staande te houden wanneer het in aanraking komt met vocht. Zo kan de verflaag scheuren en gaan bubbelen. Daarmee gaat de kwaliteit snel achteruit.

Aangezien steigerhout buitenshuis in aanraking komt met vocht, kun je het steigerhout beter niet verven als het buiten staat. Want ook op een terras of onder een afdak is die kans aanwezig. Mocht je de kleur willen veranderen of je wilt het hout simpelweg behandelen, kun je beter voor andere methodes kiezen. Daar lees je later meer over.

Hoe kan ik het steigerhout voor buiten verven?

Als het steigerhout voor buiten bedoeld is, is verven geen aanrader. Maar, wat als je écht niet tevreden bent over de huidige kleur? Gelukkig zijn er genoeg andere opties die tevens als bescherming dienen:

Optie 1: Steigerhout beitsen

De meeste doe-het-zelvers kiezen ervoor om het steigerhout te beitsen. Dat is niet gek, want de behandeling is zeer makkelijk aan te brengen. Beits is soepel en je kunt gewoon een kwast gebruiken. Vrijwel iedere bouwmarkt heeft het product wel op voorraad.

Beits staat bekend om de beschermende werking. Het product dekt de bovenlaag, en trekt tegelijkertijd in. Op deze manier wordt een beschermlaag gecreëerd, die het hout van buiten en binnenuit beschermd. Daarmee is beits ideaal om buiten te gebruiken, omdat het vocht het hout niet kan beschadigen. Je kunt voor een kleurloze beits kiezen, waardoor het op een lak lijkt. Maar wil je het steigerhout verven voor buiten? Dan kun je ook voor een gekleurde beits kiezen. Deze zijn niet hetzelfde als verfkleuren.

Steigerhout verven buiten

Optie 2: Breng een gel aan

Vind je de huidige kleur van het steigerhout mooi? Ben je echter van mening dat deze onvoldoende uitkomt? Met een gel kun je de kleur op een simpele manier naar boven halen. Daarbij zorgt de gel ervoor, dat het oppervlak er strak en glad uit komt te zien. Je moet er wel rekening mee houden, dat de gel geen beschermlaag vormt.

Optie 3: Houtolie

Olie is weliswaar kleurloos, maar het kan toch als een goed alternatief dienen voor verven. Houtolie geeft het steigerhout meer uitstraling en accentueert, net als bij de gel, de natuurlijke kleur van het steigerhout. Wat je echter wel kunt doen, is een donkere of lichtere kleur kiezen.

Daarbij vormt houtolie een prima beschermlaag, waardoor het vocht afstoot. Deze is minder krachtig, maar beschermt daarentegen wel de bovenlaag. Het enige waar je aan moet denken, is dat je de olie meerdere keren per jaar opnieuw moet aanbrengen. Het laagje wordt met de tijd dunner.

Conclusie – Zo werk je met steigerhout

Wil je je steigerhout dat buiten staat verven? Je kunt altijd een krijtverf gebruiken, om zo de gewenste kleur aan te brengen. Verf biedt echter niet de juiste bescherming en daarom is het verstandig om voor bijvoorbeeld een beits, gel of olie te kiezen.

Freds BouwtekeningenHeb je nog niets gebouwd met steigerhout en zou je daar hulp bij willen? Met Freds Bouwtekeningen bouw je de mooiste projecten. De bouwtekeningen zijn geschikt voor beginners en makkelijk om af te lezen. Download het Freds Bouwtekeningen Pakket en krijg toegang tot meer dan duizend goede bouwtekeningen. Wat ga jij als eerst maken?

Leave a comment