Steigerhout zwart verven: hoe pak je dat aan?

Ben je niet tevreden over de kleur van je steigerhouten meubels? Misschien wil je je steigerhout zwart verven. De kleur zwart past immers bij ieder interieur. Bovendien kun je het eindeloos combineren met andere kleuren, bijvoorbeeld met goud.

Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je het gewenste resultaat bereikt? Zeker als je de meubels zelf hebt gemaakt, wil je voorkomen dat je een onherstelbare fout maakt. In dit blogbericht lees je waar je op moet letten als je je steigerhout zwart gaat verven.

Waarom steigerhout zwart verven?

Voordat je je kwasten erbij pakt, moet je er eerst achter komen of je het steigerhout zwart wil verven. Het zou goed kunnen dat je je twijfels hebt over de kleur en over de algehele uitstraling. Zwart is een kleur dat veel doet voor je interieur en je moet bepalen of dit bij je past.

Allereerst is zwart een populaire kleur. Veel mensen kiezen voor zwart, omdat het interieur een stijlvolle en industriële uitstraling krijgt. Je kunt de kleur toepassen op je meubels, maar je kunt ook kiezen voor accessoires. Zo geven zwarte fotolijsten bijvoorbeeld een strakke en moderne look.

Zwart wordt eveneens gekozen, omdat je de kleur makkelijk kunt combineren met andere kleuren. Als je wil voorkomen dat je interieur te donker wordt, kun je het zwart combineren met bijvoorbeeld neon of metallic.

Kan ik mijn buitenmeubels zwart verven?

Buitenshuis krijgt steigerhout te maken met verschillende weersomstandigheden en seizoenen. Dat kan een uitdaging zijn. Regen, hagel en sneeuw zorgen ervoor dat het oppervlak vochtig wordt. Als je het steigerhout zwart verft, dan moet je er rekening mee houden dat de verf vervaagt of afbladdert.

Nu is ook de zon niet ideaal. De warmte zorgt er namelijk voor dat de verf warm wordt en gaat scheuren. Als je steigerhouten meubels buiten staan en je kiest ervoor om deze te verven, dan is het belangrijk om te weten dat het niet lang mooi blijft.

Steigerhout zwart verven

Bovendien vormt verf geen beschermlaag voor steigerhout en in combinatie met vocht, kunnen er schimmels en scheuren ontstaan. Als je je steigerhouten buitenmeubels zwart wil verven, raden we je aan om de meubels af te dekken of overdekt te plaatsen. Bijvoorbeeld onder een afdak of in een tuinhuis. Zo blijft de verf langere tijd mooi en ontstaat de minste schade.

Steigerhout zwart verven: hoe pak je dat aan?

Vrijwel ieder steigerhout is geschikt om zwart te verven. Het maakt in dezen niet uit of het een meubelstuk, een fotolijstje of een ander accessoire is. Als je ervoor zorgt dat het product niet te veel wordt blootgesteld aan vocht of zonlincht, blijft de verf lang mooi. Maar als je het steigerhout zwart wil verven, hoe pak je dat dan aan?

Verwijder vuil en vet

Bij de eerste stap is een verfkwast nog niet nodig. Je zorgt er eerst voor dat het oppervlak schoon en vetvrij is. Dit is belangrijk, want als het oppervlak niet schoon is en je gaat toch verven, dan blijft het vuil aan de verf plakken en wordt het geen glad geheel. Je kunt dit het beste met een zachte borstel of een doek doen.

Een vetvrij oppervlak is ook belangrijk. De vetlaag zorgt ervoor dat de verf niet aan het hout hecht en er kunnen lelijke vlekken ontstaan. Hoewel zwart een donkere kleur is, is de kans groot dat je het ziet. Je kunt vet verwijderen met een middel als ammonia of een speciale allesreiniger.

Maak het oppervlak glad

Door het schuren maak je het oppervlak glad. Bovendien zorgt dit ervoor dat de houtporiën open gaan staan. Dat is essentieel, want dit is de enige manier waardoor de verf in het hout trekt en het oppervlak netjes dekt.

Aan de andere kant is schuren ook belangrijk voor je eigen veiligheid. Zeker als je robuust of oud steigerhout gebruikt, is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld een splinter krijgt.

Steigerhout zwart verven met krijtverf?

Als je steigerhout zwart gaat verven, is het aan te raden om eerst een laag grondverf aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de zwarte toplaag prima dekt. Je kunt echter ook voor krijtverf kiezen. Het voordeel van dit verfsoort is dat je het snel kunt aanbrengen. Bovendien kun je de verf makkelijk verwijderen, mocht je een andere kleur wensen.

Steigerhout zwart verven

Krijtverf is wel sfeerbepalend. Krijtverf creëert bijvoorbeeld een verwassen look. Je moet er over nadenken of je dit wil en of dit bij het meubelstuk past. In tegenstelling tot andere soorten verf, is krijtverf beter bestand tegen de weersomstandigheden buitenshuis. Houd er wel rekening mee dat de kleur kan vervagen en dat het de kwaliteit van het steigerhout niet goed doet.

Beschermd verf tegen vocht?

Je steigerhout zwart verven is om verschillende redenen een interessant idee. Afgezien van zwart, zijn er meer kleuren houtverf die je kunt kiezen. Maar als je je steigerhout wil beschermen tegen vocht, is verf een goed idee? Nee, helaas niet.

Hout dekt de bovenlaag, maar het is niet in staat om het hout van binnenuit te beschermen. Als je dit wenst, dan kun je beter voor een beits of een olie kiezen. Wist je dat houtbeits beschikbaar is in verschillende kleuren? Dit is een manier om het steigerhout te verven en tegelijkertijd te beschermen.

Conclusie

Is steigerhout geschikt om te verven? Je hebt altijd de mogelijkheid om de verfkwasten erbij te pakken en aan de slag te gaan. Steigerhout zwart verven is een populaire manier om het interieur op een stijlvolle manier aan te pakken. We hebben besproken welke voorbereidingen je kunt treffen.

Ook moet je beslissen of zwart past bij je interieur en of je het mooi vindt. Daarna kun je aan de slag gaan. Als je je steigerhouten meubels zelf wil maken, dan is het goed om te weten dat dit niet moeilijk is.

Freds BouwtekeningenDankzij de bouwtekeningen van Freds Bouwtekeningen maak je de mooiste creaties. Kun maar liefst 10.000 bouwtekeningen downloaden en vervolgens een meubelstuk naar wens maken. Ga je voor een steigerhouten loungebank of maak je liever iets simpels, zoals een fotolijstje?

Leave a comment